Chcesz kogoś zaskoczyć daniem? Koniecznie zaserwuj mu te zapiekankę! 🙂 Nie wiem czy znasz taki owoc jak jackfruit.. Jeżeli nie to musisz go spróbować! Niezwykle kremowa i aksamitna.
Jackfruit to największy owoc rosnąc na drzewie. Miałam okazje widzieć je jak byłam na Zanzibarze i na Bali. Robią wrażenie 🙂 Samo drzewo osiąga od 10 nawet do 30 m. wysokości a owoce mogą ważyć do 50kg 🙂 Jackfruit dostarcza dużej ilośc witamin: A, C, B1 i B2. Zawiera również wiele minerałów tj.: żelazo, wapnia, cynk, żelazo, magnez, potas. Tutaj należy zaznaczyć, że jackfruit zawiera więcej potasu niż sam banan! 🙂 Warto wiedzieć, że niedojrzały jackfruit zawiera inhibitory trypsyny – związki antyodżywcze, które niestety mogą powodować trudności w trawieniu, bóle brzucha, biegunkę, wymioty czy nudności. Natomiast obróbka termiczna niweluję te związki. Osoby uczulone na pyłki brzozy powinny uważać przy spożywaniu tego owocu.
Jackfruit jest używany w kuchni roślinnej jako idealny zamiennik mięsa.
Składniki
- 1 szklanka brązowego ryżu (1 szklanka = 250ml)
- 2 duże czerwone papryki*
- 2 duże cebule białe albo szalotka
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 garści orzechów nerkowca
- 1 puszka młodego jackfruit (do kupienia w orientalnych/chińskich sklepach)**
- 250-300 ml napoju roślinnego niesłodzonego
- 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
- 1/2 łyżeczki suszonej papryki słodkiej
- 1 łyżeczka suszonej papryki ostrej
- 1 łyżeczka soli i 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne/czarnego (bądź więcej do smaku)
- 3 łyżki posiekanego szczypiorku
Sposób przygotowania
- Nerkowiec zalewamy gorącą wodą tak aby go przykryć i pozostawiamy.
- Paprykę i cebulę (nie obieramy ze skórki) dokładnie myjemy i przekrawamy na pół. Natłuszczamy oliwą i układamy na blaszce do pieczenia.
- Piekarnik nagrzewamy na 180C (termoobieg) i pieczemy ok.15min.
- Następnie wrzucamy na blaszkę nieobrane ząbki czosnku i pieczemy ok.5-8min.
- Upieczone warzywa pozostawiamy do wystygnięcia.
- W międzyczasie gotujemy brązowy ryż według instrukcji (gotuje bez soli).
- Jackfruit odsączamy z zalewy i delikatnie w rękach wyciskamy z niego wodę. Odcinamy grube części (jeżeli są). Lekko rozdzielamy pozostawiając spore kawałki. Odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Podpiekamy jackfruit w piekarniku (180C, termoobieg) ok.15 min.
- Obieramy ze skórki upieczoną paprykę, cebulę i czosnek.
- Do blendera o wysokiej mocy wrzucamy obrane warzywa (papryka, cebula, czosnek), odsączone z wody nerkowce, napój roślinny, płatki drożdżowe, suszone papryki, sól i pieprz. Blendujemy na wysokich obrotach do całkowitego zmiksowania. Doprawiamy do smaku. Sos powinien być aksamitny. Konsystencja gęstego jogurtu. Jeżeli jest za gęste stopniowo dodajemy
- Do miski wrzucamy ugotowany ryż, gęsty sos oraz upieczony jackfruit. Mieszamy do połączenia składników.
- Przelewamy całość do naczynia żaroodpornego.
- Pieczemy całość przez 15-20min (180C, termoobieg). Posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Podajemy w towarzystwie jogurtu kokosowego (opcjonalnie) i zielonej sałatki np.ze szpinaku.
*można wymienić na pieczoną: dynie albo batat – 1 szklanka puree
**zamiast jackfruit możesz wrzucić mrożony groszek (1 szklanka), świeży szpinak (4 garście), sezonowe warzywa np. szparagi, fasolka szparagowa itd.
Dodaj komentarz