
Okres na kiszonki oficjalnie uważam za otwarty! 🙂 Moja propozycja na kiszone rzodkiewki z imbirem, miodem oraz liśćmi kaffiru. Idealnie sprawdzą się jako dodatek do warzywnego bowl’a (przepis znajdziesz tutaj >>) bądź na kanapkę.

Składniki
- 1 pęczek rzodkiewek
- 3 suszone liście kaffiru
- 4cm kawałek imbiru
- 1 łyżka naturalnego miodu (ja dałam spadziowy)
Solanka:
- 1 litr przegotowanej wody
- 1 łyżka soli gruboziarnistej himalajskiej
Sposób przygotowania
- Solanka: łączymy przegotowaną, gorącą wodę z solą. Mieszamy i zostawiamy.
- Rzodkiewki moczymy w sodzie (sprawdź dlaczego >>). Następnie dokładnie oczyszczamy.
- Do wysokiego, czystego, wyparzonego i suchego słoika (0,75l bądź 1l) wrzucamy: imbir, liście kaffiru oraz rzodkiewki.
- Następnie wszystko w słoiku zalewamy miodem.
- A później zalewamy ciepłą solanką i pozostawiamy niedokręcony słoik na 2-3dni w temp.pokojowej. Jeżeli zauważysz piankę na wierzchu to bardzo dobrze! Nic się nie martw bo właśnie rozpoczął się proces kiszenia. Jeżeli jej nie będzie to również nie jest to problem. Po 2-3 dniach dokładnie zakręcamy słoik i odstawiamy w ciemne i zimne miejsce.
Inne propozycje: