
Domowe masło orzechowe jest najlepsze (i najtańsze!). Jedynie musisz posiadać blender o wysokiej mocy 🙂 Wykorzystasz go do przeróżnych dań od omletu na słodko po naleśniki, gofry czy jako dodatek do ciasta. Świetnie tworzy parę z ciastem daktylowym >>!

Składniki
- 300-400g orzechów nerkowca
- 1/2 łyżeczki soli
Sposób przygotowania
- Piekarnik nagrzewamy do 180C (góra/dół)
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia a następnie orzechy nerkowca wysypujemy z paczki.
- Pieczemy całość ok.10min tak aby nerkowce lekko nabrały „rumieńców” 😉 – tylko kontrolujemy aby nie spalić 🙂
- Upieczone i złociste nerkowce pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
- Zimne orzechy przekładamy do blendera o wysokiej mocy. Dodajemy sól. Blendujemy tak długo aż uzyskamy kremowe masło. W Thermomix blenduje ok.10min. Im dłużej tym bardziej kremowe.
Nie zniechęcaj się jeżeli na samym początku Twoje masło jest w malutkich kawałeczkach orzecha. Potrzebuje troszkę więcej czasu w blenderze aby mogło stać się kremowym masłem 🙂