Mięciutkie, szybkie w przygotowaniu i przepyszne kotlety z brokuła. Mogą stanowić dodatek do dania bądź burgera.
Składniki
- 1 brokuł średniej wielkości (ok.400g)
- 3/4 szklanki (ok.80g) kaszki kukurydzianej / kuskusa / kaszy jaglanej
- 3/4 szklanki (ok.110ml) gorącej wody
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- 1 jajo albo flax egg (2 łyżki zmielonego chia/siemię lniane z 6 łyżkami wody)
- sól i pierz do smaku
- 1 garść natki pietruszki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania
- Brokuł gotujemy na parze/w wodzie do miękkości.
- Jeżeli używasz flax egg to łączymy składniki i zostawiamy.
- Kuskus albo kaszkę zalewamy gorącą wodą. Proporcja 1:1. Dodajemy kurkumę i mieszamy. Jeżeli używamy kaszy jaglanej, gotujemy ją do miękkości aby była sypka.
- W blenderze umieszczamy ugotowanego brokuła, namoczoną kaszkę, jajo, natkę pietruszki. Blendujemy aż wszystko zostanie zmielone.
- Dłonie polewamy oliwą z oliwek i formułujemy kotlety.
- Kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Delikatnie natłuszczamy kotlety oliwą z oliwek przy pomocy pędzelka kuchennego.
- Nagrzewamy piekarnik i pieczemy kotlety ok.15min. (180C, termoobieg).