Przepyszne kopytka dyniowa-pietruszkowe. Możecie je zjeść na słonko, jak i na słodko (wtedy zrezygnowałabym z natki pietruszki) 🙂
Składniki
Kopytka dyniowa-pietruszkowe
- 150g puree z dynii
- 150-200g bezglutenowej mąki uniwersalnej (można dodać 1 szklankę mąki ziemniaczanej i resztę uniwersalnej schar bądź pszennej bio jeżeli nie zależy nam na bezglutenowych kopytkach)
- 1 garść natki pietruszki (same listki) – można zrobić bez 😉
Sos paprykowo-dyniowy
- 2 czerwone świeże papryki średniej wielkości
- 200g puree z dynii
- 2 garści orzechów nerkowca (opcjonalnie)
- 2 szklanki bulionu warzywnego albo wody
- 1 łyżka oliwy z oliwek do smażenia
- 1 łyżka płatków drożdżowych nieaktywnych
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała cebula
- sól i pieprz do smaku
- 1 puszka zielonego jackfruit (opcjonalnie) + 2 łyżki oliwy z oliwek / mogą być 2 łyżki ugotowanej cieciorki/ tofu naturalne/inne strączki – można też zrobić bez 🙂
Sposób przygotowania
- Natkę pietruszki z puree z dynii blendujemy razem.
- Jeśli używamy: zalewamy orzechy nerkowca gorącą wodą.
- Paprykę myjemy, oczyszczamy środek i natłuszczamy oliwą z oliwek. Pieczemy w piekarniku (180C, termoobieg) ok.20min. Następnie ściągamy skórę z papryki a miąższ przekładamy do blendera.
- Razem z papryką możesz upiec jackfruit 🙂 czyli jackfruit odsączamy z wody, odcinamy grubsze końce plus wyciągamy nasiona (takie fasolki). Odciskamy jackfruit w dłoniach i wkładamy do miski. Dodajemy 2 łyżki oliwy z oliwek i mieszamy. Wykładamy na blachę z papierem do pieczenia i pieczemy ok. 20min.
- Wszystkie składniki na kopytka łączymy w misce i zagniatamy ciasto. Nie może się kleić zatem w razie potrzeby dodajemy więcej mąki.
- Rolujemy średniej grubości wstążki z ciasta i kroimy prostokąty. Gotujemy w dużym garnku jak pierogi. Najpierw musimy mieć gorącą wodę, wrzucamy kopytka i jak wypłyną to gotowe 😉
- Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy poszatkowaną cebulę oraz czosnek. Delikatnie podsmażamy, wyłączamy.
- Do kielicha blendera z miąższem papryki dorzucamy wszystkie składniki na sos (w tym namoczone ale odsączone orzechy nerkowca). Blendujemy na gładki sos. Dodajemy sól i pieprz na samym końcu o smaku. Przekładamy sos na patelnie i delikatnie podgrzewamy.
- Podajemy z poszatkowanym świeżym szpinakiem i ugotowanym kopytkami 🙂
Znajdź mnie na:
(Visited 94 times, 1 visits today)
Dodaj komentarz