Lniane krakersy (v,gf,lf)

Wegańskie lniane krakersy idealne zamiast chleba. Bez glutenu, bez laktozy, bez cukru. Delikatnie chrupiące i smaczne. Sprawdzą się do słonych jak i słodkich przekąsek.

Składniki 

  • 100g ziaren siemię lniane 
  • 145 ml wody 
  • 4 łyżki nasion mix (dynia, słonecznik) + 1 łyżka do posypania 
  • ½  łyżeczki soli 
  • ¼ pieprzu cayenne albo czarnego 

Sposób przygotowania

  1. Ziarna siemię lniane blendujemy na gładki proszek. 
  2. Następnie dodajemy do tego wodę, nasiona mix, sól oraz pieprz. Mieszamy. 
  3. Nagrzewamy piekarnik 200C (termoobieg) środkowa półka
  4. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia łyżką wykładamy masę i bardzo cienko rozsmarowujemy. 
  5. Posypujemy nasionami i lekko ręką przygniatamy. 
  6. Pieczemy w piekarniku na lekko brązowy kolor ok.10-12min.
  7. Następnie należy je wystudzić i pociąć w kwadraty (najlepiej nożyczkami). 

*Jeżeli nie używasz w kuchni nożyczek przed upieczeniem możesz nożem naciąć rozsmarowaną masę w kratkę. A po upieczeniu i wystudzeniu wystarczy połamać. 

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *