Kremowa zapiekanka z ryżem, papryką i jackfruit (v,gf,lf)

Chcesz kogoś zaskoczyć daniem? Koniecznie zaserwuj mu te zapiekankę! 🙂 Nie wiem czy znasz taki owoc jak jackfruit.. Jeżeli nie to musisz go spróbować! Niezwykle kremowa i aksamitna.

Jackfruit to największy owoc rosnąc na drzewie. Miałam okazje widzieć je jak byłam na Zanzibarze i na Bali. Robią wrażenie 🙂 Samo drzewo osiąga od 10 nawet do 30 m. wysokości a owoce mogą ważyć do 50kg 🙂 Jackfruit dostarcza dużej ilośc witamin: A, C, B1 i B2. Zawiera również wiele minerałów tj.: żelazo, wapnia, cynk, żelazo, magnez, potas. Tutaj należy zaznaczyć, że jackfruit zawiera więcej potasu niż sam banan! 🙂 Warto wiedzieć, że niedojrzały jackfruit zawiera inhibitory trypsyny – związki antyodżywcze, które niestety mogą powodować trudności w trawieniu, bóle brzucha, biegunkę, wymioty czy nudności. Natomiast obróbka termiczna niweluję te związki. Osoby uczulone na pyłki brzozy powinny uważać przy spożywaniu tego owocu.

Jackfruit jest używany w kuchni roślinnej jako idealny zamiennik mięsa.

Składniki

  • 1 szklanka brązowego ryżu (1 szklanka = 250ml)
  • 2 duże czerwone papryki*
  • 2 duże cebule białe albo szalotka
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 garści orzechów nerkowca
  • 1 puszka młodego jackfruit (do kupienia w orientalnych/chińskich sklepach)**
  • 250-300 ml napoju roślinnego niesłodzonego
  • 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
  • 1/2 łyżeczki suszonej papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka suszonej papryki ostrej
  • 1 łyżeczka soli i 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne/czarnego (bądź więcej do smaku)
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku

Sposób przygotowania

  1. Nerkowiec zalewamy gorącą wodą tak aby go przykryć i pozostawiamy.
  2. Paprykę i cebulę (nie obieramy ze skórki) dokładnie myjemy i przekrawamy na pół. Natłuszczamy oliwą i układamy na blaszce do pieczenia.
  3. Piekarnik nagrzewamy na 180C (termoobieg) i pieczemy ok.15min.
  4. Następnie wrzucamy na blaszkę nieobrane ząbki czosnku i pieczemy ok.5-8min.
  5. Upieczone warzywa pozostawiamy do wystygnięcia.
  6. W międzyczasie gotujemy brązowy ryż według instrukcji (gotuje bez soli).
  7. Jackfruit odsączamy z zalewy i delikatnie w rękach wyciskamy z niego wodę. Odcinamy grube części (jeżeli są). Lekko rozdzielamy pozostawiając spore kawałki. Odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  8. Podpiekamy jackfruit w piekarniku (180C, termoobieg) ok.15 min.
  9. Obieramy ze skórki upieczoną paprykę, cebulę i czosnek.
  10. Do blendera o wysokiej mocy wrzucamy obrane warzywa (papryka, cebula, czosnek), odsączone z wody nerkowce, napój roślinny, płatki drożdżowe, suszone papryki, sól i pieprz. Blendujemy na wysokich obrotach do całkowitego zmiksowania. Doprawiamy do smaku. Sos powinien być aksamitny. Konsystencja gęstego jogurtu. Jeżeli jest za gęste stopniowo dodajemy
  11. Do miski wrzucamy ugotowany ryż, gęsty sos oraz upieczony jackfruit. Mieszamy do połączenia składników.
  12. Przelewamy całość do naczynia żaroodpornego.
  13. Pieczemy całość przez 15-20min (180C, termoobieg). Posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Podajemy w towarzystwie jogurtu kokosowego (opcjonalnie) i zielonej sałatki np.ze szpinaku.

*można wymienić na pieczoną: dynie albo batat – 1 szklanka puree

**zamiast jackfruit możesz wrzucić mrożony groszek (1 szklanka), świeży szpinak (4 garście), sezonowe warzywa np. szparagi, fasolka szparagowa itd.

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *