Jednodniowy detoks – zupy

Na blogu macie już dostępny jednodniowy post sokowy ( >>). Ten post dedykowany jest osobom które nie mają wyciskarki/sokowirówki bądź też nie do końca wyobrażają sobie picie soków przez cały dzień 🙂 Może być i tak! To nic złego 🙂 Musze jednak wspomnieć, że najlepszy efekt odżywienia organizmu i detoksu uzyskamy przy sokach.

Jednodniowy detoks sokowy – tutaj >>

Dlaczego warto go zrobić?

Tak jak Ty lubisz i potrzebujesz odpocząć, tak samo Twój organizm tego pragnie. Daj mu szansę. Daj mu czas na regeneracje dostarczając tym samym mnóstwa witamin i minerałów. Ogólnie polecam dwa razy w tygodniu taki detoks (najlepiej we wtorek i w czwartek). Dwa dni pod rząd to ciężkie wyzwanie – nawet dla tych którzy sukcesywnie stosują posty. Poniedziałek to zazwyczaj ciężki dzień po weekendzie i trzeba wejść energicznie w nowy tydzień 🙂 A piątek czy weekend zazwyczaj spędzamy czas z naszą rodziną, wspólnie gotując i spędzając przejmie chwile zatem najlepszym rozwiązaniem na posty są dni: wtorek i czwartek.

Ten post jest łatwiejszy niż sokowy. Zatem jeżeli zaczynasz swoją przygodę z detoksem to zacznij od tego 🙂 Jeżeli chcesz robić dwa detoksy w tygodniu możesz robić 1 dzień sokowy i 1 dzień samych zup bądź mieszany. Wszystko zależy od Ciebie 🙂

Więcej o detoksach możecie przeczytać w tym artykule >>

Aby przystąpić do jednodniowego detoksu, pamiętaj…

  1. Posiadasz blender (stacjonarny albo ręczny)
  2. Jesteś zdrowy/a i nie masz przeciwskazań – w innym przypadku potwierdź możliwość  z lekarzem
  3. Przez cały dzień zjadamy tylko zupy i wypijamy sok.
  4. Dodatkowo pij wodę niegazowaną (min.4 szklanki)
  5. Nie pijemy kawy /czarnej herbaty
  6. Możesz wypić 1 filiżankę ziołowej herbaty np.rumianek, melisa
  7. Zupę możesz wymienić na świeży sok z mojego przepisu (poniżej propozycje)
  8. Kobiety w ciąży mogą wzbogacić swoją dietę w soki/zupy. Nie poleca się całkowitego postu.
  9. Dzień po poście jemy tylko lekkostrawne posiłki np.
  • śniadanie – jaglanka / smoothie bowl – znajdź przepisy na moim blogu >>
  • obiad – delikatna zupa (niezabielana)
  • kolacja – potrawka: quinoa z warzywami albo pieczone warzywa (przepisy znajdziesz na moim blogu)
  • UNIKAMY: jajka, słodycze, mięso, ryby, soja, kukurydza, pszenica, nabiał, przetworzona żywność, fastfood, pieczywo.
  • Nie smażymy

Jak zrobić detoks?

  1. Należy ugotować 1l wywaru warzywnego (z tego przepisu>>)
  2. Następnie na tej podstawie ugotujemy 4 poniższe zupy (do wyboru).
  3. Zupy możesz przygotować dzień wcześniej a w dzień detoksu tylko podgrzać. Każdą zupę należy przygotować (najlepiej nie doprowadzać do wrzenia, nie gotować) i przelać do szklanego słoika. Zamknąć. Wystudzone odstawić do lodówki. Sok należy przygotować na świeżo.

ZUPA KREM Z PIECZONYCH POMIDORÓW

  • Przepis >>
  • Rezygnujemy z quinoa, śmietanki sojowej, cukier trzcinowy, grzanek.
  • Aby zrobić mniejszą ilość należy krem przygotować z 3 pomidorów, 250ml wywaru, 1 czosnek, 1/4 cebuli, 1 garść bazylii, 1/2 łyżeczki octu balsamicznego, 1 łyżka oliwy z oliwek.

ZUPA KREM Z PIECZONEJ MARCHEWKI

  • Składniki: 2-3 marchewki średniej wielkości, 1 mała pomarańcza, 1,5cm kawałek imbiru, 250ml bulionu warzywnego, 1 czosnek, 1/4 szt. małej cebuli, garść kolendry (opcjonalnie), 1 łyżka oliwy, sól do smaku (dosłownie szczypta).
  • Sposób przygotowania:
    • Piekarnik nagrzewamy 180C (termoobieg).
    • Marchewki obieramy, kroimy w kostkę.
    • Na blachę wykładamy papier do pieczenia. Kładziemy marchewki, czosnek w skórce oraz cebulę w skórce. Polewamy oliwą. Mieszamy dłonią tak aby wszystkie warzywa lekko naoliwić. Na ostatnie 5min dodajemy imbir. Pieczemy do miękkości (ok.15-20min).
    • Bulion warzywny podgrzewamy, dodajemy wszystkie upieczone warzywa (czosnek i cebule obieramy) oraz obraną pomarańcz. Blendujemy do uzyskania gładkiego kremu. Jeżeli jest za gęsty dodajemy stopniowo wywaru/wody.

ZUPA KREM Z BURAKA

  • Składniki: 2 buraki średniej wielkości, 1 małe jabłko, 250ml bulionu warzywnego, 1 czosnek, 1/4 szt. małej cebuli, garść kolendry (opcjonalnie), 1 łyżeczka soku z cytryny, 1 łyżka oliwy, sól do smaku (dosłownie szczypta)
  • Sposób przygotowania:
    • Piekarnik nagrzewamy 180C (termoobieg).
    • Buraki natłuszczamy oliwą i wkładamy do foli spożywczej (można je przekroić na pół).
    • Na blachę wykładamy papier do pieczenia. Kładziemy buraki w folii. Pieczemy do miękkości (ok.45min). Na ostatnie 5-8min dodajemy nieobrany: czosnek, cebulę oraz jabłko pokrojone w ćwiartki (wszystkie warzywa i owoce należy delikatnie naoliwić).
    • Bulion warzywny podgrzewamy, dodajemy obrane buraki, obrany czosnek i cebulę, jabłko oraz sok z cytryny. Doprawiamy do smaku. Blendujemy do uzyskania gładkiego kremu. Jeżeli jest za gęsty dodajemy stopniowo wywaru/wody.

ZUPA KREM Z BIAŁYCH WARZYW

  • Składniki: 1 mała pietruszka, 1 szklanka surowego kalafioru, 5cm kawałek selera, 250ml bulionu warzywnego, 1 czosnek, 1/4 szt. małej cebuli, świeża gałka muszkatołowa, 1-2 łyżki oliwy, 1 łyżka pesto z jarmużu (przepis>> / opcjonalnie), sól do smaku (dosłownie szczypta)
  • Sposób przygotowania:
    • Obieramy pietruszkę, seler, czosnek i cebulę. Kroimy na mniejsze kawałki. Seler najlepiej zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Kalafiora kroimy na mniejsze kawałki.
    • Oliwę rozgrzewamy w garnku. Dodajemy cebulę i czosnek. Lekko dusimy, następnie wrzucamy resztę warzyw: kalafior, pietruszka, seler. Przykrywamy i dusimy do miękkości warzyw (ok.15min). Można też te warzywa ugotować na parze 🙂
    • Bulion warzywny podgrzewamy w osobnym garnku.
    • Dodajemy ciepły bulion do wszystkich warzyw. Doprawiamy do smaku i dodajemy koniecznie startą świeża gałkę muszkatołową. Blendujemy do uzyskania gładkiego kremu. Jeżeli jest za gęsty dodajemy stopniowo wywaru/wody.

ZUPA KREM Z DYNI ALBO Z BATATA

  • Składniki: 1 szklanka surowej dyni (albo batata), 1 mała marchewka, 1,5cm kawałek imbiru, 250ml bulionu warzywnego, 1 czosnek, 1/4 cebuli, garść kolendry (opcjonalnie), 1-2 łyżki oliwy, sól do smaku (dosłownie szczypta).
  • Sposób przygotowania:
    • Piekarnik nagrzewamy 180C (termoobieg).
    • Marchewkę i dynię obieramy, kroimy w kostkę.
    • Na blachę wykładamy papier do pieczenia. Kładziemy marchewki, dynię, czosnek w skórce oraz cebulę w skórce. Polewamy oliwą. Mieszamy dłonią tak aby wszystkie warzywa lekko naoliwić. Pieczemy do miękkości (ok.15-20min). Na ostatnie 5min dodajemy imbir.
    • Bulion warzywny podgrzewamy, dodajemy wszystkie upieczone warzywa (w tym czosnek i cebule obieramy). Blendujemy do uzyskania gładkiego kremu. Jeżeli jest za gęsty dodajemy stopniowo wywaru/wody.

SOK Z NATKI PIETRUSZKI I SELERA

  • Składniki: 1 pęczek natki pietruszki (same liście), 1 łodyga selera naciowego, 1 szklanka wody niegazowanej, sok z 1/2 cytryny.
  • Sposób przygotowania: seler naciowy kroimy na małe kawałki. Natkę obieramy – wszystkie składniki blendujemy do uzyskania gładkiego soku.

PLAN DNIA (zupy i 1 sok)

  1. Śniadanie (8.00) –  krem z pieczonej marchewki (ok.400ml)
  2. II śniadanie (10-11.00)- sok z natki pietruszki i selera (ok.400ml)
  3. Obiad (14.00) – krem z buraków (ok.400ml)
  4. Podwieczorek (17.00) – krem z białych warzyw albo z pomidorów (ok.400ml)
  5. Kolacja (20.00)–  krem z dyni (ok.400ml)

PLAN DNIA (mieszany: zupy i soki)

  1. Śniadanie (8.00) – Sok oczyszczający
  2. II śniadanie (10-11.00)- krem z pieczonej marchewki
  3. Obiad (14.00) – krem z buraków
  4. Podwieczorek (17.00) – Sok „mocne kości” albo Sok „wzmocnienie wątroby”
  5. Kolacja (20.00)– Sok „potasowa siła” albo krem z dyni

Na zdrowie!

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *