Na blogu macie już dostępny jednodniowy post sokowy ( >>). Ten post dedykowany jest osobom które nie mają wyciskarki/sokowirówki bądź też nie do końca wyobrażają sobie picie soków przez cały dzień 🙂 Może być i tak! To nic złego 🙂 Musze jednak wspomnieć, że najlepszy efekt odżywienia organizmu i detoksu uzyskamy przy sokach.
Jednodniowy detoks sokowy – tutaj >>
Dlaczego warto go zrobić?
Tak jak Ty lubisz i potrzebujesz odpocząć, tak samo Twój organizm tego pragnie. Daj mu szansę. Daj mu czas na regeneracje dostarczając tym samym mnóstwa witamin i minerałów. Ogólnie polecam dwa razy w tygodniu taki detoks (najlepiej we wtorek i w czwartek). Dwa dni pod rząd to ciężkie wyzwanie – nawet dla tych którzy sukcesywnie stosują posty. Poniedziałek to zazwyczaj ciężki dzień po weekendzie i trzeba wejść energicznie w nowy tydzień 🙂 A piątek czy weekend zazwyczaj spędzamy czas z naszą rodziną, wspólnie gotując i spędzając przejmie chwile zatem najlepszym rozwiązaniem na posty są dni: wtorek i czwartek.
Ten post jest łatwiejszy niż sokowy. Zatem jeżeli zaczynasz swoją przygodę z detoksem to zacznij od tego 🙂 Jeżeli chcesz robić dwa detoksy w tygodniu możesz robić 1 dzień sokowy i 1 dzień samych zup bądź mieszany. Wszystko zależy od Ciebie 🙂
Więcej o detoksach możecie przeczytać w tym artykule >>
Aby przystąpić do jednodniowego detoksu, pamiętaj…
- Posiadasz blender (stacjonarny albo ręczny)
- Jesteś zdrowy/a i nie masz przeciwskazań – w innym przypadku potwierdź możliwość z lekarzem
- Przez cały dzień zjadamy tylko zupy i wypijamy sok.
- Dodatkowo pij wodę niegazowaną (min.4 szklanki)
- Nie pijemy kawy /czarnej herbaty
- Możesz wypić 1 filiżankę ziołowej herbaty np.rumianek, melisa
- Zupę możesz wymienić na świeży sok z mojego przepisu (poniżej propozycje)
- Kobiety w ciąży mogą wzbogacić swoją dietę w soki/zupy. Nie poleca się całkowitego postu.
- Dzień po poście jemy tylko lekkostrawne posiłki np.
- śniadanie – jaglanka / smoothie bowl – znajdź przepisy na moim blogu >>
- obiad – delikatna zupa (niezabielana)
- kolacja – potrawka: quinoa z warzywami albo pieczone warzywa (przepisy znajdziesz na moim blogu)
- UNIKAMY: jajka, słodycze, mięso, ryby, soja, kukurydza, pszenica, nabiał, przetworzona żywność, fastfood, pieczywo.
- Nie smażymy
Jak zrobić detoks?
- Należy ugotować 1l wywaru warzywnego (z tego przepisu>>)
- Następnie na tej podstawie ugotujemy 4 poniższe zupy (do wyboru).
- Zupy możesz przygotować dzień wcześniej a w dzień detoksu tylko podgrzać. Każdą zupę należy przygotować (najlepiej nie doprowadzać do wrzenia, nie gotować) i przelać do szklanego słoika. Zamknąć. Wystudzone odstawić do lodówki. Sok należy przygotować na świeżo.
ZUPA KREM Z PIECZONYCH POMIDORÓW
- Przepis >>
- Rezygnujemy z quinoa, śmietanki sojowej, cukier trzcinowy, grzanek.
- Aby zrobić mniejszą ilość należy krem przygotować z 3 pomidorów, 250ml wywaru, 1 czosnek, 1/4 cebuli, 1 garść bazylii, 1/2 łyżeczki octu balsamicznego, 1 łyżka oliwy z oliwek.
ZUPA KREM Z PIECZONEJ MARCHEWKI
- Składniki: 2-3 marchewki średniej wielkości, 1 mała pomarańcza, 1,5cm kawałek imbiru, 250ml bulionu warzywnego, 1 czosnek, 1/4 szt. małej cebuli, garść kolendry (opcjonalnie), 1 łyżka oliwy, sól do smaku (dosłownie szczypta).
- Sposób przygotowania:
- Piekarnik nagrzewamy 180C (termoobieg).
- Marchewki obieramy, kroimy w kostkę.
- Na blachę wykładamy papier do pieczenia. Kładziemy marchewki, czosnek w skórce oraz cebulę w skórce. Polewamy oliwą. Mieszamy dłonią tak aby wszystkie warzywa lekko naoliwić. Na ostatnie 5min dodajemy imbir. Pieczemy do miękkości (ok.15-20min).
- Bulion warzywny podgrzewamy, dodajemy wszystkie upieczone warzywa (czosnek i cebule obieramy) oraz obraną pomarańcz. Blendujemy do uzyskania gładkiego kremu. Jeżeli jest za gęsty dodajemy stopniowo wywaru/wody.
ZUPA KREM Z BURAKA
- Składniki: 2 buraki średniej wielkości, 1 małe jabłko, 250ml bulionu warzywnego, 1 czosnek, 1/4 szt. małej cebuli, garść kolendry (opcjonalnie), 1 łyżeczka soku z cytryny, 1 łyżka oliwy, sól do smaku (dosłownie szczypta)
- Sposób przygotowania:
- Piekarnik nagrzewamy 180C (termoobieg).
- Buraki natłuszczamy oliwą i wkładamy do foli spożywczej (można je przekroić na pół).
- Na blachę wykładamy papier do pieczenia. Kładziemy buraki w folii. Pieczemy do miękkości (ok.45min). Na ostatnie 5-8min dodajemy nieobrany: czosnek, cebulę oraz jabłko pokrojone w ćwiartki (wszystkie warzywa i owoce należy delikatnie naoliwić).
- Bulion warzywny podgrzewamy, dodajemy obrane buraki, obrany czosnek i cebulę, jabłko oraz sok z cytryny. Doprawiamy do smaku. Blendujemy do uzyskania gładkiego kremu. Jeżeli jest za gęsty dodajemy stopniowo wywaru/wody.
ZUPA KREM Z BIAŁYCH WARZYW
- Składniki: 1 mała pietruszka, 1 szklanka surowego kalafioru, 5cm kawałek selera, 250ml bulionu warzywnego, 1 czosnek, 1/4 szt. małej cebuli, świeża gałka muszkatołowa, 1-2 łyżki oliwy, 1 łyżka pesto z jarmużu (przepis>> / opcjonalnie), sól do smaku (dosłownie szczypta)
- Sposób przygotowania:
- Obieramy pietruszkę, seler, czosnek i cebulę. Kroimy na mniejsze kawałki. Seler najlepiej zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Kalafiora kroimy na mniejsze kawałki.
- Oliwę rozgrzewamy w garnku. Dodajemy cebulę i czosnek. Lekko dusimy, następnie wrzucamy resztę warzyw: kalafior, pietruszka, seler. Przykrywamy i dusimy do miękkości warzyw (ok.15min). Można też te warzywa ugotować na parze 🙂
- Bulion warzywny podgrzewamy w osobnym garnku.
- Dodajemy ciepły bulion do wszystkich warzyw. Doprawiamy do smaku i dodajemy koniecznie startą świeża gałkę muszkatołową. Blendujemy do uzyskania gładkiego kremu. Jeżeli jest za gęsty dodajemy stopniowo wywaru/wody.
ZUPA KREM Z DYNI ALBO Z BATATA
- Składniki: 1 szklanka surowej dyni (albo batata), 1 mała marchewka, 1,5cm kawałek imbiru, 250ml bulionu warzywnego, 1 czosnek, 1/4 cebuli, garść kolendry (opcjonalnie), 1-2 łyżki oliwy, sól do smaku (dosłownie szczypta).
- Sposób przygotowania:
- Piekarnik nagrzewamy 180C (termoobieg).
- Marchewkę i dynię obieramy, kroimy w kostkę.
- Na blachę wykładamy papier do pieczenia. Kładziemy marchewki, dynię, czosnek w skórce oraz cebulę w skórce. Polewamy oliwą. Mieszamy dłonią tak aby wszystkie warzywa lekko naoliwić. Pieczemy do miękkości (ok.15-20min). Na ostatnie 5min dodajemy imbir.
- Bulion warzywny podgrzewamy, dodajemy wszystkie upieczone warzywa (w tym czosnek i cebule obieramy). Blendujemy do uzyskania gładkiego kremu. Jeżeli jest za gęsty dodajemy stopniowo wywaru/wody.
SOK Z NATKI PIETRUSZKI I SELERA
- Składniki: 1 pęczek natki pietruszki (same liście), 1 łodyga selera naciowego, 1 szklanka wody niegazowanej, sok z 1/2 cytryny.
- Sposób przygotowania: seler naciowy kroimy na małe kawałki. Natkę obieramy – wszystkie składniki blendujemy do uzyskania gładkiego soku.
PLAN DNIA (zupy i 1 sok)
- Śniadanie (8.00) – krem z pieczonej marchewki (ok.400ml)
- II śniadanie (10-11.00)- sok z natki pietruszki i selera (ok.400ml)
- Obiad (14.00) – krem z buraków (ok.400ml)
- Podwieczorek (17.00) – krem z białych warzyw albo z pomidorów (ok.400ml)
- Kolacja (20.00)– krem z dyni (ok.400ml)
PLAN DNIA (mieszany: zupy i soki)
- Śniadanie (8.00) – Sok oczyszczający
- II śniadanie (10-11.00)- krem z pieczonej marchewki
- Obiad (14.00) – krem z buraków
- Podwieczorek (17.00) – Sok „mocne kości” albo Sok „wzmocnienie wątroby”
- Kolacja (20.00)– Sok „potasowa siła” albo krem z dyni
Na zdrowie!
Dodaj komentarz