Jest i ona… Młoda kapustka to znak, że już za niedługo lato! 🙂 Uwielbiam ją z dużą ilością świeżego koperku. Nie za dużo wody. Delikatnie maślana. Świetna jako dodatek do obiadu czy kolacji bądź jako samodzielna przekąska.
Składniki
- 2 główki młodej kapusty
- 1 pęczek świeżego koperku
- 2 łyżki masła wegańskiego (albo zwykłego)
- 100ml wody
- 1/4 łyżeczki suszonego kminku
- 1 łyżka świeżego soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
- Kapustę myjemy, odrywamy zewnętrzne, duże liście.
- Kapustę kroimy na pół i kroimy w paski średniej wielkości.
- Pokrojoną kapustkę wrzucamy na głęboka patelnie (wok) i dodajemy wodę. Przykrywamy i gotujemy na małym/średnim ogniu przez ok.10min.
- W międzyczasie siekamy koperek i wyciskamy świeży sok z cytryny.
- Dodajemy do kapusty: masło, suszony kminek oraz koperek. Mieszamy i podgrzewamy ok.3-5min. aż będzie idealnie chrupka ale nie mocno podgotowana. Im dłużej gotujesz tym bardziej będzie wodnista.
- Wyłączamy kapustkę i dodajemy świeży sok z cytryny. Mieszamy i doprawiamy do smaku. Podajemy na ciepło.
Znajdź mnie na:
(Visited 78 times, 1 visits today)
Dodaj komentarz