Gryczanka z burakiem, szpinakiem i awokado (v,gf,lf)

Gryczanka albo jaglanka z warzywami. Którą kaszę wybierzesz zależy od Ciebie. Obie pasują tutaj idealnie! 🙂 Pyszne i pożywne danie… w sumie na każdy posiłek w ciągu dnia! Ja lubię na śniadanie gdyż czuję sporo energii przez cały dzień po takim zdrowym poranku 🙂 Wegańskie, bez glutenu, bez laktozy. Zabierz je ze sobą do lunchbox’a!

Gryczanka

Składniki (dla 2 osób)

  • 7-8 łyżek kaszy gryczanej niepalonej (albo kaszy jaglanej)
  • woda (tak aby przykryć ok.2 cm ponad kaszę) albo wywar warzywny (opcjonalnie – tyle aby przykryć kaszę)
  • 2 ugotowane/upieczone buraki średniej wielkości
  • 1/2 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • 1/2 awokado
  • 2 garści świeżego szpinaku (najlepiej bio)
  • 2 łyżki masła wegańskiego (klarowanego albo zwykłego) + 2 łyżki oliwy z oliwek
  • natka pietruszki do posypania
  • ziarna słonecznika/dyni/pini do posypania

Sposób przygotowania

  1. Kasze gryczaną płuczemy pod bieżącą wodą. Zalewamy wodą albo wywarem tak aby przykrywała kaszę ponad ok.2 cm. Gotujemy do miękkości, odstawiamy.
  2. Cebulę i czosnek kroimy na małe kawałki.
  3. Szpinak myjemy i lekko osuszamy ręcznikiem papierowym.
  4. Ugotowane albo upieczone buraki ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  5. Jeżeli chcesz dodać do dania ziarna do posypania to należy je sprażyć na suchej patelni na złoty kolor. Odstawić.
  6. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy cebulę, czosnek i lekko podsmażamy tak aby się zeszkliła na złoty kolor.
  7. Następnie dodajemy buraki i podsmażamy całość.
  8. Dodajemy ugotowaną kaszę oraz masło. Mieszamy do połączenia się wszystkich składników. Dusimy ok.2min.
  9. Następnie dodajemy umyty szpinak i kolejno dusimy ok.2-3min. Dodajemy sól i pieprz do smaku.
  10. Podajemy z pokrojonym awokado. Posypane sprażonymi ziarnami oraz posiekaną natka pietruszki.
Jaglanka

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *