
To troszkę inne leczo niż jadłam do tej pory 🙂 Bardzo sycące za sprawą soczewicy. Zdrowa propozycja na obiad/kolację dla całej rodziny w tym małe dzieci 🙂 Dodaj jogurt kokosowy (albo grecki), skrop limonką i delektuj się wyjątkowym smakiem 🙂

Składniki
- 1 słoik/puszka krojonych w kostkę pomidorów albo 4 duże i dojrzałe pomidory
- 100g soczewicy czerwonej
- 1/2 cukinii średniej wielkości
- 150 ml wywaru warzywnego albo wody
- 1 biała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka cukru trzcinowego (opcjonalnie)
- Przyprawy: 1 łyżeczka suszonego kminku, 1 łyżeczka suszonej papryki słodkiej,
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka / 1 porcja jogurtu kokosowego /greckiego
- natka pietruszki i sok z limonki do dekoracji
- 1 szklanka brązowego ryżu
Sposób przygotowania
- Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i dodajemy drobno poszatkowaną cebulę oraz czosnek. Podsmażamy.
- W międzyczasie płuczemy ryż i gotujemy według instrukcji.
- Jeżeli używasz świeżych pomidorów to należy je sparzyć, ściągnąć skórę i poszatkować na kawałki.
- Płuczemy soczewicę.
- Na patelnie wrzucamy: pomidory, wywar, soczewicę, przyprawy, koncentrat pomidorowy, ewentualnie cukier. Gotujemy pod przykryciem ok.10min.
- W międzyczasie ścieramy cukinię na tarce o grubych oczkach.
- Po upływie 10min. dodajemy startą cukinię na patelnie. Całość gotujemy następne 5-8min.
- Doprawiamy do smaku.
- Podajemy z ugotowanym ryżem, łyżką jogurtu oraz skropioną limonką i posypaną natką pietruszki.