I managed to make a delicious gluten-free bread. It is slightly moist, aromatic, and light. Perfect for the next day.
Ingredients
- 500g of raw buckwheat groats
- 200 ml of water + water for soaking the groats
- 1 teaspoon of salt
- favorite blanched seeds for topping
Preparation method
- Kaszę gryczaną płuczemy pod bieżącą wodą a następnie zalewamy wodą (ok.5cm) powyżej kaszy i pozostawiamy na noc (najlepiej).
- Rano przepłukujemy kaszę i przekładamy do blendera o wysokiej mocy bądź Thermomix’a, dodajemy wodę (200ml) i sól. Blendujemy na bardzo gładką masę.
- Przekładamy do szklanej miski (najlepiej) i przykrywamy bawełnianą szmatką. Taką masę pozostawiamy na ok.24h w temperaturze pokojowej.
- Masa powinna się napowietrzyć – sfermentować, mogą pojawić się pęcherzyki powietrza i może mieć specyficzny zapach ale to nic strasznego 🙂
- Po upływie 24h, nagrzewamy piekarnik (180C,termoobieg) i blanszujemy ulubione nasiona na suchej patelni.
- Następnie masę przekładamy do standardowej keksówki wyścielonej papierem do pieczenia bądź dwóch mniejszych i posypujemy ulubionymi ziarnami.
- Pieczemy ok.20min., może lekko się zarumienić. Przechowujemy w temp.pokojowej pod bawełnianą szmatką.