Kiszony burak

O co tyle krzyku? To tylko kiszony burak… ale jaki smaczny i zdrowy! Obiecuję Ci, że o od teraz je pokochasz i docenisz smak. 

www.kuchniabeztabu.pl

Składniki

Solanka:

  • 1 litr przegotowanej wody 
  • 1 łyżka soli gruboziarnistej himalajskiej  

Kiszone buraki:

  • 1 kg buraków 
  • 4 ząbki czosnku 
  • 4 liście laurowe 
  • 5-10 ziaren pieprzu (czarny/kolorowy)
  • 5-10 ziaren kolendry (opcjonalnie) 
  • 2 cebulki dymka/szalotka (opcjonalnie)

Sposób przygotowania: 

  1. Solanka: połącz przegotowaną gorącą wodę z solą. Wymieszaj i zostaw. 
  2. Kiszone buraki: przygotuj ok. 4 wyparzonych słoików (0.5l). Umyj i obierz buraki. Jeżeli masz małe to możesz je wrzucić całe do słoika. Jeżeli buraki są większe pokrój je w cienkie plasterki.
  3. Do każdego słoika wrzuć: czosnek, liść laurowy, kilka ziarenek pieprzu. Dorzuć dodatkowo po ½ cebuli oraz ziarna kolendry – jeżeli używasz. 
  4. W każdym słoiku umieść buraki (tyle ile się da zmieścić). Następnie zalej ciepłą solanką. 
  5. Nie zamykaj słoików na maxa. Pozostaw w ciepłym miejscu przez 2-3 dni. Możliwe, że pojawi się pianka (to prawidłowa reakcja), jeżeli jej nie będzie to też ok! 🙂
  6. Po 2-3dniach zakręć słoiki na maxa. Odstaw w ciemnie i zimne miejsce. 
  7. Ciesz się smakiem kiszonego buraka po min. 7 dniach. Najlepsze są po 14 dniach! 🙂

Zakwas z buraka czyli ta bordowa woda która powstanie z procesu kiszenia 😉 jest źródłem wielu wartości odżywczych. Prawdziwa bomba zdrowia!

Przede wszystkim ma właściwości: 

  • antynowotworowe, 
  • obniża ciśnienie krwi oraz poziom cholesterolu, 
  • jest bogatym źródłem m.in. żelaza, kwasu foliowego, witamin: C,A,E,B6,K, sodu czy potasu,
  • działa przeciwzapalnie,
  • posiada duże ilości błonnika (czyli wspiera odchudzanie),
  • wspiera pracę wątroby, woreczka żółciowego oraz przewodów żółciowych,
  • łagodzi okres menopauzy,
  • przyspiesza wydalanie toksyn,
  • odmładza, wspiera układ nerwowy oraz poprawia koncentrację,
  • walczy z kacem! 😉  

Zatem wystarczy jedna mała szklaneczka dziennie aby zakwas z buraka zdziałał prawdziwe cuda w naszym organizmie ! Co mogę powiedzieć… jest wyjątkowy po prostu! 🙂

Dodatkowo na takim zakwasie możesz ugotować pyszny ekologiczny barszcz czerwony! Bez żadnych sztucznych koncentratów! Wystarczy, że masz zakwas, domowy koncentrat warzywny i cukier trzcinowy. Proste, prawda?

Polecam Wszystkim kiszone buraki / zakwas (oczywiście alergicy w swojej diecie omijają buraki). 

Więcej kiszonek na moim Instagramie (@kuchniabeztabu). Zapraszam!

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *