Kremowy sos wegański ze szparagami

Wegański sos ze szparagami o delikatnym serowym smaku. Bardzo kremowy i gęsty. Idealnie sprawdzi się do bezglutenowego makaronu. Pyszna alternatywa dla sosów z dodatkiem zwykłej śmietany. Koniecznie do wypróbowania a gwarantuję, że stanie się Waszym ulubionym sosem! 😉 Oczywiści szparagi możesz wymienić na inne warzywo.

Składniki

  • 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych 
  • 250 ml śmietanki sojowej*
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 5 – 8 szparagów 
  • 100ml wody 
  • 2 szczypty pieprzu cayenne (opcjonalnie)
  • Sól i pieprz do smaku 
  • Garść płatków migdałów (do posypania)
  • Parmezan / parmezan wegański (do posypania) 
  • Makaron bezglutenowy / makaron pełnoziarnisty bio (do podania) 
  • Natka pietruszki (do posypania)

Sposób przygotowania

  1. Szparagi moczymy w zimnej wodzie z dodatkiem 2 łyżek sody przez 10min. 
  2. Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki. 
  3. Na patelni rozgrzewamy oliwę, następnie wrzucamy czosnek i delikatnie podsmażamy. 
  4. W międzyczasie gotujemy makaron do miękkości. 
  5. Dodajemy śmietankę, wodę oraz płatki drożdżowe. Mieszamy i przykrywamy. Podgotowujemy na małym ogniu przez ok.2-3 min.  
  6. Następnie kroimy szparagi na krótkie szparagi. Grube szparagi dodatkowo  kroimy przez pół. Wrzucamy do sosu i gotujemy pod przykryciem ok. 5min. Sprawdzamy miękkość szparagów (powinny być delikatnie miękkie i chrupkie). 
  7. Płatki migdałowe blanszujemy na suchej patelni na kolor złocisty. 
  8. Sos powinien być delikatnie gęsty. Jeżeli jest wodnisty dodajemy więcej płatków śniadaniowych. Jeżeli jest zbyt gęsty dolewamy stopniowo wody.
  9. Sos podajemy na ciepło z makaronem, posypany parmezanem wegańskim, zblanszowanymi płatkami migdałowy oraz posiekaną natką pietruszki. 

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *