Hummus czekoladowy (v,gf,lf)

Zaskakujące połączenie… Cieciorka, gorzka czekolada i daktyle – oto przed Wami zdrowy hummus czekoladowy. Można też go traktować jako zdrowy krem czekoladowy 🙂 Idealny dla całej rodziny w tym dzieci. Z dodatkiem granatu i świeżej mięty… dosłownie uginają się kolana!

Składniki

  • 200g ugotowanej cieciorki
  • 60g gorzkiej czekolady (min.60%, bez cukru)
  • 1 kopiasta łyżka oleju kokosowego (nierafinowanego – jeżeli lubisz posmak kokosa, pasuję tu idealnie 😉 )
  • 6-8 suszonych daktyli (+ jeżeli lubisz mocno słodkie)
  • 1 łyżka pasty tahini (opcjonalnie)
  • świeża mięta i ziarenka granatu – koniecznie do posypania

Sposób przygotowania

  1. Ugotowaną cieciorkę dokładnie płuczemy a następnie obieramy ze skóry.
  2. Suszone daktyle zalewamy gorącą woda i pozostawiamy na min. 20min.
  3. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem oleju kokosowego. Kąpiel wodna: w garnku zagotowujemy wodę a następnie kładziemy na nią miskę metalową i tak o to rozpuszczamy czekoladę do konsystencji płynnej.
  4. Do blendera wrzucamy: cieciorkę, namoczone daktyle, rozpuszczoną czekoladę, opcjonalnie tahini i całość blindujemy na gładki krem. Jeżeli masa jest za sucha dodajemy olej kokosowy.
  5. Podajemy posypany świeżym granatem i miętą.

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *