Kremowo-grzybowe danie z makaronem orzo i szpinakiem (v,lf)

Orzo to rodzaj makaronu z semoliny przypominający kształt ryżu. Idealne mocno kremowe danie dla miłośników grzybów i pieczarek. Z dodatkiem świeżego szpinaku i natki pietruszki. Przepyszna potrawa dla całej rodziny.

Składniki

  • 1 szklanka makaronu orzo (najlepiej ekologicznego)
  • 1 garść świeżego szpinaku bądź jarmużu
  • 1 garść nasi pietruszki
  • 3 łyżeczki jasnej pasty miso
  • 2 garści ulubionych suszonych grzybów (ja użyłam mung)
  • 450ml gorącej wody
  • 500g świeżych pieczarek
  • 1 łyżka płatków drożdżowych nieaktywnych (opcjonalnie)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 szklanka mleczka kokosowego bądź śmietanki kokosowej bądź stałej części z mleczka kokosowego

Sposób przygotowania

  1. Pieczarki dokładnie myjemy a następnie kroimy w plastry.
  2. Suszone grzyby zalewamy gorącą wodą i pozostawiamy tak na ok. 15min.
  3. Na rozgrzaną, głęboką patelnie wlewamy oliwę z oliwek a następnie dodajemy poszatkowaną czerwoną cebulę oraz czosnek.
  4. Następnie wrzucamy pokrojone pieczarki, mieszamy aż lekko zmiękną.
  5. Dodajemy pastę miso, namoczone grzyby (polecam je delikatnie pokroić przed wrzuceniem) wraz z wodą, mleczko kokosowe oraz suchy makaron orzo. Przykrywamy i gotujemy na średnim ogniu mniej więcej ok.10-15min. Mieszamy od czasu do czasu.
  6. Na samym końcu dodajemy płatki drożdżowe – jeżeli używamy.
  7. Sprawdzamy czy makaron jest miękki jeżeli tak to wrzucamy świeży szpinak i natkę pietruszki. Jeżeli makaron nie jest miękki to gotujemy do uzyskania miękkości. Można delikatnie podlać wodą.
  8. Doprawiamy do smaku i podajemy na ciepło 🙂

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *