Kremowy hummus klasyczny (v,gf,lf)

Sycący i kremowy hummus z cieciorki. Dosłownie pasta do wszystkiego 🙂 Podaj go z ulubionymi świeżymi warzywami albo zjedz w towarzystwie naleśników, gofrów czy na kanapce. Wegański i bez glutenu.

Składniki

  • 200g suchego ziarna cieciorki*
  • 3 duże łyżki pasty tahini (bio)
  • świeży sok z 1 cytryny
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 120-150ml wody (może być woda z ugotowanej cieciorki)
  • 1/4 łyżeczki mielonego kminku
  • 70ml oliwy z oliwek
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • pieprz cayenne/czarny do smaku
  • 1-2 łyżki oleju lnianego albo oliwy z oliwek – do polania
  • świeża kolendra / suszona papryka ostra / suszone pomidory – do posypania

Sposób przygotowania

  1. Cieciorkę zalewamy wodą i pozostawiamy całą noc do namoczenia. Następnego dnia odcedzamy, przelewamy wodą i gotujemy do miękkości ok.45min.
  2. Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze o wysokiej mocy i blendujemy do uzyskania gładkiej i kremowej pasty. Im więcej wody tym bardziej kremowy – należy jednak uważać, żeby za mocno nie rozwodnić.
  3. Sprawdzamy smak i ewentualnie doprawiamy według własnych preferencji.

*możesz użyć kupnej ugotowanej cieciorki (1 puszka) – należy wtedy dodać odrobinę mniej wody ok.60ml. Ogólnie polecam jednak samemu ugotować – hummus ma zupełnie inny smak!

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *