Kremowe curry z warzywami (v,gf,lf)

Przepyszne kremowe wegańskie curry z warzywami. W zależności jaką wybierzesz pastę to taką ostrość uzyskasz w curry. Pożywne danie na obiad albo kolację.

Składniki (2 porcje):

  • 1 szklanka brązowego ryżu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka zielonej/czerwonej/żółtej pasty curry* 
  • ok.400-500ml mleka kokosowego***
  • garść świeżej kolendry 
  • 5 pomidorków koktajlowych
  • 1/2 szklanki mrożonego groszku (w sezonie świeży)
  • 1/2 szklanki mrożonej fasolki szparagowej (w sezonie świeża)
  • 2 liście suszonego kafiru
  • szczypta sezamu czarnego (opcjonalnie)

Zanim będzie sposób przygotowania to dużo ważnych informacji! 

Wszystkie produkty najlepiej kupić w chińskim/ekologicznym sklepie. Jeżeli nie masz dostępu do takich produktów polecam kupić online.  Cały sekret tkwi w dobrej jakości składników: zielona pasta curry i mleko kokosowe. 

*sprawdź skład pasty curry – powinna być z samych warzyw i przypraw, bez sztucznych dodatków. 

**mleko kokosowe, najlepszy skład to: 70% albo 80% kokosa a reszta to woda. Bez dodatków sztucznych. Polecam w kartonie Real Thai (1000ml).

Sposób przygotowania:

  1. Gotujemy brązowy ryż (ok.15min)
  2. W międzyczasie na patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy pastę curry oraz liście kaffir i całość rozgrzewamy na średnim ogniu ok. 3min. Następnie dodajemy mleczko kokosowe i gotujemy ok.10  min. pod przykryciem na średnim ogniu. Mieszamy od czasu do czasu.
  3. Mrożony groszek i fasolkę zalewamy ciepłą wodą i zostawiamy na 3-5min. Następnie odcedzamy.
  4. Dodajemy do curry groszek i fasolkę. Podgotowujemy ok.5min. 
  5. Na talerz wykładamy 3-4 łyżki ugotowanego ryżu. Dodajemy pomidorki koktajlowe pokrojone na pół. Następnie wlewamy przygotowane curry i posypujemy świeżą kolendrą oraz czarnym sezam (opcjonalnie). 

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *