Kiszone rzodkiewki (v,gf,lf)

Okres na kiszonki oficjalnie uważam za otwarty! 🙂 Moja propozycja na kiszone rzodkiewki z imbirem, miodem oraz liśćmi kaffiru. Idealnie sprawdzą się jako dodatek do warzywnego bowl’a (przepis znajdziesz tutaj >>) bądź na kanapkę.

Składniki

  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 3 suszone liście kaffiru
  • 4cm kawałek imbiru
  • 1 łyżka naturalnego miodu (ja dałam spadziowy)

Solanka:

  • 1 litr przegotowanej wody 
  • 1 łyżka soli gruboziarnistej himalajskiej  

Sposób przygotowania

  1. Solanka: łączymy przegotowaną, gorącą wodę z solą. Mieszamy i zostawiamy.
  2. Rzodkiewki moczymy w sodzie (sprawdź dlaczego >>). Następnie dokładnie oczyszczamy.
  3. Do wysokiego, czystego, wyparzonego i suchego słoika (0,75l bądź 1l) wrzucamy: imbir, liście kaffiru oraz rzodkiewki.
  4. Następnie wszystko w słoiku zalewamy miodem.
  5. A później zalewamy ciepłą solanką i pozostawiamy niedokręcony słoik na 2-3dni w temp.pokojowej. Jeżeli zauważysz piankę na wierzchu to bardzo dobrze! Nic się nie martw bo właśnie rozpoczął się proces kiszenia. Jeżeli jej nie będzie to również nie jest to problem. Po 2-3 dniach dokładnie zakręcamy słoik i odstawiamy w ciemne i zimne miejsce.

Inne propozycje:

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *