Kasza jaglana z tofu i awokado

Pożywne wegańskie danie na słono które uwielbiam zjeść na śniadanie! Oczywiście potrawkę możesz przygotować na obiad czy kolację 🙂  Uwielbiam śniadania które dodadzą mi dużo energii, są smaczne 😉 a przede wszystkim zasycą na kilka godzin. Poniższy posiłek to świetne źródło białka i zdrowego tłuszczu – idealna propozycja dla kobiet, jak i mężczyzn. 

Składniki (2 porcje): 

  • 100 g kaszy jaglanej 
  • 100 g wody (+/-) bądź wywaru warzywnego 
  • 1 łyżeczka domowego koncentratu (jeżeli używasz wody) 
  • ½ korzenia pietruszki* (albo marchewki) 
  • 1 opakowanie bio tofu naturalnego albo wędzonego 
  • 1 łyżeczka masła ghee
  • 1 awokado** 
  • 1 garść natki pietruszki 
  • Pieprz do smaku 

Sposób przygotowania: 

  1. Kaszę jaglaną wsypujemy do garnka i przepłukujemy wodą. Te czynność powtarzamy do momentu uzyskania klarownej wody (ok. 4-5 razy należy przepłukać kaszę zimną wodą)
  2. Wypłukaną kaszę zalewamy wywarem warzywnym bądź wodą z dodatkiem 1 łyżeczki domowego koncentratu warzywnego. Gotujemy na średnim ogniu ok.5-6 min. Pilnujemy aby nie przypalić. Kasza jaglana musi być „sypka”.
  3. W między czasie kiedy kasza jaglana się gotuję kroimy korzeń pietruszki w cienkie oraz średniej wielkości paski. Tofu kroimy w kostkę o średniej wielkości. Awokado kroimy w grubą kostkę oraz siekamy natkę pietruszki.
  4. Na patelni rozgrzewamy masło ghee. Wrzucamy paski pietruszki oraz kostki tofu. Podgrzewamy ok.3 min na średnim ogniu. 
  5. Ugotowaną kaszę jaglaną wrzucamy na patelnie i łączymy ze składnikami. Mieszamy ok.2min. 
  6. Wykładamy potrawkę na talerz. Dodajemy kostki awokado (na 1 porcję przysługuję ½ awokado). Posypujemy całość natką pietruszki i świeżo zmielonym pieprzem.*** 

Smacznego! 

*Uwielbiam świeżą pietruszkę w tym daniu i szczególnie polecam to warzywo! Ale oczywiście kombinuj i wybierz swoje ulubione 🙂

**Osoby na diecie redukcyjnej powinny zmniejszyć ilość awokado do 1/4 szt.

***Nie ma konieczności dodawania soli gdyż domowy koncentrat warzywny jest już posolony. Oczywiście, jeżeli korzystasz z nieposolonego wywaru warzywnego należy dodać sól himalajską do gotującej się kaszy jaglanej (ok. ½ łyżeczki). Nie solimy nadmiernie. Dbamy m.in. o ciśnienie 😉 

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *