Inny wymiar tofucznicy! Uwierzcie mi! 馃檪 Mi艂o艣nicy tofu polubi膮 z pewno艣ci膮 ten przepis. Delikatna, kremowa i lekko mokra. Bardzo syc膮c膮. Idealna na 艣niadanie z rodzin膮 czy przyjaci贸艂mi. Dodaj do niej sezonowe warzywa np. ugotowany i obrany b贸b, pomidory, cebulka dymka, blanszowane szparagi itp.
Sk艂adniki
- 1 – 1 i 1/2 szt. tofu naturalnego bio
- 1/2 p艂askiej 艂y偶eczki czarnej soli
- 3 艂y偶eczki dro偶d偶owych p艂atk贸w nieaktywnych
- 1/2 p艂askiej 艂y偶eczki suszonej kurkumy
- 2 艂y偶ki wega艅skiego mas艂a albo oliwy z oliwek
- 7 艂y偶ek wody
- 3 艂y偶ki 艣mietanki z nerkowc贸w* (mo偶esz zrobi膰 domow膮)
Domowa 艣mietanka z nerkowc贸w
- 2 gar艣ci nerkowc贸w
- woda do namoczenia (tak aby przykry膰 orzechy)
- 100ml wody
- szczypta soli
Spos贸b przygotowania
- Domowa 艣mietanka z nerkowc贸w: orzechy namaczamy przez ca艂膮 noc. Nast臋pnie odcedzamy, przelewamy wod膮 i umieszczamy w blenderze o wysokiej mocy, dodajemy wod臋 , szczypt臋 soli i blendujemy na wysokich obrotakch do uzyskania kremowej i g艂adkiej konsystencji. Przechowujemy w lod贸wce, w szklanym s艂oiku przez max.5dni.
- 1 艂y偶k臋 mas艂a rozgrzewamy na patelni, dodajemy rozkruszone w palcach tofu. Lekko sma偶ymy.
- Dodajemy p艂atki dro偶d偶owe, czarn膮 s贸l, kurkum臋, wod臋 i 艣mietank臋. Mieszamy i gotujemy ok.5min.
- Na samym ko艅cu dodajemy 1 艂y偶k臋 mas艂a i mieszamy.
- Serwujemy na ciep艂o w towarzystwie chrupi膮cej zielonej sa艂atki albo sezonowych warzyw.
Znajd藕 mnie na:
(Visited 178 times, 1 visits today)
Dodaj komentarz