Kruche ciasto ze śliwkami (gf,lf,cs)

Kruche ciasto ze śliwkami na bazie cukru kokosowego. Bez glutenu i bez laktozy. Przepyszne i delikatnie mokre ciasto dla całej rodzinki. Jeżeli nie lubisz śliwek to wymień je np. na nektarynki czy brzoskwinie 🙂

Składniki

  • 150-170 g mąki bezglutenowej uniwersalnej Schar 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenie (bez glutenu) 
  • 50 g mąki ziemniaczanej 
  • 150g  masła wegańskiego albo bez laktozy 
  • 1 jajko 
  • 2 garści orzechów (np. pekan albo włoskich)
  • 60 g cukru kokosowego (albo trzcinowego) 

Nadzienie

  • 500g – 700g świeżych śliwek 
  • 1 cukier waniliowy (bio, na bazie cukru trzcinowego)
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 
  • 1 łyżeczka masła wegańskiego albo klarowanego (ghee) / bez laktozy
  • 1 łyżeczki suszonego cynamonu 
  • 1 łyżka płatków migdałowych
  • 20-30g cukru kokosowego 

Sposób przygotowania

  1. Śliwki moczymy w zimnej wodzie z dodatkiem 1 łyżki sody przez 10min. (sprawdź dlaczego >>). Następnie płuczemy pod bieżącą wodą. Wyciągamy pestki.
  2. Mąki, proszek do pieczenia, masło oraz cukier wsypujemy do miski. Dodajemy masło i ugniatamy ciasto aż powstaną delikatne grudki. Następnie dodajemy jajko oraz posiekane drobno orzechy i tworzymy zbitą kulę. Jeżeli ciasto się lepi to dodajemy stopniowo mąki do uzyskania zbitej kulki. Rozdzielamy na dwie części: mniejszą (kruszonka) i większą (spód ciasta). Wkładamy do lodówki. 
  3. Rozgrzewamy patelnie i przygotowujemy nadzienie. Rozgrzewamy masło, dodajemy połówki śliwek, cynamon, cukier waniliowy oraz kokosowy. Podsmażamy całość na małym ogniu przez 10-15min. aż śliwki puszczą soki i lekko zredukuję się sos.
    1. Do osobnego naczynia dodajemy mąkę i wlewamy 3 łyżki sosu – energicznie mieszamy aby nie powstały grudki, jeżeli jest za gęsty możesz dołożyć 1-2 łyżki wody i energicznie wymieszać. 
    2. Dodajemy do sosu i mieszamy. Odstawiamy przygotowane nadzienie. 
  4. Nagrzewamy piekarnik do 180C (góra/dół)
  5. Przygotowujemy formę do ciasta (mniej więcej 24×13 cm). Wykładamy papierem do pieczenia. 
  6. Wyciągamy ciasto z lodówki i z większej kulki lepimy spód oraz boki (mniej więcej do połowy formy). Łyżką wykładamy nadzienie na spód ciasta. 
  7. Mniejszą kulkę  ścieramy na tarce albo wylepiamy palcami wierzch ciasta. Posypujemy płatkami migdałowymi i delikatnie przyklepujemy. 
  8. Pieczemy na dolnej półce w piekarniku przez 30min. Sprawdzamy od czasu do czasu. 
  9. Aby mieć pewność czy ciasto się upiekło wystarczy podnieś delikatnie papier i zobaczyć czy boki ciasta są delikatnie brązowe (pieczemy do momentu uzyskania takiego kolor). Na sam koniec wystarczy włączyć termoobieg na 5-8 min. aby kruszonka nabrała złocistego koloru. 
  10. Ciasto kroimy po całkowitym ostudzeniu. Posypujemy cukrem pudrem trzcinowym przed podaniem. 

Śliwki możesz wymienić na inny owoc np. nektarynka, brzoskwinia.

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *