Kopytka dyniowe w sosie paprykowo-dyniowym z jackfruit (v,gf,lf)

Przepyszne kopytka dyniowa-pietruszkowe. Możecie je zjeść na słonko, jak i na słodko (wtedy zrezygnowałabym z natki pietruszki) 🙂

Składniki

Kopytka dyniowa-pietruszkowe

  • 150g puree z dynii
  • 150-200g bezglutenowej mąki uniwersalnej (można dodać 1 szklankę mąki ziemniaczanej i resztę uniwersalnej schar bądź pszennej bio jeżeli nie zależy nam na bezglutenowych kopytkach)
  • 1 garść natki pietruszki (same listki) – można zrobić bez 😉

Sos paprykowo-dyniowy

  • 2 czerwone świeże papryki średniej wielkości
  • 200g puree z dynii
  • 2 garści orzechów nerkowca (opcjonalnie)
  • 2 szklanki bulionu warzywnego albo wody
  • 1 łyżka oliwy z oliwek do smażenia
  • 1 łyżka płatków drożdżowych nieaktywnych
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 puszka zielonego jackfruit (opcjonalnie) + 2 łyżki oliwy z oliwek / mogą być 2 łyżki ugotowanej cieciorki/ tofu naturalne/inne strączki – można też zrobić bez 🙂

Sposób przygotowania

  1. Natkę pietruszki z puree z dynii blendujemy razem.
  2. Jeśli używamy: zalewamy orzechy nerkowca gorącą wodą.
  3. Paprykę myjemy, oczyszczamy środek i natłuszczamy oliwą z oliwek. Pieczemy w piekarniku (180C, termoobieg) ok.20min. Następnie ściągamy skórę z papryki a miąższ przekładamy do blendera.
  4. Razem z papryką możesz upiec jackfruit 🙂 czyli jackfruit odsączamy z wody, odcinamy grubsze końce plus wyciągamy nasiona (takie fasolki). Odciskamy jackfruit w dłoniach i wkładamy do miski. Dodajemy 2 łyżki oliwy z oliwek i mieszamy. Wykładamy na blachę z papierem do pieczenia i pieczemy ok. 20min.
  5. Wszystkie składniki na kopytka łączymy w misce i zagniatamy ciasto. Nie może się kleić zatem w razie potrzeby dodajemy więcej mąki.
  6. Rolujemy średniej grubości wstążki z ciasta i kroimy prostokąty. Gotujemy w dużym garnku jak pierogi. Najpierw musimy mieć gorącą wodę, wrzucamy kopytka i jak wypłyną to gotowe 😉
  7. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy poszatkowaną cebulę oraz czosnek. Delikatnie podsmażamy, wyłączamy.
  8. Do kielicha blendera z miąższem papryki dorzucamy wszystkie składniki na sos (w tym namoczone ale odsączone orzechy nerkowca). Blendujemy na gładki sos. Dodajemy sól i pieprz na samym końcu o smaku. Przekładamy sos na patelnie i delikatnie podgrzewamy.
  9. Podajemy z poszatkowanym świeżym szpinakiem i ugotowanym kopytkami 🙂

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *