Kremowy ramen miso (v,gf,lf)

Kremowy ramen z pastą miso! Omg! To jest tak dobreeee… 🙂 Bezglutenowy i wegański. Dobierz ulubione dodatki do niego i ciesz się wspaniałą japońską zupą w swoim domu. Najlepszy ramen i amen 🙂

Składniki

  • 1,5l wywaru warzywnego
  • 1 szklanka napoju sojowego niesłodzonego bądź mleka kokosowego (możesz zrobić również bez – będzie to przeźroczysty bulion miso)
  • 2 łyżki pasty miso
  • sól do smaku
  • 1/2 opakowania makaronu ryżowego (porcja dla 2 osób)
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 listek suszonego nori + dodatkowo 1szt. do podania
  • garść suszonych grzybów shitake
  • 1 łyżka tartego świeżego imbiru
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • odrobinę pasty chili (opcjonalnie)
  • dodatki: mrożony groszek, szczypiorek, suszone pomidory itp.

Sposób przygotowania

  1. Rozmrażamy groszek a następnie można go zalać na 5min. gorącą wodą. Odcedzamy.
  2. W garnku umieszczamy: wywar warzywny, nori oraz grzyby shitake. Gotujemy ok.15-20min.
  3. W głębokim garnku rozgrzewamy olej sezamowy. Następnie wrzucamy czosnek przeciśnięty przez praskę oraz starty świeży imbir. Mieszamy i smażymy 2min.
  4. Następnie dodajemy pastę miso i mieszamy. Jeżeli używasz pasty chilli to również dodajemy. Całość podgrzewamy ok.2min.
  5. Odcedzamy wywar – grzyby zostawiamy, nori możemy również zjeść już z gotowym ramenem 🙂
  6. Do garnka wlewamy odcedzony wywar oraz napój roślinny (jeżeli używasz). Mieszamy i gotujemy ok.10min. Następnie odcedzamy.
  7. Makaron ryżowy zalewamy w misce gorącą wodą i pozostawiamy do momentu aż będzie miękki.
  8. Zupę doprawiamy solą do smaku.
  9. W głębokim talerzu umieszczamy makaron ryżowy, listek nori – całość zalewamy wywarem i na wierzch kładziemy rozmrożony groszek, grzyby z wywaru, suszone pomidory oraz polewamy odrobiną oleju sezamowego i posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *