Pyszna domowa konfitura z fig oraz moreli. Idealnie komponuję się z chlebem, naleśnikami czy goframi. Stworzy wyśmienitą kombinacje z kiszonym burakiem oraz kozim serem. Warto ją mieć w swojej spiżarni!
Składniki:
- 200g = 1 opakowanie suszonych fig (bez siarczanów/fosforanów)
- 200g suszonych moreli (bez siarczanów/fosforanów)
- 320 ml wody z moczonych owoców
- sok z ½ cytryny
- ½ łyżeczki skórki z cytryny
- 150g cukru kokosowego
- Po dwie szczypty kardamonu i gałki muszkatołowej
Sposób przygotowania:
- Figi i morele umieszczamy w szklanym pojemniku i zalewamy zimną wodą. Pozostawiamy na całą noc.
- Na drugi dzień w blenderze kielichowym umieszczamy rozmoknięte figi i morele. Dodajemy 320 ml wody z moczonych owoców (jeżeli tyle nie ma to dodajemy czystą wodę niegazowaną. Rozdrabniamy owoce (ja lubię takie małe kawałki zatem nie rozdrabniam na maxa. Od Ciebie zależy jaką konsystencję wybierzesz. Jeżeli lubisz konfitury bez kawałków to zmiksuj owoce na gładką masę).
- Zmiksowane owoce przekładamy do garnka.
- Dodajemy do masy pozostałe składniki: cukier kokosowy, przyprawy, starta skórka z cytryny (ówcześnie dobrze sparzona gorącą wodą), sok z cytryny (bez pestek); mieszamy i włączamy średni gaz.
- Gotujemy ok. 20min., staramy się mieszać jak najczęściej. Mamy na nią oko, żeby się nie przypaliła! 😉 Jeżeli konfitura jest za gęsta, dolewamy odrobinę gorącej wody i zagotowujemy.
- Gorącą konfiturę przekładamy do wyparzonych słoików. Upewniamy się czy brzegi i pokrywki od słoika są czyste i suche. Jeżeli pobrudziły się w trakcie nakładania konfitury – na ręcznik papierowy nalej odrobinę octu / octu jabłkowego i przetrzyj cały brzeg. Następnie szczelnie zamykamy.
- Jeżeli masz zwykłe słoiki (nie weck) to odwróć je do góry dnem na ok. 15 min. Przykryj ścierką kuchenną (aby powoli ostygła) a następnie odwróć do normalnej pozycji. Następnie pasteryzujemy ok. 20 min.
Znajdź mnie na:
(Visited 30 times, 1 visits today)
Dodaj komentarz