Hummus z bobu

Hummus z bobu to letnia propozycja przekąski bądź dodatku np. do śniadania. Pełne bogactwo witamin (przeczytaj więcej >>). Idealnie sprawdzi się w formie kanapki na chlebie na zakwasie, w warzywnym naleśniku bądź na wytrwanym gofrze. Świetna alternatywa dla osób które nie mogą jeść cieciorki (a z niej przygotowuje się najpopularniejszy hummus).

Składniki

  • 500g świeżego bobu (albo 1 puszka cieciorki ok.400g) 
  • 60 – 70ml oliwy z oliwek 
  • 2 – 3 łyżki wody 
  • 1 ząbek czosnku 
  • 3 łyżki pasty tahini 
  • Sok z ½ cytryny 
  • Przyprawy: ½ łyżeczki mielonego kminku, sól oraz pieprz cayenne (albo czarny) do smaku 
  • Nasiona (do wyboru bądź mix): słonecznika, dyni, orzeszki pini (do posypania) 
  • 1 garść świeżego koperku albo natki pietruszki albo szczypiorku 

Sposób przygotowania

  1. Bób gotujemy w osolonej wodzie do miękkości (ok.7min). Następnie obieramy. 
  2. Do blendera wrzucamy: obrany bób, wodę, oliwę, pastę tahini, sok z cytryny, czosnek oraz mielony kminek. Blendujemy na gładką masę. 
  3. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 
  4. Na suchej patelni prażymy nasiona. 
  5. Dodajemy posiekany koperek i mieszamy.
  6. Podajemy polany 1 łyżeczką oliwy. W formie kanapki na chlebie na zakwasie z prażonymi nasiona bądź w formie przystawki z ulubionymi warzywami. 

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *