Makaron w sosie z dyniowym i „mielonym” z tofu (v,gf,lf)

Przepis na obiad bądź kolację dla całej rodziny. Bardzo lubię do niego wracać gdyż jest banalnie prosty w wykonaniu a smakuje każdemu 🙂 Zamiast makaronu można go podać z ulubioną kaszą bądź sos wykorzystać do zapiekanki. Polecam aby na Waszym talerzu oprócz apetycznego makaronu zawitały również inne warzywa.

Składniki

  • 1 szklanka puree z dynii
  • 4 suszone pomidory w zalewie oliwnej
  • 1/2 szt. cebuli białej średniej wielkości
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • 2 łyżeczki pasty miso jasnej
  • 2 łyżki oleju do smażenia/masła ghee
  • 1 łyżeczka suszonej czerwonej papryki
  • 1 łyżka wegańskiej śmietanki (opcjonalnie)
  • ok.100-150ml wody
  • ulubiony makaron (ja wybrałam z cieciorki)
  • „mielone” z tofu: 1 kostka tofu naturalnego, 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka suszonej papryki (może być wędzona), 2 łyżki passaty pomidorowej albo zdrowego ketchupu, sól i pieprz, 2 łyżki oleju, 2 łyżki wody, 1 łyżeczka pasty miso
  • natka pietruszki/rzeżucha/ kolendra – do posypania

Sposób przygotowania

  1. Szatkujemy cebulę oraz czosnek.
  2. Puree z dynii wraz z suszonymi pomidorami blendujemy na gładko.
  3. Na patelnie wlewamy 2 łyżki oleju do smażenia/masła ghee i wrzucamy cebule oraz czosnek. Podsmażamy.
  4. Następnie dodajemy puree z dynii z suszonymi pomidorami, pastę miso, wodę, suszoną paprykę, musztardę, śmietankę jeżeli używamy i mieszamy. Podgrzewamy na małym ogniu.
  5. W tym samym czasie gotujemy makaron według instrukcji na opakowaniu.
  6. Mielone z tofu: szatkujemy czosnek albo przeciskamy go przez praskę, na małą patelnie wylewamy 2 łyżki oleju i wrzucamy czosnek, następnie dodajemy tofu rozdrobnione w palcach i podsmażamy. Po ok.5min. wrzucamy resztę składników. Podsmażamy aż woda wyparuje a tofu zrobi się sypkie.

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *