Faszerowane jajka

Kolorowo i zdrowo czyli faszerowane jajka na trzy sposoby. Do wyboru farsz: zielony, żółty i różowy! Każdy z nich jest wyjątkowy to zależy co lubisz 🙂 Możesz zmiksować smaki a Twój talerz będzie wiosennie piękny! 🙂

Do farszów wykorzystałam majonez wegański z mojego przepisu >> / oczywiście możesz wykorzystać normalny jajeczny majonez (najlepiej eko).

Farsz zielony (szpinak i awokado) 

Składniki: 

  • ½  awokado
  • 1 garść świeżego szpinaku
  • 2 łyżeczki majonezu wegańskiego>>
  • 2 szczypty chilli / pieprz cayenne
  • 2 łyżeczki tartego chrzanu
  • Sól i pieprz (do smaku)
  • Żółtka ugotowanych jajek* 
  • Kiełki np. słonecznika/luceryny do dekoracji 

Sposób przygotowania:

  1. Ugotowane jajka przekrój na pół. Delikatnie wyciągamy żółtka. 
  2. Szpinak dokładnie myjemy i moczymy w misce wody z dodatkiem 2 łyżeczek sody przez 3min. Płuczemy i osuszamy szpinak np. ręcznikiem papierowym albo odwirowujemy wodę w specjalnym urządzeniu.
  3. Wszystkie składniki wraz z żółtkiem jaj wkładamy do miski i blendujemy ręcznym blenderem na gładką masę. 
  4. Farszem zielony dekorujemy ugotowane jajka oraz posypujemy kiełkami słonecznika/luceryny. 

*Składniki na farsz do ok.3-4  jaj czyli 6-8 połówek. 

Farsz żółty (jabłko i chrzan) 

Składniki:

  • 4 łyżeczki tartego chrzanu
  • ½ jabłka
  • 3 łyżeczki majonezu wegańskiego>>
  • Żółtka ugotowanych jajek*
  • Wędzony łosoś do dekoracji
  • Świeży koperek / kiełki do dekoracji 

Sposób przygotowania:

  1. Ugotowane jajka przekrój na pół. Delikatnie wyciągamy żółtka. 
  2. Jabłko dokładnie myjemy i moczymy w misce wody z dodatkiem 2 łyżeczek sody przez 3min. Płuczemy i ścieramy ½ jabłka na drobnej tarce. Wyciskamy sok z startego jabłka (najlepiej w dłoniach).  
  3. Wszystkie składniki wraz z żółtkiem jaj wkładamy do miski i zgniatamy widelcem do uzyskania gładkiej masy. 
  4. Farszem żółtym dekorujemy ugotowane jajka a następnie kładziemy wędzony łosoś, świeży koperkiem oraz/albo kiełki. 

*Składniki na farsz do ok.3-4  jaj czyli 6-8 połówek. 

Farsz różowy (rzodkiewka)

Składniki:

  • 3 szt. średnich rzodkiewek (albo 5 małych)
  • 2 łyżeczki tartego chrzanu 
  • 3 łyżeczki majonezu wegańskiego>>
  • Szczypiorek do dekoracji 
  • Żółtka ugotowanych jajek*

Sposób przygotowania:

  1. Ugotowane jajka przekrój na pół. Delikatnie wyciągamy żółtka. 
  2. Rzodkiewkę  dokładnie myjemy i moczymy w misce wody z dodatkiem 2 łyżeczek sody przez 3min. Płuczemy i ścieramy na grubej tarce. Wyciskamy sok ze startej rzodkiewki (najlepiej w dłoniach). 
  3. Chrzan, majonez i żółtka jaj wkładamy do miski i zgniatamy widelcem do uzyskania gładkiej masy. Dodajemy startą i wyciśniętą rzodkiewkę. Mieszamy. 
  4. Farszem różowym dekorujemy ugotowane jajka oraz posypujemy szczypiorkiem. 

*Składniki na farsz do ok.3-4  jaj czyli 6-8 połówek. 

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *