Masło słonecznikowe (v,gf,lf)

Pyszne, kremowe i domowe! Wegańskie, bez glutenu i bez laktozy. Uf! Po prostu są to same ziarna słonecznika z odrobiną soli. Świetna alternatywa dla osób które są uczulone na orzechy a mają ochotę na pyszne masło roślinne do naleśników, tostów, omleta czy gofrów.

Składniki

  • 500g ziaren słonecznika
  • 1/2 łyżeczki soli

Sposób przygotowania

  1. Ziarna słonecznika prażymy na suchej, dużej patelni. Jeżeli nie masz takiej podziel słonecznik na dwie części. Nie możemy go przypalić bo masło będzie gorzkie.
  2. Uprażone ziarna słonecznika wrzucamy do blendera wraz z solą.
  3. Blendujemy na wysokich obrotach przez ok.15min. Jeżeli nie możemy dokładnie zmielić bądź nie możemy się doczekać to dodajemy 1 łyżkę oleju roślinnego np. z pestek winogron bądź oleju kokosowego rafinowanego.
  4. Przekładamy do szklanego słoika, przechowujemy w ciemnym miejscu przez max. 3-4tyg.

Masło nie jest słodkie 🙂 Nie polecam słodzić – próbowałam miodem i niestety zgęstniało i od początku musiałam blendować 😉 Możesz spróbować syropem np.daktylowym bądź z agawy – one są trochę rzadsze niż miód. Uważam, że lepiej jednak bezpośrednio po nałożeniu masła polać go miodem bądź syropem daktylowym 🙂

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Jedna odpowiedź

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *