Leczo z soczewicą, pomidorami oraz cukinią (v,gf,lf)

To troszkę inne leczo niż jadłam do tej pory 🙂 Bardzo sycące za sprawą soczewicy. Zdrowa propozycja na obiad/kolację dla całej rodziny w tym małe dzieci 🙂 Dodaj jogurt kokosowy (albo grecki), skrop limonką i delektuj się wyjątkowym smakiem 🙂

Składniki

  • 1 słoik/puszka krojonych w kostkę pomidorów albo 4 duże i dojrzałe pomidory
  • 100g soczewicy czerwonej
  • 1/2 cukinii średniej wielkości
  • 150 ml wywaru warzywnego albo wody
  • 1 biała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka cukru trzcinowego (opcjonalnie)
  • Przyprawy: 1 łyżeczka suszonego kminku, 1 łyżeczka suszonej papryki słodkiej,
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka / 1 porcja jogurtu kokosowego /greckiego
  • natka pietruszki i sok z limonki do dekoracji
  • 1 szklanka brązowego ryżu

Sposób przygotowania

  1. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i dodajemy drobno poszatkowaną cebulę oraz czosnek. Podsmażamy.
  2. W międzyczasie płuczemy ryż i gotujemy według instrukcji.
  3. Jeżeli używasz świeżych pomidorów to należy je sparzyć, ściągnąć skórę i poszatkować na kawałki.
  4. Płuczemy soczewicę.
  5. Na patelnie wrzucamy: pomidory, wywar, soczewicę, przyprawy, koncentrat pomidorowy, ewentualnie cukier. Gotujemy pod przykryciem ok.10min.
  6. W międzyczasie ścieramy cukinię na tarce o grubych oczkach.
  7. Po upływie 10min. dodajemy startą cukinię na patelnie. Całość gotujemy następne 5-8min.
  8. Doprawiamy do smaku.
  9. Podajemy z ugotowanym ryżem, łyżką jogurtu oraz skropioną limonką i posypaną natką pietruszki.

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *