Jaglana tarta

Jaglana tarta bez pieczenia. Mój mężczyzna stwierdził, że smakuję jak mazurek – ciekawe! 🙂 Ogólnie w smaku jest bardzo delikatna, wręcz z nutką cytryny oraz ma posmak chałwy (to wszystko dzięki paście sezamowej)! Myślę, że nie tylko dorośli, ale i dzieci będą zachwycone! 🙂 Dodatkowo jest bez glutenu oraz bez laktozy. Smacznego!

Składniki: 

Krem 

  • 200 g kaszy jaglanej 
  • 400 ml napoju roślinnego (ja dałam migdałowy)
  • 6 liści kaffir 
  • 3 łyżki cukru trzcinowego 
  • 3 łyżki oleju kokosowego 
  • 4 płaskie łyżki pasty sezamowej tzw. tahini 
  • starta skórka z całej cytryny 
  • 1 łyżka świeżego soku z cytryny
  • + 150 ml napoju roślinnego

Spód: 

  • 250g ciasteczek bezglutenowych*
  • 50g masła ghee 

Polewa czekoladowa:

  • ½ tabliczki gorzkiej czekolady ok.50 g
  • 4 łyżeczki napoju roślinnego 
  • 2 łyżeczki masła ghee
  • 2 łyżeczki cukru kokosowego/ trzcinowego 
  • 2 łyżeczki kakao/karob 
  • garść płatków migdałów (do posypania) 

Sposób przygotowania:

  1. Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni do uzyskania złotego koloru. Przekładam do miseczki. 
  2. Kasze jaglaną dokładnie płuczę w zimnej wodzie, do momentu uzyskania klarownej wody. 
  3. Do kaszy dodaję napój roślinny (400ml) oraz kaffir. Gotuję do miękkości (ok.10-15min)
  4. W tym czasie przygotowuję spód tarty: roztapiam masło a następnie do kielicha blendera wrzucam ciasteczka oraz roztopione masło. Blenduję na gładką masę. 
  5. W formie (ja mam 25×25) rozkładam papier do pieczenia. Wykładam łyżką „ciasteczkowy spód” tak aby był równomiernie płaski i zbity. Wstawiam do lodówki. 
  6. Skórkę świeżej cytryny parzę gorącą wodą. 
  7. Z ugotowanej kaszy wyciągam liście kaffiru. Następnie wrzucam kolejno: cukier, olej kokosowy, pasta sezamowa, sok z cytryny i startą skórkę z cytryny. Dodaję dodatkowe 150 ml napoju roślinnego. Dokładnie blenduję na gładką masę. 
  8. Ciepłą jaglaną masę przelewam na ciasteczkowy spód. 
  9. Polewa czekoladowa: do garnuszka wrzucam wszystkie składniki oprócz czekolady. Gotuje na małym ogniu ok. 2 min do połączenia się składników a następnie dodaje rozkruszoną gorzką czekoladę. Gotuję i mieszam do momentu całkowitego rozpuszczenia się czekolady. 
  10. Polewę czekoladową wylewam równomiernie na jaglaną tartę i posypuję prażonymi migdałami. Przykrywam (tak aby nic się nie przykleiło do wierzchu). Odstawiam w zimne i ciemne miejsce na min. 5h. Najlepiej zrobić ciasto na wieczór i zostawić na całą noc. Będzie idealne na drugi dzień 🙂

*Ciasteczka bezglutenowe – ja dałam kukurydziane ciasteczka bio z firmy Ania, jeżeli nie zależy Ci na wersji bezglutenowej to możesz dać np. ciasteczka digestive (bez czekolady) albo oreo.

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *