Makaron w sosie z suszonych pomidorów, łososiem oraz szpinakiem (v,gf,lf)

Bezglutenowy makaron w pysznym kremowym sosie o smaku suszonych pomidorów! Bardzo prosty w przygotowaniu 🙂 Zamiast łososia możesz dorzucić upieczone tofu czy mięso albo warzywo 🙂 Polecam bezglutenowe makarony (najlepiej z certyfikatami bio). Pamiętajmy, że kukurydza i soja są narażone na największą ilość pestycydów zatem warto wybierać wszystkie produkty z nich stworzone z ekologicznego źródła. Jeżeli lubisz pszenicę to również wybieraj produkty bio.

Składniki

  • 8 suszonych pomidorów z zalewy oliwnej (wraz z kilkoma kaparami)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 garści świeżego szpinaku
  • 100 g świeżego łososia bez skóry
  • 350 ml śmietanki sojowej (ja używam alpro)
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki czarnych oliwek (opcjonalnie)
  • 3-4 duże kapary (opcjonalnie)

Sposób przygotowania

  1. Suszone pomidory wraz z kilkoma kaparami z zalewy blendujemy na gładko. Możesz dolać troszkę zalewy oliwnej tak aby ładnie się wszystko zblendowało.
  2. Czosnek przeciskamy przez praskę.
  3. Na patelnie wykładamy zblendowane suszone pomidory oraz czosnek. Podsmażamy ok.3 min.
  4. W międzyczasie gotujemy makaron bezglutenowy według instrukcji na opakowaniu (ok.10-12min).
  5. Następnie wlewamy śmietankę sojową i gotujemy całość pod przykryciem ok. 5-8min. na średnim ogniu.
  6. W międzyczasie łososia opłukujemy i osuszamy. Kroimy w grubą kostkę i dodajemy do sosu. Mieszamy i gotujemy ok.3min.
  7. Następnie dodajemy umyty i osuszony świeży szpinak. Nie przykrywając całości mieszamy i nadal gotujemy ok.1 min.
  8. Sos podajemy z makaronem wraz z czarnymi oliwkami oraz kaparami (jeżeli używamy).

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *