Świetne mini placuszki z banana 🙂 idealne na pierwsze bądź drugie śniadanie albo deser! Zasmakują każdemu dziecku jak i dorosłemu! Moja córeczka jest wielką fanką wszelkich placuszków i te jej kosmicznie smakują :)))
Składniki
- 2 dojrzałe banany
- ciasto naleśnikowe: 2 łyżki mąki bezglutenowej uniwersalnej schar/ 3 łyżki mąki pszennej, 4-6 łyżek napoju roślinnego/mleko, 1 jajko albo flax egg, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (gf), 1 łyżeczka oleju roślinnego/płynnego oleju kokosowego/roztopionego masła; jeżeli chcesz uzyskać czekoladowe mini placuszki to dają 1 łyżkę naturalnego kakao do ciasta naleśnikowego 🙂
- dodatki: świeże owoce, ewentualnie syrop daktylowy
Sposób przygotowania
- Składniki na ciasto naleśnikowe łączymy i mieszamy do połączenia się składników. Ciasto musi być dość gęste zatem stopniowo dodajemy napój roślinny.
- Banana kroimy w średniej grubości talarki.
- Każdy plasterek banana moczymy w cieście naleśnikowym i smażymy na rozgrzanej patelni na złoty kolor. Podajemy na ciepło ze świeżymi owocami.