Przepis na obiad bądź kolację dla całej rodziny. Bardzo lubię do niego wracać gdyż jest banalnie prosty w wykonaniu a smakuje każdemu 🙂 Zamiast makaronu można go podać z ulubioną kaszą bądź sos wykorzystać do zapiekanki. Polecam aby na Waszym talerzu oprócz apetycznego makaronu zawitały również inne warzywa.
Składniki
- 1 szklanka puree z dynii
- 4 suszone pomidory w zalewie oliwnej
- 1/2 szt. cebuli białej średniej wielkości
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka musztardy dijon
- 2 łyżeczki pasty miso jasnej
- 2 łyżki oleju do smażenia/masła ghee
- 1 łyżeczka suszonej czerwonej papryki
- 1 łyżka wegańskiej śmietanki (opcjonalnie)
- ok.100-150ml wody
- ulubiony makaron (ja wybrałam z cieciorki)
- „mielone” z tofu: 1 kostka tofu naturalnego, 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka suszonej papryki (może być wędzona), 2 łyżki passaty pomidorowej albo zdrowego ketchupu, sól i pieprz, 2 łyżki oleju, 2 łyżki wody, 1 łyżeczka pasty miso
- natka pietruszki/rzeżucha/ kolendra – do posypania
Sposób przygotowania
- Szatkujemy cebulę oraz czosnek.
- Puree z dynii wraz z suszonymi pomidorami blendujemy na gładko.
- Na patelnie wlewamy 2 łyżki oleju do smażenia/masła ghee i wrzucamy cebule oraz czosnek. Podsmażamy.
- Następnie dodajemy puree z dynii z suszonymi pomidorami, pastę miso, wodę, suszoną paprykę, musztardę, śmietankę jeżeli używamy i mieszamy. Podgrzewamy na małym ogniu.
- W tym samym czasie gotujemy makaron według instrukcji na opakowaniu.
- Mielone z tofu: szatkujemy czosnek albo przeciskamy go przez praskę, na małą patelnie wylewamy 2 łyżki oleju i wrzucamy czosnek, następnie dodajemy tofu rozdrobnione w palcach i podsmażamy. Po ok.5min. wrzucamy resztę składników. Podsmażamy aż woda wyparuje a tofu zrobi się sypkie.
Znajdź mnie na:
(Visited 19 times, 1 visits today)
Dodaj komentarz