Kotlety jaglane z burakiem

Najlepsze kotlety jaglane z burakiem. Zjedz je w towarzystwie domowego pesto z jarmużu oraz zielonej sałaty z oliwą bądź przygotuj domowy wegetariański burger! Poniżej moja propozycja składników na pyszny i pożywny burger.

Składniki

  • 100 g kaszy jaglanej 
  • 200 ml wody
  • 4 małe buraki albo 2 buraki średniej wielkości 
  • 2 łyżki oliwy/masła ghee oraz 1 łyżka oliwy (do natłuszczenia buraków)
  • 75g pestek słonecznika / mieszanych nasion (pestki dyni, słonecznik, orzeszki pini) 
  • 1 jajko
  • ½ cebuli średniej wielkości 
  • 3 ząbki czosnku 
  • 1 gałązka świeżego rozmarynu albo 1 płaska łyżka suszonego rozmarynu
  • 1 łyżeczka suszonej papryki słodkiej
  • ¼ łyżeczki pieprzu cayenne/ chilli 
  • 1 łyżka czosnku niedźwiedziego 
  • 1 łyżeczka soli 
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • Sezam/siemię lniane (do posypania)

Idealnie smakują z domowym pesto z jarmużu >> 

Sposób przygotowania 

  1. Buraki dokładnie myjemy i moczymy w zimnej wodzie z dodatkiem 1 łyżki sody przez 10min. Płuczemy. Następnie wrzucamy buraki (w skórce) do miski i  każdego z osobna natłuszczamy oliwą. Pieczemy w piekarniku przez ok.40min. do miękkości (aby przyspieszyć pieczenie można większe buraki przekroić na pół bądź na 4 części oraz dodatkowo owinąć każdego buraka w folię spożywczą. 
  2. W między czasie kaszę jaglaną dokładnie płuczemy w garnku pod bieżącą wodą (do momentu uzyskania klarownej wody). Gotujemy do miękkości w wodzie przez ok.10min. (pilnujemy aby nie zrobiła się ciapka!) 🙂  Odcedzamy z nadmiaru wody. Płuczemy i pozostawiamy, aż woda obcieknie.Kasza powinna być sypka. 
  3. Cebulę oraz czosnek siekamy na drobne kawałki. Gałązkę rozmarynu obieramy z liści i drobno siekamy. 
  4. Oliwę rozgrzewamy na patelni i wrzucamy posiekaną cebulę, czosnek oraz rozmaryn. Podsmażamy przez 3min. do uzyskania lekko karmelowego koloru. Odstawiamy. 
  5. Upieczone buraki obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Umieszczamy w misce. 
  6. Pestki słonecznika bądź mieszankę nasion delikatnie rozdrabniamy w blenderze bądź przy pomocy blendera ręcznego (nie na pył! tylko w mniejsze kwadraciki). Dodajemy do startych buraków. 
  7. Następnie do miski dodajemy:  jajko, ugotowaną i suchą kaszę jaglaną oraz wszystkie przyprawy: papryka słodka, czosnek niedźwiedzi, pieprz cayenne/chilli, oregano oraz sól. Mieszamy. 
  8. Piekarnik rozgrzewamy do 200C (góra/dół). 
  9. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Mokrymi dłońmi formułujemy kotleciki średniej/małej wielkości. Kładziemy na blachę. Posypujemy sezamem bądź innymi małymi nasionami. 
  10. Pieczemy ok.20-30min.

Wegetariański BURGER 

Jeżeli zależy Ci na bezglutenowej wersji użyj bułek bezglutenowych. Upiecz domowe i skorzystaj z mojego przepisu >>

Przykładowe składniki:

  • Bułka grahamka / bezglutenowa – przekrój na pół
  • 2 liście sałaty zielonej
  • 1 ogórek kiszony/ korniszon – pokrojone w cienkie plastry 
  • 1 łyżka dobrej jakości ketchupu – do posmarowania jednej części bułki || zamiast ketchupu możesz dodać ½ awokado 
  • Kotlet jaglany z buraka 
  • 1 plasterek żółtego sera wegańskiego albo żółtego sera bio 
  • 2 plastry świeżego pomidora 
  • Domowe pesto z jarmużu 

Poniżej obrazowo przedstawiam warstwy składników w wegetariańskim burgerze.

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *