Domowy sposób na usunięcie pestycydów z warzyw i owoców

Jak usunąć pestycydy z warzyw i owoców w domowym zaciszu?

Od wielu lat mam obsesję na punkcie moczenia warzyw i owoców w…. sodzie! Jak sami zauważyliście po Instastory (a jeżeli nie to zapraszam na mojego instagrama: @kuchniabeztabu) to czynność która jest nieodłączną częścią mojego dnia!

Dlaczego moczymy w sodzie? 

Przede wszystkim po to aby usunąć w znacznym stopniu pestycydy z owoców i warzyw. Sama woda nie wystarczy bo często owoce czy warzywa są pokryte woskiem bądź olejem – napewno widzieliście pięknie błyszczące 🍎! Gorąca woda tym bardziej nie niszczy pestycydów tylko „wciska” je głębiej w skórkę. 

Moczę w sodzie wszystkie warzywa i owoce w skórce przed zjedzeniem. Nawet jeżeli poddaje je obróbce termicznej.  Wiadomo cytrusy czy inne owoce/warzywa które należy obrać – nie jem w skórce ale moczę. 😉

Jak to zrobić? 

Do dużej miski wlej zimną wodę. Dodaj sodę oczyszczoną w zależności od ilości warzyw i owoców. Dla małej ilości daje 2-3 łyżeczki. Dla sporej ilości dodaje od 2-3 łyżek. Zamieszaj aż się rozpuści. Wrzuć warzywa i owoce (możesz łączyć) i pozostaw na ok.5-8 min. (mała ilość) oraz 8-15 min.(duża ilość). Ja zazwyczaj pozostawiam na min.10min. niezależnie od ilości (nic się nie stanie jak będzie dłużej😉). Następnie delikatnie przecieram palcami o skórkę warzywa/owoca (zobacz filmik 👉🏻) aby jeszcze dokładnie pobudzić cały proces a następnie płuczę pod bieżącą, czystą wodą. 

Co i dlaczego moczymy w occie? 

W occie moczymy warzywa i owoce jak  chcemy pozbyć się bakterii. Groźne dla układu pokarmowego bakterie, takie jak E.coli, listeria czy salmonella giną w kwaśnym środowisku. Należy więc wymieszać zimną wodę z 3-4 łyżkami octu np.jabłkowego albo winnego. Można zastąpić 2 łyżkami kwasku cytrynowego. W takim roztworze umieszczamy produkty i moczymy przez ok. 3-5 minut. Następnie należy je wypłukać pod bieżącą wodą.

Bardzo ważne! Świeże kiełki ZAWSZE moczymy w occie! Na nich znajduje się potężna ilość bakterii 😱

Jeżeli chcemy moczyć produkty w occie i w sodzie to najpierw moczymy w occie a następnie w sodzie.

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *