Domowy zakwas na żurek jest bardzo prosty jednak należy poczekać minimum 3 dni aby był gotowy. Uwierz mi, że warto! Przygotuj pyszny żurek sam/a od podstaw.
Składniki:
- 200 g mąki żytniej
- 3 łyżki otrębów żytnich*
- 2 ząbki czosnku
- 3 liście laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskie
- Ok.1 l przegotowanej i ciepłej wody
- Piętka chleba na zakwasie (najlepiej żytniego na naturalnym zakwasie)
Sposób przygotowania:
- Dokładnie wyparzamy min.1,5l słoik (2l albo dwa litrowe). Zostawiamy do wysuszenia.
- Gotujemy wodę i schładzamy aby uzyskać delikatnie ciepłą temperaturę wody.
- Czosnek obieramy i lekko zgniatamy (tak aby się nie rozpadł).
- Do suchego i wyparzonego słoika wrzucamy: ziele angielskie, liście laurowe oraz czosnek.
- Następnie dodajemy mąkę oraz otręby i mieszamy całość drewnianą łyżką (najlepiej).
- Na samym końcu dodajemy piętkę chleba i zalewamy ciepłą wodą.
- Przykrywamy gazą albo lnianą ściereczką. Bardzo ważne aby zakwas miał dostęp do powietrza zatem nie zakrywamy go szczelnie. Należy jednak pamiętać, że musi być zakryty aby nie dostał się kurz do środka.
- Odkładamy zakwas w ciepłe i nieprzewiewne miejsce. Całość kiszenia potraw od 3 do 5 dni. W zależności od temperatury w mieszkaniu.
- Codziennie możemy przemieszać zakwas drewnianą i czystą łyżką.
- Po 3-5 dniach zakwas ma delikatnie kwaśny zapach. Jeżeli wyczuwasz mocny zapach siarki/amoniaku – należy go wyrzucić i przygotować od początku.
*Możesz użyć innych otrębów albo rozdrobnionych płatków owsianych.
ZAKWAS musi mieć miejsce w słoiku zatem nie możemy słoik wypełnić do pełna. Zostawiamy przynajmniej miejsce na ok. 250ml. Zatem lepiej zrobić w większym słoiku niż w mniejszym albo w dwóch! 🙂
WAŻNE!
- Zostaw odrobinę zakwasu w słoiku i przechowuj w lodówce. Jeżeli chcesz go użyć po raz kolejny wystarczy dodać 5 dużych łyżek mąki żytniej oraz 1 litr ciepłej wody – odstawić na kilka dni w ciepłe miejsce.
- Jeżeli zauważysz jakiekolwiek ślady pleśni – zakwas należy wyrzucić i przygotować od początku.
- Jeżeli nie używasz gotowego zakwasu odrazu należy go przelać do butelki, zamknąć i przechowywać w lodówce (max. dwa/trzy tygodnie). Należy obserwować.