Ekspresowe, bezglutenowe, wegańskie i nieziemsko pyszne ciasteczka które przygotujesz w 15min. Możesz je zrobić z samego rana dla siebie do pracy na wynoś bądź dziecku do szkoły. Polecam 🙂
Składniki
- 3 dojrzałe, duże banany
- 2 łyżki ulubionego masła orzechowego (znajdziesz na moim blogu przepisy na domowe masła>>) bądź np.słonecznikowego (przepis >>)
- 1 łyżka naturalnego, sproszkowanego kakao (można go wymienić np.na zmielone migdały bądź sproszkowany słonecznik)
- w razie potrzeby(!) można dołożyć 1-2 łyżki syropu daktylowego – jeżeli pragniemy coś bardzo słodkiego 😉 ale osobiście uważam, że nie trzeba 🙂
- do dekoracji: rozdrobnione orzechy, eksponowany amarantus itp.
Sposób przygotowania
- Nagrzewamy piekarnik- 180C, termoobieg.
- Banany obieramy i przekładamy miąższ do głębokiego talerza. Widelcem rozgniatamy aż powstanie masa.
- Do rozgniecionych bananów dodajemy masło orzechowe i mieszamy.
- Następnie dodajemy kakao i znów mieszamy do połączenia się wszystkich składników.
- Na blachę wyłożoną papierem/wielorazową matą do pieczenia nakładamy łyżką masę ciasteczkową formułując małe ciasteczka. Dekorujemy wierzch według własnych preferencji – bez też będą pyszne 🙂
- Pieczemy ok.10-15min.
Znajdź mnie na:
(Visited 26 times, 1 visits today)
Dodaj komentarz