Przepyszna propozycja na śniadanie! Kanapka na ciepło z klasycznym hummusem, blanszowanym szpinakiem i suszonymi pomidorami. Możesz podać z jajkiem sadzonym bądź bez. W wersji wegańskiej również smakuję wyśmienicie! 🙂
Składniki (1 porcja)
- 1 kromka ulubionego chleba
- 1 duża łyżka hummusu klasycznego (z tego przepisu >>)
- 2 garści świeżego szpinaku
- 8-10 suszonych pomidorów w oleju + 3 łyżki oliwy z oliwek + 1 łyżka wody
- 1 jajko (opcjonalnie)
- Szczypiorek / czerwona cebula do podania
Sposób przygotowania
- Przygotowujemy hummus według mojego przepisu >>
- Do miski blendera wkładamy suszone pomidory, oliwę i wodę. Miksujemy do momentu uzyskania gładkiej masy coś na wzór pesto.
- Świeży szpinak myjemy pod bieżącą wodą a następnie umieszczamy w głębokim talerzu. Zalewamy gorącą wodą i pozostawiamy tak na 2 min. Wyciągamy i zalewamy zimną wodą (można dodać kostki lodu). W dłoniach odciskamy z nadmiaru wody, odkładamy na bok.
- Na patelni przygotowujemy jajko sadzone (jeżeli dodajemy).
- Na kanapkę nakładamy: grubą warstwę hummusu, następnie „pesto” z suszonych pomidorów, blanszowany szpinak i jajko sadzone. Dekorujemy szczypiorkiem i plasterkami czerwonej cebulki.
Znajdź mnie na:
(Visited 102 times, 1 visits today)
Dodaj komentarz