Kasza jaglana z pomidorami i pieczoną fetą (gf)

To danie ostatnio podbiło moje serce! Pieczona feta (może być wegańska) z dodatkiem pomidorów i kaszy jaglanej. Idealne danie na lunch, obiad czy kolację! Bez glutenu. Szybkie w przygotowaniu. Przepyszne w smaku.

Składniki

  • 1 kostka dobrej jakości fety (wegańska albo grecka)
  • 10-15 pomidorków koktajlowych
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • sól i pieprz do smaku
  • 5-7 łyżek kaszy jaglanej
  • woda (tak aby przykryć ok.2 cm ponad kaszę) albo wywar warzywny (opcjonalnie – tyle aby przykryć kaszę)
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 2 garści czarnych oliwek (opcjonalnie)

Sposób przygotowania

  1. Kasze jaglaną dokładnie płuczemy do uzyskania klarownej wody.
  2. Gotujemy z dodatkiem wody albo wywaru do miękkości.
  3. Oliwki kroimy na plasterki, natkę pietruszki drobno siekamy.
  4. Piekarnik nagrzewamy 180C (termoobieg)
  5. Do żaroodpornego naczynia wkładamy fetę, obrany i lekko zgnieciony czosnek oraz umyte pomidorki. Polewamy całość oliwą.
  6. Na ostatnią półkę w piekarniku wkładamy naczynie i pieczemy ok.15-20min. Aż całość lekko się upiecze.
  7. Wyciągamy naczynie i rozgniatamy widelcem całą zawartość.
  8. Dodajemy ugotowaną kasze jaglaną, oliwki i natkę pietruszki. Mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  9. Podajemy na ciepło.

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *