Osiągnięcie długowieczności od zarania dziejów rozpalało ludzką wyobraźnię i każda epoka miała swój własny pomysł na jej osiągnięcie. My jednak zajmiemy się współczesnym podejściem do tego tematu, łączącym najlepsze tradycje Kuchni Bez Tabu: rzetelnie weryfikowane informacje w pysznym, dietetycznym wydaniu 🙂 Przedstawiam wam efekt wielu lat badań Valtera Longo, gerontologa i biochemika: dietę długowieczności.
Opiera się ona na pięciu filarach, czyli różnych dziedzin badań niezbędnych dla określenia, czy dany składnik odżywczy – lub ich kombinacja – ma pozytywny wpływ na zdrowie i wskazania zestawu posiłków idealnych dla optymalizacji zdrowej długowieczności. Tym samym zaczynając od obserwacji komórek drożdży na superstulatkach z Okinawy i ekwadorskich pacjentach z niewydolnym receptorem wzrostu kończąc, Valter Longo tworzy naukowe podwaliny swojej diety. Należą do nich badania podstawowe nad długowiecznością, epidemiologiczne, kliniczne, stulatków i systemów złożonych.
Wnioski płynące z pięciu filarów badań stanowią swego rodzaju dekalog długowieczności:
- Stosowanie diety wegańskiej lub rybnej (dotyczy ryb o niskiej zawartości rtęci, dwa lub trzy razy z tygodniu – idealnie sprawdzi się pstrąg, karp, mintaj, sola i łosoś atlantycki – nie hodowlane),
- Spożywanie białka w niewielkiej ilości – około 0,7 g/kg masy ciała; głównie w postaci roślin strączkowych: fasoli, grochu, ciecierzycy,
- Ograniczenie złych cukrów i tłuszczów na rzecz dobrych lipidów i węglowodanów złożonych – czyli wybór pełnoziarnistego pieczywa, najlepiej na zakwasie, warzyw i orzechów zamiast makaronu, ryżu i soków owocowych,
- Wprowadzenie wszystkich składników odżywczych – ze szczególnym uwzględnieniem kwasów omega -3 i -6 (obecnych w dzikim łososiu, oleju lnianym, sojowym, słonecznikowym, pestkach dyni, sezamu, orzechach), witamin i minerałów,
- Dobór składników pokarmowych zgodnych z dietą przodków – w naszej szerokości geograficznej nietolerancja laktozy będzie mniejsza niż w krajach południa, za to nie jesteśmy ewolucyjnie przystosowani do komosy ryżowej albo kurkumy, stąd warto je ograniczać,
- Spożywanie dwóch lub trzech posiłków dziennie i jednej przekąski – w zależności od chęci utraty bądź przybrania na wadze,
- Ograniczenie czasowe spożywania posiłków do 12 (lub mniej!) godzin w ciągu dnia – dodatkowo ostatni posiłek należy przyjąć 3 – 4 godziny przed snem,
- Okresowe stosowanie 5 – dniowej diety naśladującej post (FMD) co najmniej dwa razy w roku – wyniki randomizowanych badań wykazały jej korzystny wpływ na redukcję trzewnej tkanki tłuszczowej, spadek poziomu glukozy, ciśnienia, cholesterolu i trójglicerydów,
- Wprowadzenie stałej aktywności fizycznej, trwającej co najmniej godzinę dziennie – sprawiającej przyjemność, stającej się częścią codziennej rutyny, którą można wykonywać nawet powyżej setnego roku życia: jazdy rowerem, pływania, tańca,
- Kontrola masy ciała i obwodu talii.
Czy dieta długowieczności jest dobra dla każdego?
Niestety nie, głównie za sprawą punktu 6 i 8. Przez wzgląd na cykliczne okresy imitowanego postu przeciwwskazana jest zwłaszcza:
- seniorom powyżej 70 roku życia,
- dzieciom poniżej 18 roku życia,
- osobom zmagającym się z anoreksją,
- kobietom ciężarnym,
- aktywnym sportowcom,
- diabetykom,
- osobom z niskim ciśnieniem lub stosującym leki hipotensyjne,
- pacjentom cierpiącym na choroby układowe.
Należy również pamiętać, że każdorazowe stosowanie diety naśladującej post powinno być konsultowane z lekarzem!
Protip: FMD najlepiej zaczynać w niedzielę wieczorem, by skończyć ją w piątkowy wieczór – motywowane jest to głównie życiem towarzyskim.
Mam nadzieję, że dieta długowieczności przemówiła do was na tyle, żeby dać jej szansę! Nie przegapcie kolejnego artykułu – znajdziecie tam opis kontrolowanego POSTU 🙂 i tygodniowy jadłospis zgodny z zasadami Valtera Longo: pyszny, prosty w przygotowaniu, różnorodny i zbilansowany pod względem składników odżywczych. Polecam taki kontrolowany post zrobić min.2 razy w roku.
Dodaj komentarz