Młoda kapustka z koperkiem

Jest i ona… Młoda kapustka to znak, że już za niedługo lato! 🙂 Uwielbiam ją z dużą ilością świeżego koperku. Nie za dużo wody. Delikatnie maślana. Świetna jako dodatek do obiadu czy kolacji bądź jako samodzielna przekąska.

Składniki

  • 2 główki młodej kapusty
  • 1 pęczek świeżego koperku
  • 2 łyżki masła wegańskiego (albo zwykłego)
  • 100ml wody
  • 1/4 łyżeczki suszonego kminku
  • 1 łyżka świeżego soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

  1. Kapustę myjemy, odrywamy zewnętrzne, duże liście.
  2. Kapustę kroimy na pół i kroimy w paski średniej wielkości.
  3. Pokrojoną kapustkę wrzucamy na głęboka patelnie (wok) i dodajemy wodę. Przykrywamy i gotujemy na małym/średnim ogniu przez ok.10min.
  4. W międzyczasie siekamy koperek i wyciskamy świeży sok z cytryny.
  5. Dodajemy do kapusty: masło, suszony kminek oraz koperek. Mieszamy i podgrzewamy ok.3-5min. aż będzie idealnie chrupka ale nie mocno podgotowana. Im dłużej gotujesz tym bardziej będzie wodnista.
  6. Wyłączamy kapustkę i dodajemy świeży sok z cytryny. Mieszamy i doprawiamy do smaku. Podajemy na ciepło.

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *