Kalafior w „serowym” sosie (v,gf,lf)

Kalafior w nowej (wegańskiej), w „serowej” odsłonie z chrupiącą posypką. Pyszny dodatek albo jako samodzielna przekąska. Bez glutenu, bez laktozy, bez cukru.

Składniki

  • 1 kalafior średniej wielkości
  • 150g orzechów z nerkowca 
  • 300 ml napoju sojowego 
  • 3 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych 
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku 
  • 2 łyżeczki musztardy (np.sarepska)
  • 1 łyżeczka suszonej papryki wędzonej 
  • ½ łyżeczki suszonej ostrej papryki
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego  
  • 1 kromka czerstwego chleba 
  • ½ garści orzechów włoskich 
  • Sól i pieprz (+szczypta chilli) 
  • 1 pęczek świeżego szczypiorku 

Sposób przygotowania 

  1. Orzechy nerkowca moczymy w wodzie przez całą noc (bądź min.2h w gorącej wodzie). 
  2. Kalafior moczymy w sodzie (sprawdź dlaczego >>). Płuczemy i dzielimy kalafior na małe różyczki.
  3. Nagrzewamy piekarnik 180C (góra/dół). 
  4. Przygotowujemy naczynie żaroodporne. Wrzucamy różyczki kalafiora, skrapiamy oliwą i mieszamy. Wkładamy do piekarnika i podpiekamy przez ok.10 min. (tak aby kalafior był delikatnie miękki). 
  5. W międzyczasie orzechy nerkowca odsączamy z wody. Wrzucamy do blendera: orzechy nerkowca oraz napój i blendujemy na wysokich obrotach do uzyskania gładkiej masy. 
  6. Masę przelewamy do garnka. Dodajemy: płatki drożdżowe, musztardę, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz sól i pieprz (do smaku).  Gotujemy całość na średnim ogniu przez 8-10min. do połączenia się składników. 
  7. Posypka: w suchym blenderze  umieszczamy: chleb, orzechy włoskie, przyprawy: czosnek niedźwiedzi oraz suszone papryki. Blendujemy na wysokich obrotach do zmielenia wszystkich składników. Odstawiamy.
  8. Naczynie żaroodporne z kalafiorem wyciągamy i wylewamy kremową masę. Mieszamy dokładnie aby każdy kalafior był w sosie.
  9. Kalafior posypujemy posypką. 
  10. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i podpiekamy przez 5min. 
  11. Szczypiorek siekamy drobno i posypujemy. Spożywamy na ciepło. 

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *