Sezon na dynie rozpoczęty! Osobiście nie przepadam za tym warzywem ale… OMG! Ten sos wyszedł mi genialny zatem dziele się z Wami przepisem 🙂 Przepyszny i gęsty dyniowy sos do makaronu bezglutenowego. Wegański, bez glutenu i bez laktozy. Bardzo kremowy, delikatnie ostry i aromatyczny. Zachwyci podniebienie, gwarantuję! Mam nadzieję, że i Wam posmakuję!
Składniki
- 250g puree z dyni (dynia piżmowa)
- 350ml wody
- 50g orzechów z nerkowca
- 1 łyżka płatków drożdżowych nieaktywnych
- 1 łyżka suszonej (słodkiej) wędzonej papryki
- ½ łyżki suszonej ostrej papryki
- Szczypta chilli albo pieprzu cayenne (w zależności od preferowanego stopnia ostrości)
- ½ łyżki soli
- 1 szt. małej cebuli białej
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 180-200g makaronu bezglutenowego
- 5-7 szt. pieczarek
- Garść natki pietruszki
Sposób przygotowania
- Wszystkie warzywa moczymy w sodzie a następnie płuczemy (sprawdź dlaczego >>)
- Orzechy nerkowca zalewamy gorącą wodą tak aby przykryć wszystkie orzechy i zostawiamy na min.2h. Następnie odsączamy.
- Dynie dokładnie myjemy i kroimy w kostkę (wraz ze skórką). Wyciągamy środek z dyni i wyrzucamy.
- Pieczemy w 180 C (góra/dół) przez 15-20min, albo do momentu aż będzie miękka.
- Upieczoną dynie blendujemy do uzyskania gładkiej masy (powstaje puree z dyni). Resztę puree możemy wykorzystać do przyrządzenia zupy-krem. 🙂
- Do blendera wrzucamy: puree z dyni, wodę, namoczone i odsączone nerkowce, płatki drożdżowe, przyprawy. Blendujemy na wysokich obrotach do uzyskania gładkiej masy. Próbujemy i doprawiamy do smaku.
- W międzyczasie gotujemy makaron według instrukcji.
- Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy i dodajemy posiekaną w kostkę cebulę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Podsmażamy 2min. a następnie dodajemy masę dyniową. Gotujemy na średnim ogniu przez 5min.
- Następnie dokładnie umyte pieczarki kroimy w plasterki, na osobnej patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy i podsmażamy.
- Do gotującego się sosu dodajemy ugotowany makaron, mieszamy. Posypujemy pieczarkami oraz natką pietruszki.
2 Responses
Dzień dobry 🙂
Można jakoś inaczej przygotować dynię? Mam na myśli etap z piekarnikiem. Przez najbliższe 3-4 miesiące nie będę mieć so niego dostępu 🙈 Tam, wiem – mały dramat 😉🤦🏻♀️
Z góry bardzo dziękuję za odp. 🙂
Cześć, może spróbuj ugotować na parze 🙂
jeżeli nie masz parowaru to wystarczy zagotować wodę w dużym garnku, nałożyć sitko, wrzucić dynie pokrojoną w drobną kostkę, przykryć i gotować do momentu miękkości 🙂