Kiszona pigwa! To jest dopiero rarytas! Jesienny owoc w nowej odsłonie. Zachęcam do kiszenia dosłownie wszystkiego co kochacie jeść… Na swoją listę koniecznie wrzućcie również pigwę! 🙂 Idealnie sprawdzi się jako dodatek na kanapki, naleśniki czy do sałatki.
Jakie właściwości posiada pigwa przeczytasz w artykule -> Pigwa – jesienny dar natury >> Zapraszam!
Składniki
Solanka:
- 1 litr przegotowanej wody
- 1 łyżka soli gruboziarnistej himalajskiej
Kiszona pigwa
- 1 szt. średniej wielkości pigwy bądź 2 szt. małej pigwy
- 2 liście kafiru
- 2 laski cynamonu
- 4 goździki
- 3 owoce jałowca
- 2 łyżeczki syropu daktylowego
Sposób przygotowania
- Solanka: połącz przegotowaną gorącą wodę z solą. Wymieszaj i zostaw.
- Kiszona pigwa: przygotuj 1 wyparzony słoik (0.75l-1l). Dokładnie umyj pigwę (nie obieramy ze skórki!). Przekrój na ćwiartki i wykrój pestki oraz twarde części ze środka. Pokrój na cienkie plasterki.
- Do słoika włóż pozostałe składniki: cynamon, goździki, jałowiec i kaffir.
- Następnie plasterki pigwy umieść w słoiku (tyle ile się da zmieścić). Staraj się delikatnie i ciasno umieszczać plasterki pigwy tak aby się nie połamały. Polej syropem daktylowym. Zalej ciepłą solanką.
- Nie zamykaj słoików na maxa. Pozostaw w ciepłym miejscu przez 2-3 dni. Możliwe, że pojawi się pianka (to prawidłowa reakcja), jeżeli jej nie będzie to też ok! 🙂
- Po 2-3 dniach zakręć słoiki na maxa. Odstaw w ciemnie i zimne miejsce.
- Na efekt będziemy musieli poczekać. Po 3-4 tygodniach ciesz się smakiem kiszonej pigwy.
2 Responses
Czy po tych 2-3 dniach fermentacji można słoik włożyć do lodówki? Niestety nie mam pomysłu na zimne, ciemne miejsce. Mieszkam w bloku.
Tak 🙂