Frytki z kaszki kukurydzianej (polenty)

Świetne frytki które możesz zrobić w formie chrupiących, pieczonych frytek bądź delikatnych bez pieczenia! 🙂 Polecam z domowym sosem tzatziki bądź jako dodatek do pieczonej ryby/tofu i zielonej sałatki 🙂 Sprawdzą się na obiad albo kolację 🙂

Składniki (3/4 osoby)

  • 300 g kaszki kukurydzianej (najlepiej bio)
  • 500 ml wywar warzywny / woda (mój przepis na wywar >>)
  • 1/2 łyżeczki suszonej kurkumy
  • sól do smaku
  • 2 łyżki masła wegańskiego/zwykłego

Sposób przygotowania

  1. Wywar warzywny gotujemy.
  2. Dodajemy suszoną kurkumę oraz sól.
  3. Wyłączamy i wrzucamy kaszkę. Mieszamy.
  4. Dodajemy masło a następnie doprawiamy do smaku. Mieszamy aż kaszka zgęstnieje.
  5. Przygotowujemy klasyczną keksówkę, wykładamy papierem do pieczenia a następnie przekładamy kaszkę i równomiernie rozprowadzamy całą masę. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wystygnięcia (ok.30/45min).
  6. Wyciągamy papier z foremki i kroimy delikatnie masę na niewielkiej grubości paski ala frytki. Dla tych którzy nie chcą je piec można już zjeść: mięciutkie frytki z polenty.
  7. Dla chętnych: pokrojone frytki w paski przekładamy na papier do pieczenia, pędzelkiem smarujemy oliwą z oliwek a następnie pieczemy je ok.15 min w piekarniku (200C, termoobieg).

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *