Świetne frytki które możesz zrobić w formie chrupiących, pieczonych frytek bądź delikatnych bez pieczenia! 🙂 Polecam z domowym sosem tzatziki bądź jako dodatek do pieczonej ryby/tofu i zielonej sałatki 🙂 Sprawdzą się na obiad albo kolację 🙂
Składniki (3/4 osoby)
- 300 g kaszki kukurydzianej (najlepiej bio)
- 500 ml wywar warzywny / woda (mój przepis na wywar >>)
- 1/2 łyżeczki suszonej kurkumy
- sól do smaku
- 2 łyżki masła wegańskiego/zwykłego
Sposób przygotowania
- Wywar warzywny gotujemy.
- Dodajemy suszoną kurkumę oraz sól.
- Wyłączamy i wrzucamy kaszkę. Mieszamy.
- Dodajemy masło a następnie doprawiamy do smaku. Mieszamy aż kaszka zgęstnieje.
- Przygotowujemy klasyczną keksówkę, wykładamy papierem do pieczenia a następnie przekładamy kaszkę i równomiernie rozprowadzamy całą masę. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wystygnięcia (ok.30/45min).
- Wyciągamy papier z foremki i kroimy delikatnie masę na niewielkiej grubości paski ala frytki. Dla tych którzy nie chcą je piec można już zjeść: mięciutkie frytki z polenty.
- Dla chętnych: pokrojone frytki w paski przekładamy na papier do pieczenia, pędzelkiem smarujemy oliwą z oliwek a następnie pieczemy je ok.15 min w piekarniku (200C, termoobieg).
Znajdź mnie na:
(Visited 89 times, 1 visits today)
Dodaj komentarz