Bezglutenowy makaron w pysznym kremowym sosie o smaku suszonych pomidorów! Bardzo prosty w przygotowaniu 🙂 Zamiast łososia możesz dorzucić upieczone tofu czy mięso albo warzywo 🙂 Polecam bezglutenowe makarony (najlepiej z certyfikatami bio). Pamiętajmy, że kukurydza i soja są narażone na największą ilość pestycydów zatem warto wybierać wszystkie produkty z nich stworzone z ekologicznego źródła. Jeżeli lubisz pszenicę to również wybieraj produkty bio.
Składniki
- 8 suszonych pomidorów z zalewy oliwnej (wraz z kilkoma kaparami)
- 2 ząbki czosnku
- 2 garści świeżego szpinaku
- 100 g świeżego łososia bez skóry
- 350 ml śmietanki sojowej (ja używam alpro)
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki czarnych oliwek (opcjonalnie)
- 3-4 duże kapary (opcjonalnie)
Sposób przygotowania
- Suszone pomidory wraz z kilkoma kaparami z zalewy blendujemy na gładko. Możesz dolać troszkę zalewy oliwnej tak aby ładnie się wszystko zblendowało.
- Czosnek przeciskamy przez praskę.
- Na patelnie wykładamy zblendowane suszone pomidory oraz czosnek. Podsmażamy ok.3 min.
- W międzyczasie gotujemy makaron bezglutenowy według instrukcji na opakowaniu (ok.10-12min).
- Następnie wlewamy śmietankę sojową i gotujemy całość pod przykryciem ok. 5-8min. na średnim ogniu.
- W międzyczasie łososia opłukujemy i osuszamy. Kroimy w grubą kostkę i dodajemy do sosu. Mieszamy i gotujemy ok.3min.
- Następnie dodajemy umyty i osuszony świeży szpinak. Nie przykrywając całości mieszamy i nadal gotujemy ok.1 min.
- Sos podajemy z makaronem wraz z czarnymi oliwkami oraz kaparami (jeżeli używamy).
Znajdź mnie na:
(Visited 114 times, 1 visits today)
Dodaj komentarz