Ostatnio usłyszałam, że to danie będzie kojarzyć się z Hiszpanią 🙂 Może dlatego, że mamy tu dostęp do mega pysznych świeżych pomidorów 🙂 Tak czy inaczej ten bezglutenowy makaron z sosem i vege-mielonym jest wybitnie smaczny 🙂 U nas na stole króluje przynajmniej raz w tygodniu. Bardzo prosty w przygotowaniu, totalnie wegański i bez glutenu. Cała magia sos tkwi w jakości pomidorów i ich gotowaniu.
Składniki
- 500ml dobrej passaty z pomidorów (najlepiej w szkle) – możesz skorzystać wyłącznie ze świeżych pomidorów ale wtedy proponuję obrać je ze skóry oraz ewentualnie dodać 1 łyżkę koncentratu
- 2 duże dojrzałe pomidory (najlepiej serca bawole albo malinowe)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 3 ząbki czosnku
- 1 mała cebula biała
- sól i pieprz do smaku
- 1/2 łyżeczki suszonej ostrej papryki (opcjonalnie)
- 1 łyżka cukru trzcinowego (opcjonalnie)
- parmezan do posypania
- 1 kostka tofu naturalnego bio
- marynata do tofu: 3 łyżki sosu bbq (dobrej jakości – najlepiej z ekologicznego sklepu bądź domowego), 1 łyżeczka suszonego czosnku albo 1 duży ząbek przeciśnięty przez praskę, 1/4 łyżeczki suszonego chili (opcjonalnie)
- makaron bezglutenowy np.spaghetti
- zielona sałatka ze świeżego szpinaku (koniecznie do podania:)
Sposób przygotowania
- Siekamy w drobną kosteczkę cebulę a czosnek przeciskamy przez praskę.
- Oliwę z oliwek rozgrzewamy na patelni a następnie wrzucamy cebulę i czosnek. Lekko podsmażamy na złoty kolor.
- Pomidory przekrawamy na pół i na tarce o grubych oczkach trzemy. Tak aby uzyskać wyłącznie miąższ. Skórkę wyrzucamy.
- Następnie wlewamy passatę oraz miąższ z pomidorów. Dodajemy suszoną paprykę, ewentualnie cukier. Zmniejszamy ogień i tak gotujemy sos min.1h (możesz taki sos nawet gotować 2 dni czyli w 1 dzień gotujesz 1 h a na drugi dzień tak samo tylko cały czas na małym ogniu) na małym ogniu aby delikatnie bulkał. Uwierz mi, to będzie najlepszy sos ever. Od czasu do czasu należy przemieszać.
- Marynatę do tofu łączymy a następnie wrzucamy do niej tofu rozkruszone w palcach. Mieszamy i pozostawiamy również na min.30min.
- Ok.15min przed podaniem gotujemy makaron bezglutenowy według instrukcji. Najlepiej al dente.
- Oraz na oddzielnej patelni z dodatkiem 1 łyżki oliwy z oliwek podsmażam tofu i odkładamy na bok.
- Ciepły sos próbujemy i doprawiamy do smaku: solą i pieprzem. Następnie wrzucamy makaron i delikatnie mieszamy.
- Podajemy ciepły makaron z sosem, posypany tartym parmezanem oraz z dodatkiem dużej porcji zielonej sałaty.
Znajdź mnie na:
(Visited 87 times, 1 visits today)
Dodaj komentarz