Letnia sałatka z bobem

Bób… jest skarbnica wielu wartości odżywczych!  Podobnie jak inne rośliny strączkowe jest doskonałym źródłem białka pochodzenia roślinnego. Jest bogaty w potas oraz kwas foliowy (szczególnie ważny dla kobiet w ciąży).  Zatem wszystkie przyszłe mamusie koniecznie musicie się zajadać tą letnią sałatką! 🙂 Dodatkowo bób ma niską zawartość sodu oraz rozpuszczalny błonnik który wspomaga prace jelit. Sałatka jest wyśmienicie prosta i pyszna!

Składniki: 

  • 500g świeżego bobu 
  • 5-8 pomidorów koktajlowych 
  • Garść orzechów włoskich 
  • 2 łyżki nasion:  słonecznika/pestek z dyni/orzeszków pini 
  • 2 łyżki oleju z orzechów włoskich (bio) albo olej z wiesiołka / oliwy z oliwek / słodki sos miodowo – musztardowy* 
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku/koperku/natki pietruszki
  • Czarny sezam/czarnuszka do posypania (opcjonalnie)

Aby sałatka była bardziej syta polecam przygotować dodatkowo:

  • ½ szklanki suchej quinoa 

Po ugotowaniu sałatka może stanowić pyszny i zdrowy posiłek na śniadanie albo kolację 🙂

Sposób przygotowania:

  1. Pomidorki koktajlowe oraz szczypiorek moczymy w zimnej wodzie z dodatkiem 1 łyżki sody przez ok.5-min. Płuczemy.
  2. Gotujemy wodę w garnku. Bób płuczemy i wrzucamy do osolonej (1 łyżka) i gotującej się wody. Gotujemy ok.5min aby bób był miękki ale nie rozgotowany. 
  3. Na suchej patelni prażymy na kolor złoty nasiona i pokrojone w kostkę orzechy włoskie. 
  4. Ugotowany bób obieramy ze skórki. Pomidorki kroimy na pół. 
  5. Wszystkie składniki łączymy, posypujemy posiekanym szczypiorkiem, polewamy olejem i posypujemy sezamem 
  6. Jeżeli chcesz stworzyć bardziej sycącą sałatkę to należy ugotować quinoa i dodać do składników. 

*Ja osobiście uwielbiam olej z orzechów włoskich albo z wiesiołka i taki zazwyczaj używam.  Jeżeli potrzebujesz wyrazistego smaku to przygotuj słodki sos miodowo-musztardowy.

Przepis na sos: 

  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej 
  • 2 łyżeczki miodu naturalnego np. lipowy, gryczany (najlepiej taki lekko płynny) 
  • 1 łyżka świeżego soku z cytryny 
  • 1 łyżka oliwy z oliwek 

Wszystkie składniki wkładamy do miseczki i dokładnie mieszamy do połączenia się wszystkich składników  (najlepiej trzepaczką spiralną). Polewamy sałatkę 🙂

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *