Domowy zakwas na żurek

Domowy zakwas na żurek jest bardzo prosty jednak należy poczekać minimum 3 dni aby był gotowy. Uwierz mi, że warto! Przygotuj pyszny żurek sam/a od podstaw.

Składniki:

  • 200 g mąki żytniej 
  • 3 łyżki otrębów żytnich* 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 3 liście laurowe 
  • 4 ziarenka ziela angielskie 
  • Ok.1 l przegotowanej i ciepłej wody 
  • Piętka chleba na zakwasie (najlepiej żytniego na naturalnym zakwasie)

Sposób przygotowania: 

  1. Dokładnie wyparzamy min.1,5l słoik (2l albo dwa litrowe). Zostawiamy do wysuszenia.
  2. Gotujemy wodę i schładzamy aby uzyskać delikatnie ciepłą temperaturę wody.
  3. Czosnek obieramy i lekko zgniatamy (tak aby się nie rozpadł).
  4. Do suchego i wyparzonego słoika wrzucamy: ziele angielskie, liście laurowe oraz czosnek. 
  5. Następnie dodajemy mąkę oraz otręby i mieszamy całość drewnianą łyżką (najlepiej).
  6. Na samym końcu dodajemy piętkę chleba i zalewamy ciepłą wodą. 
  7. Przykrywamy gazą albo lnianą ściereczką. Bardzo ważne aby zakwas miał dostęp do powietrza zatem nie zakrywamy go szczelnie. Należy jednak pamiętać, że musi być zakryty aby nie dostał się kurz do środka. 
  8. Odkładamy zakwas w ciepłe i nieprzewiewne miejsce. Całość kiszenia potraw od 3 do 5 dni. W zależności od temperatury w mieszkaniu. 
  9. Codziennie możemy przemieszać zakwas drewnianą i czystą łyżką. 
  10. Po 3-5 dniach zakwas ma delikatnie kwaśny zapach. Jeżeli wyczuwasz mocny zapach siarki/amoniaku – należy go wyrzucić i przygotować od początku.

*Możesz użyć innych otrębów albo rozdrobnionych płatków owsianych. 

ZAKWAS musi mieć miejsce w słoiku zatem nie możemy słoik wypełnić do pełna. Zostawiamy przynajmniej miejsce na ok. 250ml. Zatem lepiej zrobić w większym słoiku niż w mniejszym albo w dwóch! 🙂

WAŻNE!

  • Zostaw odrobinę zakwasu w słoiku i przechowuj w lodówce. Jeżeli chcesz go użyć po raz kolejny wystarczy dodać 5 dużych łyżek mąki żytniej oraz 1 litr ciepłej wody – odstawić na kilka dni w ciepłe miejsce.
  • Jeżeli zauważysz jakiekolwiek ślady pleśni – zakwas należy wyrzucić i przygotować od początku.
  • Jeżeli nie używasz gotowego zakwasu odrazu należy go przelać do butelki, zamknąć i przechowywać w lodówce (max. dwa/trzy tygodnie). Należy obserwować.  

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *