Kremowy ramen z pastą miso! Omg! To jest tak dobreeee… 🙂 Bezglutenowy i wegański. Dobierz ulubione dodatki do niego i ciesz się wspaniałą japońską zupą w swoim domu. Najlepszy ramen i amen 🙂
Składniki
- 1,5l wywaru warzywnego
- 1 szklanka napoju sojowego niesłodzonego bądź mleka kokosowego (możesz zrobić również bez – będzie to przeźroczysty bulion miso)
- 2 łyżki pasty miso
- sól do smaku
- 1/2 opakowania makaronu ryżowego (porcja dla 2 osób)
- 3 ząbki czosnku
- 1 listek suszonego nori + dodatkowo 1szt. do podania
- garść suszonych grzybów shitake
- 1 łyżka tartego świeżego imbiru
- 2 łyżki oleju sezamowego
- odrobinę pasty chili (opcjonalnie)
- dodatki: mrożony groszek, szczypiorek, suszone pomidory itp.
Sposób przygotowania
- Rozmrażamy groszek a następnie można go zalać na 5min. gorącą wodą. Odcedzamy.
- W garnku umieszczamy: wywar warzywny, nori oraz grzyby shitake. Gotujemy ok.15-20min.
- W głębokim garnku rozgrzewamy olej sezamowy. Następnie wrzucamy czosnek przeciśnięty przez praskę oraz starty świeży imbir. Mieszamy i smażymy 2min.
- Następnie dodajemy pastę miso i mieszamy. Jeżeli używasz pasty chilli to również dodajemy. Całość podgrzewamy ok.2min.
- Odcedzamy wywar – grzyby zostawiamy, nori możemy również zjeść już z gotowym ramenem 🙂
- Do garnka wlewamy odcedzony wywar oraz napój roślinny (jeżeli używasz). Mieszamy i gotujemy ok.10min. Następnie odcedzamy.
- Makaron ryżowy zalewamy w misce gorącą wodą i pozostawiamy do momentu aż będzie miękki.
- Zupę doprawiamy solą do smaku.
- W głębokim talerzu umieszczamy makaron ryżowy, listek nori – całość zalewamy wywarem i na wierzch kładziemy rozmrożony groszek, grzyby z wywaru, suszone pomidory oraz polewamy odrobiną oleju sezamowego i posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Znajdź mnie na:
(Visited 212 times, 1 visits today)
Dodaj komentarz