Ciasteczka w 15min. Tylko 3 składniki (v,gf,lf)

Ekspresowe, bezglutenowe, wegańskie i nieziemsko pyszne ciasteczka które przygotujesz w 15min. Możesz je zrobić z samego rana dla siebie do pracy na wynoś bądź dziecku do szkoły. Polecam 🙂

Składniki

  • 3 dojrzałe, duże banany
  • 2 łyżki ulubionego masła orzechowego (znajdziesz na moim blogu przepisy na domowe masła>>) bądź np.słonecznikowego (przepis >>)
  • 1 łyżka naturalnego, sproszkowanego kakao (można go wymienić np.na zmielone migdały bądź sproszkowany słonecznik)
  • w razie potrzeby(!) można dołożyć 1-2 łyżki syropu daktylowego – jeżeli pragniemy coś bardzo słodkiego 😉 ale osobiście uważam, że nie trzeba 🙂
  • do dekoracji: rozdrobnione orzechy, eksponowany amarantus itp.

Sposób przygotowania

  1. Nagrzewamy piekarnik- 180C, termoobieg.
  2. Banany obieramy i przekładamy miąższ do głębokiego talerza. Widelcem rozgniatamy aż powstanie masa.
  3. Do rozgniecionych bananów dodajemy masło orzechowe i mieszamy.
  4. Następnie dodajemy kakao i znów mieszamy do połączenia się wszystkich składników.
  5. Na blachę wyłożoną papierem/wielorazową matą do pieczenia nakładamy łyżką masę ciasteczkową formułując małe ciasteczka. Dekorujemy wierzch według własnych preferencji – bez też będą pyszne 🙂
  6. Pieczemy ok.10-15min.

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *