Najlepsza drożdżówka z owocami (gf)

To zdecydowanie najlepsza domowa drożdżówka bezglutenowa jaką zjesz! Uwierz mi! Jest delikatna, lekko słodka i wyśmienicie pyszna. Na wierzch ciasta wybierz owoce jakie lubisz. 🙂

Składniki: 

  • 300g mąki bezglutenowej Schar Mix B Bread Mix*
  • 200 -220 ml napoju roślinnego** w pokojowej temp. (to bardzo ważne!)
  • 25g drożdży albo 8g suchych
  • 2 jajka eko 
  • 100g cukru trzcinowego 
  • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny 
  • 1 opakowanie mrożonych śliwek (ok.450g)
  • 1 garść mrożonych czarnych porzeczek (opcjonalnie)

Kruszonka bezglutenowa

  • 3 kopiaste łyżki mąki bezglutenowej Schar Mix B Bread Mix* 
  • 2 łyżeczki masła ghee albo innego masła o pokojowej temp. 
  • 3 łyżeczki cukru trzcinowego

Sposób przygotowania: 

  1. Rozmrażamy śliwki. 
  2. Skórę z cytryny parzymy w gorącej wodzie i ścieramy na tarce o drobnych oczkach tylko tyle aby uzyskać 1 łyżeczkę. 
  3. Jajka i cukier ucieramy mikserem albo Thermomix (z dodatkiem motylka) na kremową i jednolitą masę. Następnie jeżeli używasz Thermomix to wyciągamy motylek. 
  4. Mieszając mikserem/Thermomix na małych obrotach stopniowo dodajemy na zmianę pokruszone/suche drożdże, mąkę, napój roślinny oraz startą skórkę z cytryny. Dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Ciasto nie może być za rzadkie ani za gęste. Jeżeli jest za rzadkie dodajemy stopniowo mąki, jeżeli za gęste – dodajemy napój roślinny. Ciasto powinno mieć konsystencje gęstego greckiego jogurtu. 
  5. Wykładamy foremkę (ja dałam keksówke 35×14) papierem do pieczenia a następnie łyżką przekładamy ciasto tak aby było równomiernie położone.  Przykrywamy wilgotną ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do momentu podwojenia się masy (przez ok. 80 – 90min) albo wkładam do piekarnika ustawionego na max. 50C (góra/dół), czas ok.80-90min. 
  6. Po tym czasie jak ciasto podwoi swoją masę (wyrośnie) nakładam rozmrożone śliwki + 1 garść mrożonych porzeczek (mogą być zamrożone) lekko je dociskając
  7. Rozgrzewamy piekarnik do 180C (góra/dół). 
  8. Wkładamy do piekarnika na dolną półkę i pieczemy ok.20min. 
  9. W tym czasie przygotowujemy kruszonkę: wszystkie składniki mieszamy razem (najlepiej w rękach) i ugniatamy na zbitą kulkę.
  10. Po 20min. wysuwamy ciasto z piekarnika i kruszymy (nawet w palcach) kruszonkę na wierzchu ciasta. Zmieniamy półkę w piekarniku na środkową. Pieczemy ok.20-30min (wszystko zależy od mocy piekarnika). Można delikatnie zerknąć pod owocami czy drożdżówka jest upieczona albo delikatnie wysunąć papier do pieczenia razem z ciastem i zobaczyć czy bok drożdżówki jest w kolorze karmelowym/kawa z mlekiem (to znaczyć, że ciasto jest upieczone na spodzie) . 
  11. Na ostatnie 5-8 min możemy włączyć termoobieg aby kruszonka lekko się zarumieniła. Bacznie pilnujemy i kontrolujemy całość pieczenia. 
  12. Po całkowitym ostudzeniu kosztujemy najlepszą domową drożdżówkę na świecie 😉 ***

*Jeżeli nie zależy Ci na wersji bezglutenowej dodaj mąkę pszenną.

**Jeżeli nie zależy Ci na wersji bez laktozy dodaj mleko krowie.

*** Proponuję aby już zimne ciasto obłożyć folią spożywczą aby zachowało świeżość na dłużej. 

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *