Jaglana tarta bez pieczenia. Mój mężczyzna stwierdził, że smakuję jak mazurek – ciekawe! 🙂 Ogólnie w smaku jest bardzo delikatna, wręcz z nutką cytryny oraz ma posmak chałwy (to wszystko dzięki paście sezamowej)! Myślę, że nie tylko dorośli, ale i dzieci będą zachwycone! 🙂 Dodatkowo jest bez glutenu oraz bez laktozy. Smacznego!
Składniki:
Krem
- 200 g kaszy jaglanej
- 400 ml napoju roślinnego (ja dałam migdałowy)
- 6 liści kaffir
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- 3 łyżki oleju kokosowego
- 4 płaskie łyżki pasty sezamowej tzw. tahini
- starta skórka z całej cytryny
- 1 łyżka świeżego soku z cytryny
- + 150 ml napoju roślinnego
Spód:
- 250g ciasteczek bezglutenowych*
- 50g masła ghee
Polewa czekoladowa:
- ½ tabliczki gorzkiej czekolady ok.50 g
- 4 łyżeczki napoju roślinnego
- 2 łyżeczki masła ghee
- 2 łyżeczki cukru kokosowego/ trzcinowego
- 2 łyżeczki kakao/karob
- garść płatków migdałów (do posypania)
Sposób przygotowania:
- Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni do uzyskania złotego koloru. Przekładam do miseczki.
- Kasze jaglaną dokładnie płuczę w zimnej wodzie, do momentu uzyskania klarownej wody.
- Do kaszy dodaję napój roślinny (400ml) oraz kaffir. Gotuję do miękkości (ok.10-15min)
- W tym czasie przygotowuję spód tarty: roztapiam masło a następnie do kielicha blendera wrzucam ciasteczka oraz roztopione masło. Blenduję na gładką masę.
- W formie (ja mam 25×25) rozkładam papier do pieczenia. Wykładam łyżką „ciasteczkowy spód” tak aby był równomiernie płaski i zbity. Wstawiam do lodówki.
- Skórkę świeżej cytryny parzę gorącą wodą.
- Z ugotowanej kaszy wyciągam liście kaffiru. Następnie wrzucam kolejno: cukier, olej kokosowy, pasta sezamowa, sok z cytryny i startą skórkę z cytryny. Dodaję dodatkowe 150 ml napoju roślinnego. Dokładnie blenduję na gładką masę.
- Ciepłą jaglaną masę przelewam na ciasteczkowy spód.
- Polewa czekoladowa: do garnuszka wrzucam wszystkie składniki oprócz czekolady. Gotuje na małym ogniu ok. 2 min do połączenia się składników a następnie dodaje rozkruszoną gorzką czekoladę. Gotuję i mieszam do momentu całkowitego rozpuszczenia się czekolady.
- Polewę czekoladową wylewam równomiernie na jaglaną tartę i posypuję prażonymi migdałami. Przykrywam (tak aby nic się nie przykleiło do wierzchu). Odstawiam w zimne i ciemne miejsce na min. 5h. Najlepiej zrobić ciasto na wieczór i zostawić na całą noc. Będzie idealne na drugi dzień 🙂
*Ciasteczka bezglutenowe – ja dałam kukurydziane ciasteczka bio z firmy Ania, jeżeli nie zależy Ci na wersji bezglutenowej to możesz dać np. ciasteczka digestive (bez czekolady) albo oreo.