Kanapka na ciepło z hummusem, szpinakiem i suszonymi pomidorami (sf)

Przepyszna propozycja na śniadanie! Kanapka na ciepło z klasycznym hummusem, blanszowanym szpinakiem i suszonymi pomidorami. Możesz podać z jajkiem sadzonym bądź bez. W wersji wegańskiej również smakuję wyśmienicie! 🙂

Składniki (1 porcja)

  • 1 kromka ulubionego chleba
  • 1 duża łyżka hummusu klasycznego (z tego przepisu >>)
  • 2 garści świeżego szpinaku
  • 8-10 suszonych pomidorów w oleju + 3 łyżki oliwy z oliwek + 1 łyżka wody
  • 1 jajko (opcjonalnie)
  • Szczypiorek / czerwona cebula do podania

Sposób przygotowania

  1. Przygotowujemy hummus według mojego przepisu >>
  2. Do miski blendera wkładamy suszone pomidory, oliwę i wodę. Miksujemy do momentu uzyskania gładkiej masy coś na wzór pesto.
  3. Świeży szpinak myjemy pod bieżącą wodą a następnie umieszczamy w głębokim talerzu. Zalewamy gorącą wodą i pozostawiamy tak na 2 min. Wyciągamy i zalewamy zimną wodą (można dodać kostki lodu). W dłoniach odciskamy z nadmiaru wody, odkładamy na bok.
  4. Na patelni przygotowujemy jajko sadzone (jeżeli dodajemy).
  5. Na kanapkę nakładamy: grubą warstwę hummusu, następnie „pesto” z suszonych pomidorów, blanszowany szpinak i jajko sadzone. Dekorujemy szczypiorkiem i plasterkami czerwonej cebulki.

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *