Kiszony batat (v,gf,lf)

Kiszony batat wykorzystasz jako dodatek do kanapki z pastą np. smalec wegański. Zrobisz z niego pyszne kiszone carpaccio ze słodkim sosem (inspiracja >>). Zdrowo, zdrowo i jeszcze raz… bardzo zdrowo! Idealnie na drugie śniadanie bądź lekkostrawną kolację.

Składniki

  • 1 batat średniej wielkości 
  • 1 liść laurowy 
  • 1 świeża, duża gałązka rozmarynu 
  • 1 ząbek czosnku 
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • kilka ziarenek kolendry (opcjonalnie) 

Solanka:

  • 1 litr przegotowanej wody 
  • 1 łyżka soli gruboziarnistej himalajskiej  

Sposób przygotowania

  1. Solanka: łączymy przegotowaną, gorącą wodę z solą. Mieszamy i zostawiamy.
  2. Batat obieramy ze skórki i kroimy w cienkie plasterki.
  3. Do wysokiego, czystego, wyparzonego i suchego słoika (0,75l bądź 1l) wrzucamy obrany czosnek, ziele angielskie, liść laurowy, ziarenka kolendry (jeżeli używasz) oraz gałązkę rozmarynu.
  4. Następnie układamy ciasno plasterki batata.
  5. Zalewamy ciepłą solanką i pozostawiamy niedokręcony słoik na 2-3dni w temp.pokojowej. Jeżeli zauważysz piankę na wierzchu to bardzo dobrze! Nic się nie martw bo właśnie rozpoczął się proces kiszenia. Jeżeli jej nie będzie to również nie jest to problem. Po 2-3 dniach dokładnie zakręcamy słoik i odstawiamy w ciemne i zimne miejsce.

Inne propozycje

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *