O co tyle krzyku? To tylko kiszony burak… ale jaki smaczny i zdrowy! Obiecuję Ci, że o od teraz je pokochasz i docenisz smak.
Składniki
Solanka:
- 1 litr przegotowanej wody
- 1 łyżka soli gruboziarnistej himalajskiej
Kiszone buraki:
- 1 kg buraków
- 4 ząbki czosnku
- 4 liście laurowe
- 5-10 ziaren pieprzu (czarny/kolorowy)
- 5-10 ziaren kolendry (opcjonalnie)
- 2 cebulki dymka/szalotka (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
- Solanka: połącz przegotowaną gorącą wodę z solą. Wymieszaj i zostaw.
- Kiszone buraki: przygotuj ok. 4 wyparzonych słoików (0.5l). Umyj i obierz buraki. Jeżeli masz małe to możesz je wrzucić całe do słoika. Jeżeli buraki są większe pokrój je w cienkie plasterki.
- Do każdego słoika wrzuć: czosnek, liść laurowy, kilka ziarenek pieprzu. Dorzuć dodatkowo po ½ cebuli oraz ziarna kolendry – jeżeli używasz.
- W każdym słoiku umieść buraki (tyle ile się da zmieścić). Następnie zalej ciepłą solanką.
- Nie zamykaj słoików na maxa. Pozostaw w ciepłym miejscu przez 2-3 dni. Możliwe, że pojawi się pianka (to prawidłowa reakcja), jeżeli jej nie będzie to też ok! 🙂
- Po 2-3dniach zakręć słoiki na maxa. Odstaw w ciemnie i zimne miejsce.
- Ciesz się smakiem kiszonego buraka po min. 7 dniach. Najlepsze są po 14 dniach! 🙂
Zakwas z buraka czyli ta bordowa woda która powstanie z procesu kiszenia 😉 jest źródłem wielu wartości odżywczych. Prawdziwa bomba zdrowia!
Przede wszystkim ma właściwości:
- antynowotworowe,
- obniża ciśnienie krwi oraz poziom cholesterolu,
- jest bogatym źródłem m.in. żelaza, kwasu foliowego, witamin: C,A,E,B6,K, sodu czy potasu,
- działa przeciwzapalnie,
- posiada duże ilości błonnika (czyli wspiera odchudzanie),
- wspiera pracę wątroby, woreczka żółciowego oraz przewodów żółciowych,
- łagodzi okres menopauzy,
- przyspiesza wydalanie toksyn,
- odmładza, wspiera układ nerwowy oraz poprawia koncentrację,
- walczy z kacem! 😉
Zatem wystarczy jedna mała szklaneczka dziennie aby zakwas z buraka zdziałał prawdziwe cuda w naszym organizmie ! Co mogę powiedzieć… jest wyjątkowy po prostu! 🙂
Dodatkowo na takim zakwasie możesz ugotować pyszny ekologiczny barszcz czerwony! Bez żadnych sztucznych koncentratów! Wystarczy, że masz zakwas, domowy koncentrat warzywny i cukier trzcinowy. Proste, prawda?
Polecam Wszystkim kiszone buraki / zakwas (oczywiście alergicy w swojej diecie omijają buraki).
Więcej kiszonek na moim Instagramie (@kuchniabeztabu). Zapraszam!
Dodaj komentarz