Kotlety z brokuła i kaszy kukurydzianej (gf)

Mięciutkie, szybkie w przygotowaniu i przepyszne kotlety z brokuła. Mogą stanowić dodatek do dania bądź burgera.

Składniki

  • 1 brokuł średniej wielkości (ok.400g)
  • 3/4 szklanki (ok.80g) kaszki kukurydzianej / kuskusa / kaszy jaglanej
  • 3/4 szklanki (ok.110ml) gorącej wody
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • 1 jajo albo flax egg (2 łyżki zmielonego chia/siemię lniane z 6 łyżkami wody)
  • sól i pierz do smaku
  • 1 garść natki pietruszki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania

  1. Brokuł gotujemy na parze/w wodzie do miękkości.
  2. Jeżeli używasz flax egg to łączymy składniki i zostawiamy.
  3. Kuskus albo kaszkę zalewamy gorącą wodą. Proporcja 1:1. Dodajemy kurkumę i mieszamy. Jeżeli używamy kaszy jaglanej, gotujemy ją do miękkości aby była sypka.
  4. W blenderze umieszczamy ugotowanego brokuła, namoczoną kaszkę, jajo, natkę pietruszki. Blendujemy aż wszystko zostanie zmielone.
  5. Dłonie polewamy oliwą z oliwek i formułujemy kotlety.
  6. Kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Delikatnie natłuszczamy kotlety oliwą z oliwek przy pomocy pędzelka kuchennego.
  7. Nagrzewamy piekarnik i pieczemy kotlety ok.15min. (180C, termoobieg).

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *