Zaskakujące połączenie… Cieciorka, gorzka czekolada i daktyle – oto przed Wami zdrowy hummus czekoladowy. Można też go traktować jako zdrowy krem czekoladowy 🙂 Idealny dla całej rodziny w tym dzieci. Z dodatkiem granatu i świeżej mięty… dosłownie uginają się kolana!
Składniki
- 200g ugotowanej cieciorki
- 60g gorzkiej czekolady (min.60%, bez cukru)
- 1 kopiasta łyżka oleju kokosowego (nierafinowanego – jeżeli lubisz posmak kokosa, pasuję tu idealnie 😉 )
- 6-8 suszonych daktyli (+ jeżeli lubisz mocno słodkie)
- 1 łyżka pasty tahini (opcjonalnie)
- świeża mięta i ziarenka granatu – koniecznie do posypania
Sposób przygotowania
- Ugotowaną cieciorkę dokładnie płuczemy a następnie obieramy ze skóry.
- Suszone daktyle zalewamy gorącą woda i pozostawiamy na min. 20min.
- Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem oleju kokosowego. Kąpiel wodna: w garnku zagotowujemy wodę a następnie kładziemy na nią miskę metalową i tak o to rozpuszczamy czekoladę do konsystencji płynnej.
- Do blendera wrzucamy: cieciorkę, namoczone daktyle, rozpuszczoną czekoladę, opcjonalnie tahini i całość blindujemy na gładki krem. Jeżeli masa jest za sucha dodajemy olej kokosowy.
- Podajemy posypany świeżym granatem i miętą.
Znajdź mnie na:
(Visited 53 times, 1 visits today)
Dodaj komentarz