Najlepszy jaki jadłam! Gwarantuję, że wszyscy będą zachwyceni. Sprawdzi się również jako sos do pieczonych warzyw czy baza do pizzy/tarty 🙂

Składniki
- 2 cukinie zielone (500g ze skórką)
- 1 dojrzała gruszka konferencja
- 1 soczyste jabłko np.ligol
- 2 dojrzałe pomidory
- 1/2 cebuli białej
- 1 ząbek czosnku
- 100g dobrej jakości koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 1 łyżka suszonej natki pietruszki
- syrop z agawy/ksylitol/erytrytol – rodzaj i ilość wedle uznania
- sól do smaku
Sposób przygotowania
- Gruszkę, jabłko, cebulę i cukinie obieramy ze skórki.
- Pomidory kroimy na pół i na tarce o grubych oczkach trzemy aż do skórki – w ten sposób otrzymujemy sos pomidorowy 🙂
- Jeżeli masz thermomix możesz wrzucić w kawałkach cukinie, cebulę, jabłko i gruszkę i delikatnie zblendować (czas: 5, obroty: 4.5). Jeżeli nie to cukinie, gruszkę i jabłko trzemy na tarce o grubych oczkach a cebule kroimy w drobną kosteczkę.
- Wrzucamy do garnka (Thermomix) i dodajemy 1 łyżeczkę soli, mieszamy. Włączamy i gotujemy pod przykryciem ok.20-30min tak aby zagotować warzywa i owoce.
- Następnie ściągamy przykrywkę, dodajemy koncentrat pomidorowy, 1 łyżkę ulubionego słodzika i czosnek przeciśnięty przez praskę – gotujemy tak na małym ogniu ok.15min. Mieszamy od czasu do czasu.
- W międzyczasie wyparzamy słoiki i zakrętki (ja użyłam słoika z ex ketchupu 250ml plus słoik 500ml:)
- Zagotowaną masę mieszamy i blendujemy na bardzo gładki sos (bardzo gładki), dodajemy ocet jabłkowy i suszoną natkę, mieszamy.
- Doprawiamy do smaku solą i słodzikiem, jeżeli lubisz ostry smak możesz dodać pikantną paprykę suszoną albo chili/pieprz cayenne. Ten krok jest bardzo ważny aby dobrze doprawić ketchup, po słodzeniu uzyskujemy podobny smak.
- Gotujemy dodatkowo ok.5-10min. do pierwszego bulknięcia 😉
- Przelewamy gorący ketchup do wyparzonych słoików, odwracamy słoiki na zakrętkę i zawijamy w ręcznik, zostawiamy do wystygnięcia a następnie wkładamy do lodówki aby się schłodził. Gotowe 🙂