Sycący i kremowy hummus z cieciorki. Dosłownie pasta do wszystkiego 🙂 Podaj go z ulubionymi świeżymi warzywami albo zjedz w towarzystwie naleśników, gofrów czy na kanapce. Wegański i bez glutenu.
Składniki
- 200g suchego ziarna cieciorki*
- 3 duże łyżki pasty tahini (bio)
- świeży sok z 1 cytryny
- 1 łyżka soku z limonki
- 120-150ml wody (może być woda z ugotowanej cieciorki)
- 1/4 łyżeczki mielonego kminku
- 70ml oliwy z oliwek
- 1 i 1/2 łyżeczki soli
- pieprz cayenne/czarny do smaku
- 1-2 łyżki oleju lnianego albo oliwy z oliwek – do polania
- świeża kolendra / suszona papryka ostra / suszone pomidory – do posypania
Sposób przygotowania
- Cieciorkę zalewamy wodą i pozostawiamy całą noc do namoczenia. Następnego dnia odcedzamy, przelewamy wodą i gotujemy do miękkości ok.45min.
- Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze o wysokiej mocy i blendujemy do uzyskania gładkiej i kremowej pasty. Im więcej wody tym bardziej kremowy – należy jednak uważać, żeby za mocno nie rozwodnić.
- Sprawdzamy smak i ewentualnie doprawiamy według własnych preferencji.
*możesz użyć kupnej ugotowanej cieciorki (1 puszka) – należy wtedy dodać odrobinę mniej wody ok.60ml. Ogólnie polecam jednak samemu ugotować – hummus ma zupełnie inny smak!
Znajdź mnie na:
(Visited 51 times, 1 visits today)
Dodaj komentarz