Buckwheat bread gluten-free. 1 ingredient! (v, gf, lf)

I managed to make a delicious gluten-free bread. It is slightly moist, aromatic, and light. Perfect for the next day.

Ingredients

  • 500g of raw buckwheat groats
  • 200 ml of water + water for soaking the groats
  • 1 teaspoon of salt
  • favorite blanched seeds for topping

Preparation method

  1. Kaszę gryczaną płuczemy pod bieżącą wodą a następnie zalewamy wodą (ok.5cm) powyżej kaszy i pozostawiamy na noc (najlepiej).
  2. Rano przepłukujemy kaszę i przekładamy do blendera o wysokiej mocy bądź Thermomix’a, dodajemy wodę (200ml) i sól. Blendujemy na bardzo gładką masę.
  3. Przekładamy do szklanej miski (najlepiej) i przykrywamy bawełnianą szmatką. Taką masę pozostawiamy na ok.24h w temperaturze pokojowej.
  4. Masa powinna się napowietrzyć – sfermentować, mogą pojawić się pęcherzyki powietrza i może mieć specyficzny zapach ale to nic strasznego 🙂
  5. Po upływie 24h, nagrzewamy piekarnik (180C,termoobieg) i blanszujemy ulubione nasiona na suchej patelni.
  6. Następnie masę przekładamy do standardowej keksówki wyścielonej papierem do pieczenia bądź dwóch mniejszych i posypujemy ulubionymi ziarnami.
  7. Pieczemy ok.20min., może lekko się zarumienić. Przechowujemy w temp.pokojowej pod bawełnianą szmatką.

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *