Wegańskie lniane krakersy idealne zamiast chleba. Bez glutenu, bez laktozy, bez cukru. Delikatnie chrupiące i smaczne. Sprawdzą się do słonych jak i słodkich przekąsek.
Składniki
- 100g ziaren siemię lniane
- 145 ml wody
- 4 łyżki nasion mix (dynia, słonecznik) + 1 łyżka do posypania
- ½ łyżeczki soli
- ¼ pieprzu cayenne albo czarnego
Sposób przygotowania
- Ziarna siemię lniane blendujemy na gładki proszek.
- Następnie dodajemy do tego wodę, nasiona mix, sól oraz pieprz. Mieszamy.
- Nagrzewamy piekarnik 200C (termoobieg) środkowa półka
- Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia łyżką wykładamy masę i bardzo cienko rozsmarowujemy.
- Posypujemy nasionami i lekko ręką przygniatamy.
- Pieczemy w piekarniku na lekko brązowy kolor ok.10-12min.
- Następnie należy je wystudzić i pociąć w kwadraty (najlepiej nożyczkami).
*Jeżeli nie używasz w kuchni nożyczek przed upieczeniem możesz nożem naciąć rozsmarowaną masę w kratkę. A po upieczeniu i wystudzeniu wystarczy połamać.
Znajdź mnie na:
(Visited 138 times, 1 visits today)
Dodaj komentarz