Makaron w pomidorowym sosie z vege-tofu-mielonym (v,gf,lf)

Ostatnio usłyszałam, że to danie będzie kojarzyć się z Hiszpanią 🙂 Może dlatego, że mamy tu dostęp do mega pysznych świeżych pomidorów 🙂 Tak czy inaczej ten bezglutenowy makaron z sosem i vege-mielonym jest wybitnie smaczny 🙂 U nas na stole króluje przynajmniej raz w tygodniu. Bardzo prosty w przygotowaniu, totalnie wegański i bez glutenu. Cała magia sos tkwi w jakości pomidorów i ich gotowaniu.

Składniki

  • 500ml dobrej passaty z pomidorów (najlepiej w szkle) – możesz skorzystać wyłącznie ze świeżych pomidorów ale wtedy proponuję obrać je ze skóry oraz ewentualnie dodać 1 łyżkę koncentratu
  • 2 duże dojrzałe pomidory (najlepiej serca bawole albo malinowe)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula biała
  • sól i pieprz do smaku
  • 1/2 łyżeczki suszonej ostrej papryki (opcjonalnie)
  • 1 łyżka cukru trzcinowego (opcjonalnie)
  • parmezan do posypania
  • 1 kostka tofu naturalnego bio
  • marynata do tofu: 3 łyżki sosu bbq (dobrej jakości – najlepiej z ekologicznego sklepu bądź domowego), 1 łyżeczka suszonego czosnku albo 1 duży ząbek przeciśnięty przez praskę, 1/4 łyżeczki suszonego chili (opcjonalnie)
  • makaron bezglutenowy np.spaghetti
  • zielona sałatka ze świeżego szpinaku (koniecznie do podania:)

Sposób przygotowania

  1. Siekamy w drobną kosteczkę cebulę a czosnek przeciskamy przez praskę.
  2. Oliwę z oliwek rozgrzewamy na patelni a następnie wrzucamy cebulę i czosnek. Lekko podsmażamy na złoty kolor.
  3. Pomidory przekrawamy na pół i na tarce o grubych oczkach trzemy. Tak aby uzyskać wyłącznie miąższ. Skórkę wyrzucamy.
  4. Następnie wlewamy passatę oraz miąższ z pomidorów. Dodajemy suszoną paprykę, ewentualnie cukier. Zmniejszamy ogień i tak gotujemy sos min.1h (możesz taki sos nawet gotować 2 dni czyli w 1 dzień gotujesz 1 h a na drugi dzień tak samo tylko cały czas na małym ogniu) na małym ogniu aby delikatnie bulkał. Uwierz mi, to będzie najlepszy sos ever. Od czasu do czasu należy przemieszać.
  5. Marynatę do tofu łączymy a następnie wrzucamy do niej tofu rozkruszone w palcach. Mieszamy i pozostawiamy również na min.30min.
  6. Ok.15min przed podaniem gotujemy makaron bezglutenowy według instrukcji. Najlepiej al dente.
  7. Oraz na oddzielnej patelni z dodatkiem 1 łyżki oliwy z oliwek podsmażam tofu i odkładamy na bok.
  8. Ciepły sos próbujemy i doprawiamy do smaku: solą i pieprzem. Następnie wrzucamy makaron i delikatnie mieszamy.
  9. Podajemy ciepły makaron z sosem, posypany tartym parmezanem oraz z dodatkiem dużej porcji zielonej sałaty.

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *