Pyszne, kremowe i domowe! Wegańskie, bez glutenu i bez laktozy. Uf! Po prostu są to same ziarna słonecznika z odrobiną soli. Świetna alternatywa dla osób które są uczulone na orzechy a mają ochotę na pyszne masło roślinne do naleśników, tostów, omleta czy gofrów.
Składniki
- 500g ziaren słonecznika
- 1/2 łyżeczki soli
Sposób przygotowania
- Ziarna słonecznika prażymy na suchej, dużej patelni. Jeżeli nie masz takiej podziel słonecznik na dwie części. Nie możemy go przypalić bo masło będzie gorzkie.
- Uprażone ziarna słonecznika wrzucamy do blendera wraz z solą.
- Blendujemy na wysokich obrotach przez ok.15min. Jeżeli nie możemy dokładnie zmielić bądź nie możemy się doczekać to dodajemy 1 łyżkę oleju roślinnego np. z pestek winogron bądź oleju kokosowego rafinowanego.
- Przekładamy do szklanego słoika, przechowujemy w ciemnym miejscu przez max. 3-4tyg.
Masło nie jest słodkie 🙂 Nie polecam słodzić – próbowałam miodem i niestety zgęstniało i od początku musiałam blendować 😉 Możesz spróbować syropem np.daktylowym bądź z agawy – one są trochę rzadsze niż miód. Uważam, że lepiej jednak bezpośrednio po nałożeniu masła polać go miodem bądź syropem daktylowym 🙂
Znajdź mnie na:
(Visited 40 times, 1 visits today)
Dodaj komentarz