Drożdżowa strucla (v,gf,lf)

Przepyszna wegańska i bezglutenowa babka. Możesz ją upiec z czym tylko lubisz. Ja kocham domowe powidła śliwkowe 🙂 Dla miłośników czekolady – zamiast powideł możesz dać krem czekoladowy bądź rozpuszczoną białą czekoladę.

Składniki

  • 250g mąki bezglutenowej uniwersalnej (firma Schar)
  • 3 łyżki cukru trzcinowego (albo zwykłego)
  • 180-200 ml letniego napoju roślinnego
  • 1 torebka drożdży instant
  • 80g masła wegańskiego
  • 3-4 (albo więcej) łyżki powideł/dżemu/masła kakaowego/rozpuszczona biała czekolada
  • 1 łyżka migdałów
  • 1 łyżka napoju roślinnego połączonego z 1/2 łyżeczki syropu z agawy – do posmarowania

Sposób przygotowania

  1. W misce łączymy mąkę, cukier oraz drożdże. Mieszamy.
  2. Lekko podgrzewamy napój roślinny a następnie dodajemy go do suchych składników wraz z masłem. Mieszamy do połączenia się składników w jedną kulkę. Ugniatamy i przykrywamy ściereczką. Pozostawiamy na min.2h. w temp.pokojowej bądź w ciepłym piekarniku na min.1h (30C).
  3. Nagrzewamy piekarnik do 180 C termoobieg.
  4. Następnie na papierze do pieczenia rozwałkowujemy ciasto na cienki placek, można lekko opruszyć mąką.
  5. Smarujemy powidłami (nie za grubo), można też posypać płatkami migdałowymi a następnie zwijamy placek do środka (w rulon) – pomagamy sobie papierem do pieczenia.
  6. Zwinięty rulon kroimy na pół a następnie przeplatamy delikatnie „jak warkocz”.
  7. Wkładamy do foremki (najlepiej dł.20cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy wierzch napojem i syropem.
  8. Pieczemy ok.30min.

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *