Jak usunąć pestycydy z warzyw i owoców w domowym zaciszu?

Od wielu lat mam obsesję na punkcie moczenia warzyw i owoców w…. sodzie! Jak sami zauważyliście po Instastory (a jeżeli nie to zapraszam na mojego instagrama: @kuchniabeztabu) to czynność która jest nieodłączną częścią mojego dnia!
Dlaczego moczymy w sodzie?
Przede wszystkim po to aby usunąć w znacznym stopniu pestycydy z owoców i warzyw. Sama woda nie wystarczy bo często owoce czy warzywa są pokryte woskiem bądź olejem – napewno widzieliście pięknie błyszczące 🍎! Gorąca woda tym bardziej nie niszczy pestycydów tylko „wciska” je głębiej w skórkę.
Moczę w sodzie wszystkie warzywa i owoce w skórce przed zjedzeniem. Nawet jeżeli poddaje je obróbce termicznej. Wiadomo cytrusy czy inne owoce/warzywa które należy obrać – nie jem w skórce ale moczę. 😉
Jak to zrobić?
Do dużej miski wlej zimną wodę. Dodaj sodę oczyszczoną w zależności od ilości warzyw i owoców. Dla małej ilości daje 2-3 łyżeczki. Dla sporej ilości dodaje od 2-3 łyżek. Zamieszaj aż się rozpuści. Wrzuć warzywa i owoce (możesz łączyć) i pozostaw na ok.5-8 min. (mała ilość) oraz 8-15 min.(duża ilość). Ja zazwyczaj pozostawiam na min.10min. niezależnie od ilości (nic się nie stanie jak będzie dłużej😉). Następnie delikatnie przecieram palcami o skórkę warzywa/owoca (zobacz filmik 👉🏻) aby jeszcze dokładnie pobudzić cały proces a następnie płuczę pod bieżącą, czystą wodą.
Co i dlaczego moczymy w occie?
W occie moczymy warzywa i owoce jak chcemy pozbyć się bakterii. Groźne dla układu pokarmowego bakterie, takie jak E.coli, listeria czy salmonella giną w kwaśnym środowisku. Należy więc wymieszać zimną wodę z 3-4 łyżkami octu np.jabłkowego albo winnego. Można zastąpić 2 łyżkami kwasku cytrynowego. W takim roztworze umieszczamy produkty i moczymy przez ok. 3-5 minut. Następnie należy je wypłukać pod bieżącą wodą.
Bardzo ważne! Świeże kiełki ZAWSZE moczymy w occie! Na nich znajduje się potężna ilość bakterii 😱
Jeżeli chcemy moczyć produkty w occie i w sodzie to najpierw moczymy w occie a następnie w sodzie.