Makaron z sosem z pieczonej papryki (v,gf,lf)

Kremowy i gęsty sos z pieczonej papryki. Idealny dodatek do bezglutenowego makaronu. Lekko pikantny z nutką pieczonej papryki. Bez glutenu, bez laktozy, bez cukru oraz wegański.

 Składniki

  • 2 papryki czerwone 
  • 1 cebula szalotka/ biała 
  • 3 ząbki czosnku 
  • 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych 
  • 5 suszonych pomidorów z zalewy oliwnej 
  • 80g nerkowców
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 250ml napoju roślinnego (migdałowe, sojowe) 
  • Sól i pieprz do smaku 
  • 2-3 szklanki pełnoziarnistego makaronu
  • Szczypiorek/natka pietruszki do posypania 
  • Mrożony groszek/fasolka szparagowa/szpinak /ser feta (jako dodatek)

Sposób przygotowania 

  1. Nerkowce zalewamy gorącą wodą i pozostawiamy. 
  2. Paprykę myjemy i przekrajamy na pół. Wyciągamy i wyrzucamy środek z pestkami. 
  3. Piekarnik nagrzewamy 180C (góra/dół)
  4. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia kładziemy paprykę i przekrojoną na pół cebulę (ze skórką). Skrapiamy oliwą tak aby wszystko było lekko naoliwione. Pieczemy ok.15min. Na ostatnie 5min dodajemy na blachę nieobrane ząbki czosnku. 
  5. Wszystkie warzywa po upieczeniu pozostawiamy do wystudzenia. Następnie obieramy ze skórki: paprykę, cebulę oraz czosnek.
  6. W międzyczasie gotujemy makaron według  instrukcji. 
  7. Do blendera dodajemy: wymoczone i odcedzone nerkowce, obrane i upieczone warzywa, suszone pomidory, płatki drożdżowe, napój roślinny. Blendujemy na wysokich obrotach do uzyskania kremowego sosu. 
  8. Przelewamy sos do garnka i lekko podgrzewamy. 
  9. Ugotowany makaron polewamy ciepłym sosem i posypujemy szczypiorkiem bądź natką pietruszki. 
  10. Jako dodatek do makaronu można dorzucić mrożony groszek/ fasolkę szparagową bądź zblanszowany szpinak czy pokruszyć ser feta. J

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *