Hummus z bobu to letnia propozycja przekąski bądź dodatku np. do śniadania. Pełne bogactwo witamin (przeczytaj więcej >>). Idealnie sprawdzi się w formie kanapki na chlebie na zakwasie, w warzywnym naleśniku bądź na wytrwanym gofrze. Świetna alternatywa dla osób które nie mogą jeść cieciorki (a z niej przygotowuje się najpopularniejszy hummus).
Składniki
- 500g świeżego bobu (albo 1 puszka cieciorki ok.400g)
- 60 – 70ml oliwy z oliwek
- 2 – 3 łyżki wody
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki pasty tahini
- Sok z ½ cytryny
- Przyprawy: ½ łyżeczki mielonego kminku, sól oraz pieprz cayenne (albo czarny) do smaku
- Nasiona (do wyboru bądź mix): słonecznika, dyni, orzeszki pini (do posypania)
- 1 garść świeżego koperku albo natki pietruszki albo szczypiorku
Sposób przygotowania
- Bób gotujemy w osolonej wodzie do miękkości (ok.7min). Następnie obieramy.
- Do blendera wrzucamy: obrany bób, wodę, oliwę, pastę tahini, sok z cytryny, czosnek oraz mielony kminek. Blendujemy na gładką masę.
- Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Na suchej patelni prażymy nasiona.
- Dodajemy posiekany koperek i mieszamy.
- Podajemy polany 1 łyżeczką oliwy. W formie kanapki na chlebie na zakwasie z prażonymi nasiona bądź w formie przystawki z ulubionymi warzywami.