Kiszona pigwa

Kiszona pigwa! To jest dopiero rarytas! Jesienny owoc w nowej odsłonie. Zachęcam do kiszenia dosłownie wszystkiego co kochacie jeść… Na swoją listę koniecznie wrzućcie również pigwę! 🙂 Idealnie sprawdzi się jako dodatek na kanapki, naleśniki czy do sałatki.

Jakie właściwości posiada pigwa przeczytasz w artykule -> Pigwa – jesienny dar natury >>  Zapraszam!

Składniki 

Solanka:

  • 1 litr przegotowanej wody 
  • 1 łyżka soli gruboziarnistej himalajskiej  

Kiszona pigwa 

  • 1 szt. średniej wielkości pigwy bądź 2 szt. małej pigwy 
  • 2 liście kafiru 
  • 2 laski cynamonu 
  • 4 goździki 
  • 3 owoce jałowca 
  • 2 łyżeczki syropu daktylowego 

Sposób przygotowania

  1. Solanka: połącz przegotowaną gorącą wodę z solą. Wymieszaj i zostaw. 
  2. Kiszona pigwa: przygotuj 1 wyparzony słoik (0.75l-1l). Dokładnie umyj pigwę (nie obieramy ze skórki!). Przekrój na ćwiartki i wykrój pestki oraz twarde części ze środka.  Pokrój na cienkie plasterki. 
  3. Do słoika włóż pozostałe składniki: cynamon, goździki, jałowiec i kaffir. 
  4. Następnie plasterki pigwy umieść w słoiku (tyle ile się da zmieścić). Staraj się delikatnie i ciasno umieszczać plasterki pigwy tak aby się nie połamały. Polej syropem daktylowym. Zalej ciepłą solanką. 
  5. Nie zamykaj słoików na maxa. Pozostaw w ciepłym miejscu przez 2-3 dni. Możliwe, że pojawi się pianka (to prawidłowa reakcja), jeżeli jej nie będzie to też ok! 🙂
  6. Po 2-3 dniach zakręć słoiki na maxa. Odstaw w ciemnie i zimne miejsce. 
  7. Na efekt będziemy musieli poczekać. Po 3-4 tygodniach ciesz się smakiem kiszonej pigwy. 

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

2 Responses

  1. Czy po tych 2-3 dniach fermentacji można słoik włożyć do lodówki? Niestety nie mam pomysłu na zimne, ciemne miejsce. Mieszkam w bloku.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *