Makaron w pesto z buraków z orzechami włoskimi i fasolą (v,gf,lf)

Przepyszny makaron w pesto z buraków. Danie jest wegańskie, bezglutenowe i bardzo szybkie w przygotowaniu.

Składniki

  • ok.5 średnich i ugotowanych buraków
  • ok.150ml ciepłej wody
  • 1 garść świeżej bazylii
  • 2 garści orzechów włoskich
  • sól i pieprz do smaku
  • makaron według własnych upodobań (u mnie bezglutenowe penne)
  • 100-150g ugotowanej białej fasoli/ czerwonej fasoli bądź cieciorki
  • 1/2 szt. czerwonej/białej cebuli
  • 2 łyżki oleju roślinnego / oliwy z oliwek
  • po podania: prażone orzechy włoskie, poszatkowana bazylia, ewentualnie (w wersji nie wegańskiej) pokruszoną feta czy kozi ser

Sposób przygotowania

  1. Orzechy prażymy na suchej patelni na złoty kolor. Odstawiamy. 3-4 szt. prażonych orzechów pozostawiamy do podania.
  2. Buraki gotujemy na parze/w wodzie bądź korzystamy już z gotowych.
  3. Cebulę kroimy w cienkie piórka.
  4. Fasolę odcedzamy i przepłukujemy pod bieżącą wodą. Zostawiamy.
  5. Do blendera/Thermomixa wrzucamy ugotowane buraki (wraz z sokiem, jeżeli używasz sklepowych), prażone orzechy, wodę oraz świeżą bazylię. Blendujemy na gładki sos. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeżeli jest potrzeba należy dodać stopniowo więcej wody aby uzyskać gładki i gęsty sos, porządna konsystencja jogurtu naturalnego.
  6. Gotujemy ulubiony makaron według instrukcji na opakowaniu.
  7. Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy cebulę, delikatnie podsmażamy.
  8. Następnie wrzucamy na patelnie fasolę i mieszamy.
  9. Wlewamy pesto i mieszamy.
  10. Następnie dodajemy ugotowany makaron i delikatnie mieszamy.
  11. Podajemy z poszatkowanymi prażonymi orzechami oraz świeżą bazylią, ewentualnie posypane ulubionym serem (może być wegańskim).

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *