Kremowy i rozgrzewający krem z dyni. Bardzo prosty w przygotowaniu. Aromatyczny a zarazem delikatny. Z nutką Idealny dla całej rodziny w tym dla małych dzieci. Totalnie pyszny!
Dodaj do zupy 1/2 awokado – osoby na diecie redukcyjnej (1/4) bądź ugotowaną kaszę quinoa. Idealna propozycja na każdy posiłek dnia w tym śniadanie!
Składniki
- ok.600g dyni pokrojonej w kostkę (bez skórki i bez pestek)
- 400 ml dobrej jakości mleczka kokosowego (najlepiej ok.80% zawartości kokosa)
- 1/2 łyżeczki suszonej kurkumy
- 1/4 łyżeczki białego pieprzu
- 1 biała cebula średniej wielkości
- 1 łyżka startego świeżego imbiru
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 szklanki wody bądź wywaru warzywnego bądź świeżego soku pomarańczowego
- sól do smaku
- prażone nasiona do posypania
- ewentualnie świeża kolendra do smaku
Sposób przygotowania
- Rozgrzewamy olej w wysokim garnku.
- Czosnek i cebulę kroimy na małe kawałki.
- Następnie wrzucamy do garnka pokrojoną cebulę, czosnek oraz starty imbir. Mieszamy i delikatnie podsmażamy aż uwolni się aromat, ok.3-5min. Mieszając od czasu do czasu, uważamy żeby nie przypalić.
- Dodajemy pokrojoną w kostkę dynie, mleczko kokosowe, ciepły wywar i gotujemy całość ok.20-25min. na małym ogniu.
- Następnie wszystko miksujemy na gładki krem blenderem ręcznym bądź stacjonarnym. Najlepiej sprawdzi się taki kielichowy 🙂 Polecam blendować ok. 3min na b.wysokich obrotach – aż krem mocno się napowietrzy. Będzie wtedy aksamitnie kremowy i delikatny 🙂 Na samym końcu dodajemy sól do smaku.
- Posypujemy prażonymi nasiona, można też dodać np.świeżej kolendry.
Znajdź mnie na:
(Visited 44 times, 1 visits today)
Dodaj komentarz