Przepyszny makaron w pesto z buraków. Danie jest wegańskie, bezglutenowe i bardzo szybkie w przygotowaniu.
Składniki
- ok.5 średnich i ugotowanych buraków
- ok.150ml ciepłej wody
- 1 garść świeżej bazylii
- 2 garści orzechów włoskich
- sól i pieprz do smaku
- makaron według własnych upodobań (u mnie bezglutenowe penne)
- 100-150g ugotowanej białej fasoli/ czerwonej fasoli bądź cieciorki
- 1/2 szt. czerwonej/białej cebuli
- 2 łyżki oleju roślinnego / oliwy z oliwek
- po podania: prażone orzechy włoskie, poszatkowana bazylia, ewentualnie (w wersji nie wegańskiej) pokruszoną feta czy kozi ser
Sposób przygotowania
- Orzechy prażymy na suchej patelni na złoty kolor. Odstawiamy. 3-4 szt. prażonych orzechów pozostawiamy do podania.
- Buraki gotujemy na parze/w wodzie bądź korzystamy już z gotowych.
- Cebulę kroimy w cienkie piórka.
- Fasolę odcedzamy i przepłukujemy pod bieżącą wodą. Zostawiamy.
- Do blendera/Thermomixa wrzucamy ugotowane buraki (wraz z sokiem, jeżeli używasz sklepowych), prażone orzechy, wodę oraz świeżą bazylię. Blendujemy na gładki sos. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeżeli jest potrzeba należy dodać stopniowo więcej wody aby uzyskać gładki i gęsty sos, porządna konsystencja jogurtu naturalnego.
- Gotujemy ulubiony makaron według instrukcji na opakowaniu.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy cebulę, delikatnie podsmażamy.
- Następnie wrzucamy na patelnie fasolę i mieszamy.
- Wlewamy pesto i mieszamy.
- Następnie dodajemy ugotowany makaron i delikatnie mieszamy.
- Podajemy z poszatkowanymi prażonymi orzechami oraz świeżą bazylią, ewentualnie posypane ulubionym serem (może być wegańskim).
Znajdź mnie na:
(Visited 101 times, 1 visits today)
Dodaj komentarz