Makaron z kremowym sosem dyniowym i pieczarkami (gf,v,lf)

Sezon na dynie rozpoczęty! Osobiście nie przepadam za tym warzywem ale… OMG! Ten sos wyszedł mi genialny zatem dziele się z Wami przepisem 🙂 Przepyszny i gęsty dyniowy sos do makaronu bezglutenowego. Wegański, bez glutenu i bez laktozy. Bardzo kremowy, delikatnie ostry i aromatyczny. Zachwyci podniebienie, gwarantuję! Mam nadzieję, że i Wam posmakuję!

Składniki

  • 250g puree z dyni (dynia piżmowa)
  • 350ml wody 
  • 50g orzechów z nerkowca
  • 1 łyżka płatków drożdżowych nieaktywnych 
  • 1 łyżka suszonej (słodkiej) wędzonej papryki 
  • ½ łyżki suszonej ostrej papryki 
  • Szczypta chilli albo pieprzu cayenne (w zależności od preferowanego stopnia ostrości)
  • ½ łyżki soli 
  • 1 szt. małej cebuli białej 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 
  • 180-200g makaronu bezglutenowego
  • 5-7 szt. pieczarek
  • Garść natki pietruszki 

Sposób przygotowania

  1. Wszystkie warzywa moczymy w sodzie a następnie płuczemy (sprawdź dlaczego >>)
  2. Orzechy nerkowca zalewamy gorącą wodą tak aby przykryć wszystkie orzechy i zostawiamy na min.2h. Następnie odsączamy. 
  3. Dynie dokładnie myjemy i kroimy w kostkę (wraz ze skórką). Wyciągamy środek z dyni  i wyrzucamy. 
  4. Pieczemy w 180 C (góra/dół) przez 15-20min, albo do momentu aż będzie miękka. 
  5. Upieczoną dynie blendujemy do uzyskania gładkiej masy (powstaje puree z dyni). Resztę puree możemy wykorzystać do przyrządzenia zupy-krem. 🙂
  6. Do blendera wrzucamy: puree z dyni, wodę, namoczone i odsączone nerkowce, płatki drożdżowe, przyprawy. Blendujemy na wysokich obrotach do uzyskania gładkiej masy. Próbujemy i doprawiamy do smaku.
  7. W międzyczasie gotujemy makaron według instrukcji.
  8. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy i dodajemy posiekaną w kostkę cebulę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Podsmażamy 2min. a następnie dodajemy masę dyniową. Gotujemy na średnim ogniu przez 5min.
  9. Następnie dokładnie umyte pieczarki kroimy w plasterki, na osobnej patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy i podsmażamy.
  10. Do gotującego się sosu dodajemy ugotowany makaron, mieszamy. Posypujemy pieczarkami oraz natką pietruszki. 

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

2 Responses

  1. Dzień dobry 🙂
    Można jakoś inaczej przygotować dynię? Mam na myśli etap z piekarnikiem. Przez najbliższe 3-4 miesiące nie będę mieć so niego dostępu 🙈 Tam, wiem – mały dramat 😉🤦🏻‍♀️
    Z góry bardzo dziękuję za odp. 🙂

    1. Cześć, może spróbuj ugotować na parze 🙂
      jeżeli nie masz parowaru to wystarczy zagotować wodę w dużym garnku, nałożyć sitko, wrzucić dynie pokrojoną w drobną kostkę, przykryć i gotować do momentu miękkości 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *