Kremowa tofucznica (v,gf,lf)

Inny wymiar tofucznicy! Uwierzcie mi! 🙂 Miłośnicy tofu polubią z pewnością ten przepis. Delikatna, kremowa i lekko mokra. Bardzo sycącą. Idealna na śniadanie z rodziną czy przyjaciółmi. Dodaj do niej sezonowe warzywa np. ugotowany i obrany bób, pomidory, cebulka dymka, blanszowane szparagi itp.

Składniki

  • 1 – 1 i 1/2 szt. tofu naturalnego bio
  • 1/2 płaskiej łyżeczki czarnej soli
  • 3 łyżeczki drożdżowych płatków nieaktywnych
  • 1/2 płaskiej łyżeczki suszonej kurkumy
  • 2 łyżki wegańskiego masła albo oliwy z oliwek
  • 7 łyżek wody
  • 3 łyżki śmietanki z nerkowców* (możesz zrobić domową)

Domowa śmietanka z nerkowców

  • 2 garści nerkowców
  • woda do namoczenia (tak aby przykryć orzechy)
  • 100ml wody
  • szczypta soli

Sposób przygotowania

  1. Domowa śmietanka z nerkowców: orzechy namaczamy przez całą noc. Następnie odcedzamy, przelewamy wodą i umieszczamy w blenderze o wysokiej mocy, dodajemy wodę , szczyptę soli i blendujemy na wysokich obrotakch do uzyskania kremowej i gładkiej konsystencji. Przechowujemy w lodówce, w szklanym słoiku przez max.5dni.
  2. 1 łyżkę masła rozgrzewamy na patelni, dodajemy rozkruszone w palcach tofu. Lekko smażymy.
  3. Dodajemy płatki drożdżowe, czarną sól, kurkumę, wodę i śmietankę. Mieszamy i gotujemy ok.5min.
  4. Na samym końcu dodajemy 1 łyżkę masła i mieszamy.
  5. Serwujemy na ciepło w towarzystwie chrupiącej zielonej sałatki albo sezonowych warzyw.

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *