Orzo to rodzaj makaronu z semoliny przypominający kształt ryżu. Idealne mocno kremowe danie dla miłośników grzybów i pieczarek. Z dodatkiem świeżego szpinaku i natki pietruszki. Przepyszna potrawa dla całej rodziny.
Składniki
- 1 szklanka makaronu orzo (najlepiej ekologicznego)
- 1 garść świeżego szpinaku bądź jarmużu
- 1 garść nasi pietruszki
- 3 łyżeczki jasnej pasty miso
- 2 garści ulubionych suszonych grzybów (ja użyłam mung)
- 450ml gorącej wody
- 500g świeżych pieczarek
- 1 łyżka płatków drożdżowych nieaktywnych (opcjonalnie)
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 czerwonej cebuli
- sól i pieprz do smaku
- 1 szklanka mleczka kokosowego bądź śmietanki kokosowej bądź stałej części z mleczka kokosowego
Sposób przygotowania
- Pieczarki dokładnie myjemy a następnie kroimy w plastry.
- Suszone grzyby zalewamy gorącą wodą i pozostawiamy tak na ok. 15min.
- Na rozgrzaną, głęboką patelnie wlewamy oliwę z oliwek a następnie dodajemy poszatkowaną czerwoną cebulę oraz czosnek.
- Następnie wrzucamy pokrojone pieczarki, mieszamy aż lekko zmiękną.
- Dodajemy pastę miso, namoczone grzyby (polecam je delikatnie pokroić przed wrzuceniem) wraz z wodą, mleczko kokosowe oraz suchy makaron orzo. Przykrywamy i gotujemy na średnim ogniu mniej więcej ok.10-15min. Mieszamy od czasu do czasu.
- Na samym końcu dodajemy płatki drożdżowe – jeżeli używamy.
- Sprawdzamy czy makaron jest miękki jeżeli tak to wrzucamy świeży szpinak i natkę pietruszki. Jeżeli makaron nie jest miękki to gotujemy do uzyskania miękkości. Można delikatnie podlać wodą.
- Doprawiamy do smaku i podajemy na ciepło 🙂
Znajdź mnie na:
(Visited 141 times, 1 visits today)
Dodaj komentarz