To danie ostatnio podbiło moje serce! Pieczona feta (może być wegańska) z dodatkiem pomidorów i kaszy jaglanej. Idealne danie na lunch, obiad czy kolację! Bez glutenu. Szybkie w przygotowaniu. Przepyszne w smaku.
Składniki
- 1 kostka dobrej jakości fety (wegańska albo grecka)
- 10-15 pomidorków koktajlowych
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy
- sól i pieprz do smaku
- 5-7 łyżek kaszy jaglanej
- woda (tak aby przykryć ok.2 cm ponad kaszę) albo wywar warzywny (opcjonalnie – tyle aby przykryć kaszę)
- 1 pęczek natki pietruszki
- 2 garści czarnych oliwek (opcjonalnie)
Sposób przygotowania
- Kasze jaglaną dokładnie płuczemy do uzyskania klarownej wody.
- Gotujemy z dodatkiem wody albo wywaru do miękkości.
- Oliwki kroimy na plasterki, natkę pietruszki drobno siekamy.
- Piekarnik nagrzewamy 180C (termoobieg)
- Do żaroodpornego naczynia wkładamy fetę, obrany i lekko zgnieciony czosnek oraz umyte pomidorki. Polewamy całość oliwą.
- Na ostatnią półkę w piekarniku wkładamy naczynie i pieczemy ok.15-20min. Aż całość lekko się upiecze.
- Wyciągamy naczynie i rozgniatamy widelcem całą zawartość.
- Dodajemy ugotowaną kasze jaglaną, oliwki i natkę pietruszki. Mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Podajemy na ciepło.