Mini placuszki z banana (gf)

Świetne mini placuszki z banana 🙂 idealne na pierwsze bądź drugie śniadanie albo deser! Zasmakują każdemu dziecku jak i dorosłemu! Moja córeczka jest wielką fanką wszelkich placuszków i te jej kosmicznie smakują :)))

Składniki

  • 2 dojrzałe banany
  • ciasto naleśnikowe: 2 łyżki mąki bezglutenowej uniwersalnej schar/ 3 łyżki mąki pszennej, 4-6 łyżek napoju roślinnego/mleko, 1 jajko albo flax egg, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (gf), 1 łyżeczka oleju roślinnego/płynnego oleju kokosowego/roztopionego masła; jeżeli chcesz uzyskać czekoladowe mini placuszki to dają 1 łyżkę naturalnego kakao do ciasta naleśnikowego 🙂
  • dodatki: świeże owoce, ewentualnie syrop daktylowy

Sposób przygotowania

  1. Składniki na ciasto naleśnikowe łączymy i mieszamy do połączenia się składników. Ciasto musi być dość gęste zatem stopniowo dodajemy napój roślinny.
  2. Banana kroimy w średniej grubości talarki.
  3. Każdy plasterek banana moczymy w cieście naleśnikowym i smażymy na rozgrzanej patelni na złoty kolor. Podajemy na ciepło ze świeżymi owocami.

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *