Przepyszne kremowe wegańskie curry z warzywami. W zależności jaką wybierzesz pastę to taką ostrość uzyskasz w curry. Pożywne danie na obiad albo kolację.
Składniki (2 porcje):
- 1 szklanka brązowego ryżu
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka zielonej/czerwonej/żółtej pasty curry*
- ok.400-500ml mleka kokosowego***
- garść świeżej kolendry
- 5 pomidorków koktajlowych
- 1/2 szklanki mrożonego groszku (w sezonie świeży)
- 1/2 szklanki mrożonej fasolki szparagowej (w sezonie świeża)
- 2 liście suszonego kafiru
- szczypta sezamu czarnego (opcjonalnie)
Zanim będzie sposób przygotowania to dużo ważnych informacji!
Wszystkie produkty najlepiej kupić w chińskim/ekologicznym sklepie. Jeżeli nie masz dostępu do takich produktów polecam kupić online. Cały sekret tkwi w dobrej jakości składników: zielona pasta curry i mleko kokosowe.
*sprawdź skład pasty curry – powinna być z samych warzyw i przypraw, bez sztucznych dodatków.
**mleko kokosowe, najlepszy skład to: 70% albo 80% kokosa a reszta to woda. Bez dodatków sztucznych. Polecam w kartonie Real Thai (1000ml).
Sposób przygotowania:
- Gotujemy brązowy ryż (ok.15min)
- W międzyczasie na patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy pastę curry oraz liście kaffir i całość rozgrzewamy na średnim ogniu ok. 3min. Następnie dodajemy mleczko kokosowe i gotujemy ok.10 min. pod przykryciem na średnim ogniu. Mieszamy od czasu do czasu.
- Mrożony groszek i fasolkę zalewamy ciepłą wodą i zostawiamy na 3-5min. Następnie odcedzamy.
- Dodajemy do curry groszek i fasolkę. Podgotowujemy ok.5min.
- Na talerz wykładamy 3-4 łyżki ugotowanego ryżu. Dodajemy pomidorki koktajlowe pokrojone na pół. Następnie wlewamy przygotowane curry i posypujemy świeżą kolendrą oraz czarnym sezam (opcjonalnie).
Dodaj komentarz