Masło orzechowe z nerkowców (v,gf,lf)

Domowe masło orzechowe jest najlepsze (i najtańsze!). Jedynie musisz posiadać blender o wysokiej mocy 🙂 Wykorzystasz go do przeróżnych dań od omletu na słodko po naleśniki, gofry czy jako dodatek do ciasta. Świetnie tworzy parę z ciastem daktylowym >>!

Składniki

  • 300-400g orzechów nerkowca
  • 1/2 łyżeczki soli

Sposób przygotowania

  1. Piekarnik nagrzewamy do 180C (góra/dół)
  2. Blachę wykładamy papierem do pieczenia a następnie orzechy nerkowca wysypujemy z paczki.
  3. Pieczemy całość ok.10min tak aby nerkowce lekko nabrały „rumieńców” 😉 – tylko kontrolujemy aby nie spalić 🙂
  4. Upieczone i złociste nerkowce pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
  5. Zimne orzechy przekładamy do blendera o wysokiej mocy. Dodajemy sól. Blendujemy tak długo aż uzyskamy kremowe masło. W Thermomix blenduje ok.10min. Im dłużej tym bardziej kremowe.

Nie zniechęcaj się jeżeli na samym początku Twoje masło jest w malutkich kawałeczkach orzecha. Potrzebuje troszkę więcej czasu w blenderze aby mogło stać się kremowym masłem 🙂

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *