
Inny wymiar tofucznicy! Uwierzcie mi! 🙂 Miłośnicy tofu polubią z pewnością ten przepis. Delikatna, kremowa i lekko mokra. Bardzo sycącą. Idealna na śniadanie z rodziną czy przyjaciółmi. Dodaj do niej sezonowe warzywa np. ugotowany i obrany bób, pomidory, cebulka dymka, blanszowane szparagi itp.

Składniki
- 1 – 1 i 1/2 szt. tofu naturalnego bio
- 1/2 płaskiej łyżeczki czarnej soli
- 3 łyżeczki drożdżowych płatków nieaktywnych
- 1/2 płaskiej łyżeczki suszonej kurkumy
- 2 łyżki wegańskiego masła albo oliwy z oliwek
- 7 łyżek wody
- 3 łyżki śmietanki z nerkowców* (możesz zrobić domową)
Domowa śmietanka z nerkowców
- 2 garści nerkowców
- woda do namoczenia (tak aby przykryć orzechy)
- 100ml wody
- szczypta soli
Sposób przygotowania
- Domowa śmietanka z nerkowców: orzechy namaczamy przez całą noc. Następnie odcedzamy, przelewamy wodą i umieszczamy w blenderze o wysokiej mocy, dodajemy wodę , szczyptę soli i blendujemy na wysokich obrotakch do uzyskania kremowej i gładkiej konsystencji. Przechowujemy w lodówce, w szklanym słoiku przez max.5dni.
- 1 łyżkę masła rozgrzewamy na patelni, dodajemy rozkruszone w palcach tofu. Lekko smażymy.
- Dodajemy płatki drożdżowe, czarną sól, kurkumę, wodę i śmietankę. Mieszamy i gotujemy ok.5min.
- Na samym końcu dodajemy 1 łyżkę masła i mieszamy.
- Serwujemy na ciepło w towarzystwie chrupiącej zielonej sałatki albo sezonowych warzyw.