Konfitura z czerwonej cebuli (v,gf,lf)

Bardzo aromatyczna i przepyszna wegańska konfitura która znajdzie świetne zastosowanie w wytrwanych daniach np. pizza, naleśniki, sałatki albo kanapki. Wypróbuj ją koniecznie! Zrobi wrażenie na Twojej rodzince czy znajomych 🙂

Składniki

  • 1kg czerwonej cebuli 
  • ¼ łyżeczki pieprzu cayenne albo chilli 
  • 2 liście laurowe 
  • 1 łyżka oliwy z oliwek 
  • 80-120g cukru trzcinowego 
  • 120ml octu z czerwonego wina 
  • 1 łyżeczka soli
  • 50-80ml wody
  • ½ łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)
  • 1 cały goździk (opcjonalnie) 
  • 50ml czerwonego wina wytrawnego, półwytrawnego (opcjonalnie)

Sposób przygotowania

  1. Cebulę obieramy ze skóry i kroimy w cienkie paski/piórka. 
  2. W głębokim garnku rozgrzewamy oliwę. Dodajemy pokrojoną cebulę, goździk(jeżeli używamy) oraz liście laurowe. Podsmażamy całość na małym ogniu pod przykryciem przez 5-8min. 
  3. Następnie dodajemy ocet, sól, pieprz, ewentualnie cynamon i wino. Wymieszaj.
  4. Dodaj cukier – początkowo 80g a następnie po spróbowaniu dodaj więcej. 
  5. Dodaj wodę – początkowo 50ml a jeżeli pod koniec gotowania konfitura będzie za gęsta (bez wyraźnego delikatnego sosu) to należy dodać ciepłej wody. 
  6. Gotujemy całość na małym ogniu bez przykrycia, do momentu aż zredukuje się ocet a cebula będzie miękka (cały proces ok.30-45min). 
  7. Konfitura powinna mieć delikatny sos. Jeżeli jest zbyt gęsta i klejąca należy dodać ciepłej wody. Jeżeli jest zbyt rzadka to stopniowo dodajemy cukru i redukujemy.
  8. Przed włożeniem do słoików sprawdzamy smak konfitury i doprawiamy w razie potrzeby. Smak powinien być delikatnie ostry a zarazem słodki. 
  9. Przekładamy do czystych, suchych i wyparzonych słoików. Słoiki należy dobrze zakręcić i postawić do góry dnem, przykryć ręcznikiem kuchennym i pozostawić do całkowitego ostudzenia. Aby konfitura zachowała świeżość na dłużej – możesz zapasteryzować. 
  10. Przed podaniem polecam schłodzić taką konfiturę w lodówce. Ja osobiście przetrzymuje ją właśnie w lodówce 🙂

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *