Przepyszna wegańska i bezglutenowa babka. Możesz ją upiec z czym tylko lubisz. Ja kocham domowe powidła śliwkowe 🙂 Dla miłośników czekolady – zamiast powideł możesz dać krem czekoladowy bądź rozpuszczoną białą czekoladę.
Składniki
- 250g mąki bezglutenowej uniwersalnej (firma Schar)
- 3 łyżki cukru trzcinowego (albo zwykłego)
- 180-200 ml letniego napoju roślinnego
- 1 torebka drożdży instant
- 80g masła wegańskiego
- 3-4 (albo więcej) łyżki powideł/dżemu/masła kakaowego/rozpuszczona biała czekolada
- 1 łyżka migdałów
- 1 łyżka napoju roślinnego połączonego z 1/2 łyżeczki syropu z agawy – do posmarowania
Sposób przygotowania
- W misce łączymy mąkę, cukier oraz drożdże. Mieszamy.
- Lekko podgrzewamy napój roślinny a następnie dodajemy go do suchych składników wraz z masłem. Mieszamy do połączenia się składników w jedną kulkę. Ugniatamy i przykrywamy ściereczką. Pozostawiamy na min.2h. w temp.pokojowej bądź w ciepłym piekarniku na min.1h (30C).
- Nagrzewamy piekarnik do 180 C termoobieg.
- Następnie na papierze do pieczenia rozwałkowujemy ciasto na cienki placek, można lekko opruszyć mąką.
- Smarujemy powidłami (nie za grubo), można też posypać płatkami migdałowymi a następnie zwijamy placek do środka (w rulon) – pomagamy sobie papierem do pieczenia.
- Zwinięty rulon kroimy na pół a następnie przeplatamy delikatnie „jak warkocz”.
- Wkładamy do foremki (najlepiej dł.20cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy wierzch napojem i syropem.
- Pieczemy ok.30min.
Znajdź mnie na:
(Visited 149 times, 1 visits today)
Dodaj komentarz